O nouă modificare a definiției de caz pentru Covid-19

18 mai 2020 | 0 comentarii |

Totodată, Institutul Național de sănătate Publică a venit cu o nouă serie de recomandări privind prioritizarea testării pentru infecția cu noul coronavirus.

 

Institutul Național de sănătate Publică a actualizat zilele trecute definiția de caz pentru Covid-19 – boala cauzată de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

Astfel, potrivit noilor modificări, noțiunea de „caz suspect” se poate atribui unui număr de trei categorii de pacienți. În primul rând, este vorba de orice persoană cu infecţie respiratorie acută cu debut brusc cu cel puţin unul dintre următoarele simptome: tuse, febră, dificultate în respiraţie. Totodată, caz suspect este considerat și orice pacient cu bronhopneumonie însoțită sau nu de pleurezie, precum și orice persoană cu infecţie respiratorie acută severă, manifestată prin febră sau istoric de febră, tuse şi dificultate în respiraţie, şi care necesită spitalizare peste noapte.

Au fost stabilite și noi condiții, în funcție de care un caz de Covid-19 poate fi considerat comunitar sau asociat asistenței medicale, criteriile principale fiind numărul de zile anterioare datei debutului sau a confirmării în laborator, după data internării într-o unitate sanitară sau centru rezidenţial de şedere prelungită precum și concluziile anchetei epidemiologice. Astfel, un caz de Covid-19 comunitar este considerat cel în care sunt simptome prezente la internare sau debut în primele 48 de ore după internare, dar și cazurile în care debutul simptomelor are loc la 3-7 zile după internare, în condițiile în care pacientul provine dintr-un focar.

 

Totodată, un caz de Covid-19 asociat asistenței medicale poate fi considerat cel al unui pacient cu debut al simptomelor după 48 de ore de la internare şi o suspiciune puternică de transmitere asociată asistenţei medicale. De asemenea, infecțiile în rândul personalului medical și auxiliar sunt considerate asociate asistenței medicale, în cazul în care nu există suspiciuni puternice că ar fi datorate unei transmiteri comunitare.

Termenul de „caz confirmat” este atribuit oricărei persoane cu confirmare în laborator a infecţiei cu, indiferent de semnele şi simptomele clinice. Conform definiției de caz actualizate, există mai multe situații în care cineva poate fi considerat contact apropiat al unui pacient infectat. Astfel, persoanele care locuiesc în aceeaşi gospodărie cu o persoană confirmată, cele care au avut contact fizic direct cu un caz confirmat și cele care a avut contact direct neprotejat cu secreţii infecţioase ale unui caz confirmat, sunt considerate contacți apropiați.

În aceeași categorie intră și persoanele care a avut contact faţă în faţă cu un caz confirmat, la o distanţă mai mică de 2 metri şi cu o durată de minim 15 minute, precum și cele care s-au aflat în aceeaşi încăpere cu un caz confirmat, timp de cel puțin un sfert şi la o distanţă mai mică de 2 metri.

 

Nu în ultimul rând, contact apropiat este considerată și persoana din rândul personalului medico-sanitar sau altă persoană care acordă îngrijire directă unui pacient confirmat, sau o persoană din rândul personalului de laborator, care manipulează probe recoltate de la un pacient confirmat, fără portul corect al echipamentului de protecţie.

Decesul la pacient confirmat cu Covid-19 este atribuit acestei cauze, cu excepţia situaţiilor în care există o altă cauză clară de deces ce nu poate fi în relaţie cu infecția, cum ar fi un traumatism sau o hemoragie acută majoră, la care nu a existat o perioadă de recuperare completă între boală şi momentul decesului. „În consecință, decesul unui pacient confirmat cu nu poate fi atribuit unei boli preexistente, iarCovid-19 trebuie raportată ca şi cauză a decesului, independent de condiţiile medicale preexistente care se suspectează că au favorizat evoluţia severă a infectării” cu noul coronavirus.

Institutul Naţional de Sănătate Publică a venit şi cu o serie de recomandări cu privire la prioritizarea testării pentru Covid-19. În primul rând trebuie testate persoanele simptomatice, inclusiv personal medico-sanitar şi auxiliar, dar și contacţii apropiaţi simptomatici ai cazurilor confirmate. În cazul pacienților care urmează să fie supuși unui transplant se recomandă testarea cu 48 de ore înaintea intervenției, același lucru fiind recomandat și în cazul donatorilor.

 

Pacienţii oncologici asimptomatici aflaţi în curs de chimioterapie se testează cu maxim 48 de ore înainte de fiecare cură, respectiv înainte de fiecare prezentare la spital pentru monitorizare, iar cei care fac radioterapie se testează înainte de prima şedinţă şi apoi la 14 zile, până la terminarea curei. Totodată, pacienții oncologici care urmează să fie supuși unei intervenții chirurgicale, este recomandat să fie testați cu 48 de ore înainte.

În cazul pacienților hemodializați, testarea se face în mod regulat, de două ori pe lună, același interval fiind recomandat și pentru personalul de îngrijire din centrele rezidenţiale.

Gravidele asimptomatice care se află în carantină sau izolare la domiciliu, ori au avut contact apropiat cu un caz confirmat se testează în ziua a 14-a, dacă nu au devenit simptomatice.

Nu în ultimul rând, personalul medico-sanitar şi auxiliar asimptomatic, contact direct cu un caz confirmat, se testează în a șasea sau a șaptea zi de la ultimul contact posibil cu pacientul infectant.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*