O nouă procedură pentru prevenirea obezității

15 decembrie 2017 | 0 comentarii |

Controlul celulelor adipoase pentru a împiedica creșterea acestora în volum s-ar putea dovedi o soluție eficientă, după cum susțin cercetatorii americani.

 

O echipă de oameni de știință de la Washington University School of Medicine din St. Louis a identificat o nouă modalitate pentru a preveni creșterea în volum a celulelor adipoase, un proces care duce la îngrășare și la apariția obezității. Cercetarea s-a făcut pe șoareci de laborator, iar prin activarea unei căi de semnalizare în celulele adipoase ale șoarecilor, cercetătorii au putut oferi animalelor o dietă bogată în grăsimi și au evitat apariția obezității.

Oamenii de știință și-au concentrat atenția pe așa-numita proteină hedgehog, activă în multe țesuturi din organism, iar în urma unor modificări genetice, ei au obținut șoareci cu gene care activau calea de semnalizare hedgehog în celulele adipoase.

După opt săptămâni în care rozătoarele au primit o dietă bogată în grăsimi, șoarecii din grupul de control în cazul cărora nu fusese activată calea de semnalizare hedgehog deveniseră obezi, însă, animalele care fuseseră modificate pentru a deține gene ce activau această cale nu au luat în greutate mai mult decât rozătoarele care au avut o alimentație obișnuită.

 

Astfel, în urma activării căii hedgehog s-a prevenit obezitatea prin inhibarea creșterii în volum a celulelor adipoase. Mai important, în urma studiilor metabolice efectuate s-a constatat că animalele în cazul cărora căile de semnalizare hedgehog erau activate nu erau doar slabe, ci aveau și niveluri scăzute ale glucozei din sânge și răspundeau mai bine la insulină, iar cercetatorii spun că această descoperire poate conduce către crearea unei noi terapii în tratamentul contra obezității.

Totuși, aceștia au atras atenția că aplicarea acestei descoperiri în cazul oamenilor ar putea fi problematică, iar orice medicament care activează calea de semnalizare hedgehog va trebui conceput cu mare atenție pentru evitarea unor potențiale efecte adverse, în condițiile în care anumite tipuri de cancere
au fost asociate cu o activitate crescută în această zonă.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*