O nouă misiune de evacuare medicală aeriană pentru militarii români din Mali

Echipajul unui elicopter IAR 330 L-RM, special echipat pentru evacuare medicală, a salvat un militar egiptean cu sindrom coronarian acut, care se afla într-un convoi în teatrul de operații.

 

Începând cu luna octombrie a anului trecut, România participă cu un detașament de 120 de militari și patru elicoptere IAR-330 L-RM din cadrul Forțelor Aeriene, la Misiunea Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare în Republica Mali. Militarii români fac parte din detașamentul Carpathians Pumas și acționează alături de alte forțe, sub mandat ONU, îndeplinind, printre altele, și misiuni de evacuare medicală. Prima misiune de acest gen a avut loc în luna octombrie, la scurt tip după ce întreg efectivul detașamentului a fost dislocat în teatrul de operații, iar o nouă misiune a fost îndeplinită cu succes zilele trecute.

A fost vorba de o misiune pe timp de noapte, militarii români fiind solicitați să acorde ajutor unui militar cu sindrom coronarian acut, care făcea parte dintr-un convoi egiptean, acționând în cadrul aceleiași misiuni ONU.

În misiune a fost trimis unul din cele patru elicoptere românești, special echipat pentru misiuni de evacuare medicală, având la bord, pe lângă echipajul de zbor, o echipă medicală dar și doi luptători din forțele speciale, care au avut ca misiune protecția echipajului la sol și în timpul zborului.

 

Aeronava a ajuns în circa 30 de minute la locul indicat, piloții fiind nevoiți să aterizeze pe teren deschis, nemarcat și în condiții de lipsă a luminozității, misiunea fiind executată pe tip de noapte.

Căpitanul comandor Costel Ciobanu, comandantul echipajului de zbor, a precizat că lipsa vizibilității naturale a fost principalul impediment, însă datorită sistemului de vedere pe timp de noapte cu care este echipat elicopterul, aterizarea s-a desfășurat fără probleme, echipajul identificând cu ușurință zona în care trebuia să se intervină.

Odată ce elicopterul a ajuns la sol, echipa medicală formată dintr-un medic cu pregătire în medicină de urgență și experiență în evacuare medicală și doi asistenți medicali cu competențe de asistare a pacienților critici a acordat primul ajutor pacientului, care a fost apoi preluat și urcat în elicopter, primind îngrijiri și pe timpul zborului.

 

Locotenent-colonelul medic Ștefan Zamfir, cel care a coordonat echipa medicală, a precizat că această misiune a fost oarecum deosebită de cele îndeplinite până acum, fiind vorba de un caz din sfera medical și nu cea traumatică specifică unui teatru de operații. „A fost o misiune interesantă, solicitantă, chiar dacă a fost un caz din sfera medicală,nu traumatică, cum te-ai aștepta în mediul acesta de securitate. Până acum, am avut doar cazuri chirurgicale sau de traumă. Mă bucur că ne-au chemat, pentru că în asemenea situații este esențial ca pacientul să primească cât mai repede tratament, pentru a se salva cât mai mult din mușchiul cardiac. Și, bineînțeles, este foarte important ca pe timpul transferului să fie început tratamentul suportiv, ceea ce s-a și întâmplat”, a precizat acesta.

La rândul său, plutonierul major Anca Neguș, unul din cei doi asistenți medicali care au lut pateu la misiune, a declarat că „atunci când se dă alerta, reacționăm rapid, adrenalina își spune cuvântul și rămânem concentrați pe misiune. Aparatura și materialele erau pregătite, iar calmitatea din vocea doctorului când ne-a transmis ultimele indicații referitoare la medicație ne-a dat încredere. Diferența față de mediul în care lucrăm acasă, la spital, este dată de spațiul restrâns din elicopter și de faptul că, fiind noapte și respectând procedurile de siguranță, am fost nevoiți să lucrăm doar la lumina lanternelor”. Contextul actual al epidemiei de Covid-19 obligă echipajul la un plus de atenție în interacțiunea cu pacienții, atât personalul medical, cât și colegii lor din cadrul Detașamentului de Căutare Salvare prin Luptă trebuind să poarte echipament de protecție, iar după aterizare personalul tehnic de sol trebuie să execute dezinfectarea elicopterului.

 


Adaugati un comentariu


 

*