O nouă sursă de poluare, asociată autovehiculelor

21 iunie 2019 | 0 comentarii |

Copiii sunt considerați principalele „victime”, pentru că în cazul lor, dezvoltarea plămânilor ar putea fi afectată.

 

Gazele de eșapament, pricipalul factor poluator generat de autovehicule, constituie și unul din motivele pentru care între principalele preocupări ale industriei auto este găsirea unor soluții pentru a reduce numărul de noxe emise în atmosferă, de motoarele pe carburant. Autovehiculele hibrid, dar și cele cu motoare electrice -total nepoluante, nu mai constituie de mult o noutate pe șosele, însă recent, un studiu efectuat în Marea Britanie relevă că o sursă de poluare o constituie și particulele emise în atmosferă de anvelopele vehiculelor. Astfel, pe lângă emisiile de gaze, cauciucurile mașinilor constituie și ele o sursă importantă de poluare, mai ales în marile orașe, unde există un număr mare de autovehicule, iar circulația este mult mai intensă.

Concluzia vine în urma unui experiment făcut de cercetători de la Colegiul Regal din Londra, la invitația unui canal de televiziune, care a realizat un documentar pe tema poluării atmosferice și a efectelor acestui fenomen asupra sănătății oamenilor, în contextul în care poluarea este asociată în Marea Britanie cu decesul prematur a circa 40.000 de persoane, anual.

 

Concluzia cercetătorilor a fost că anvelopele autovehiculelor contribuie la poluare din cauza particulelor emise în atmosferă în timpul rulajului/frecării, mai ales în urma frânării. Cercetătorii britanici spun că 50% din compoziția cauciucurilor mașinilor este reprezentată de material plastic, sursă de poluare care poate favoriza apariția bolilor de inimă, de plâmâni sau a astmului.

În cadrul studiului  au fost monitorizaţi 50 de elevi de la o şcoală din nordul Londrei, iar concluziile specialiștilor au fost că  aceştia sunt expuşi la concentraţii ridicate de dioxid de azot, un poluant inflamator, care le poate afecta dezvoltarea plămânilor.

Cunoaştem faptul că unele dintre componentele rezultate în urma frânării, alături de microparticulele de plastic de la cauciucuri, sunt iritante şi provoacă reacţii la nivelul plămânilor, care în timp devin nocive pentru sănătatea noastră. Măsuri precum împrejmuirea şcolilor cu garduri vii, montarea plaselor la ferestre şi instalarea de purificatoare de aer în clase au condus la o scădere cu circa o cincime a nivelului de expunere la dioxid de azot”, a precizat profesorul Frank Kelly, unul din cercetătorii care au participat la studiu.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*