O nouă suspiciune de pestă porcină africană în județul Buzău

6 septembrie 2018 | 0 comentarii |

UPDATE: Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat telefonic, joi seară, prezența pestei porcine africane, la unul din porcii de la Puiești de la care s-au prelevat probe biologice, iar în aceasă dimineață se așteaptă confirmarea oficială. Autoritățile sanitar-veterinare au luat deja măsura sacrificării porcilor din focar, exploatația afectată și zonele învecinate au fost dezinfectate, perimetrul a fost izolat, iar populația a fost informată că sunt interzise transporturile de carne și produse din carne în zonă.

Instituția Prefectului a convocat, vineri dimineață, Centrul Local de Combatere a Bolilor și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, pentru evaluarea situației din județ și adoptarea unor noi măsuri necesare prevenirii răspândirii virusului.

***

Primarul comunei Puiești, Florin Leaua, și-a avertizat consătenii pe pagina sa de socializare, că, după ce doi porci au murit azi-noapte și după primele rezultate de laborator, s-au sacrificat animalele din două exploatații.

 

O nouă suspiciune de pestă porcină africană s-a înregistrat astăzi, în județul Buzău, în comuna Puiești. Primarul Florin Leaua a postat, în această după-amiază, pe pagina sa de Facebook, un anunț prin care își informază consătenii că „azi, la primele ore ale dimineții am fost înștiințat de un crescător de animale din satul Puiești de jos, despre faptul că un număr de două porcine au murit pe parcursul nopții în incinta spațiului unde erau crescuți. Am convocat de urgență Comitetul local de sprijin în combaterea bolilor și împreună cu medicii veterinari am notificat D.S.V.S.A. Buzau și Comitetul local Buzău în vederea luării măsurilor de urgență. După primele rezultate anatomo-patologice de laborator, efectuate la un număr 4 animale, s-a dispus lichidarea preventivă a porcinelor din exploatație și transmiterea de probe biologice către alte laboratoare din Ploiesti și București”, a scris primarul Leaua, care a confirmat că este vorba despre o exploatație în care existau aproximativ 14 porci adulți și 75 de purcei, care au fost „lichidați” în urma confirmării virusului după probele preliminare.

 

Florin Leaua – Puiesti

Autoritățile tac mâlc în privința evoluției bolii în județ, dar primarul a fost prompt în informarea cetățenilor din comună, menționând că probele biologice au fost trimise pentru confirmare la laboratoare de referință din București și Ploiești.

Leaua menționează că „pentru evitarea extinderii suspiciunii de boală, crescătorii de animale au obligația de a spori măsurile de bio-securitate din gospodăriile proprii” și încearcă să liniștească localnicii afirmând că „nu au fost dispuse măsuri de lichidare a efectivelor de animale din comună, în afara celor sacrificate în cursul zilei de azi”.

De altfel, autoritățile buzoiene au decis, în urma declarării focarelor din Pătârlagele și Pănătău, să nu se recurgă la sacrificarea în masă a animalelor din zonele unde s-a stabilit prezența virusului,  dacă acestea sunt sănătoase și se respectă anumite măsuri de bio-securitate în zonă.

Primarul Leaua menționează totodată că „Primăria Puiești dispune de toate resursele necesare luării de măsuri de protectie, drept pentru care nu ezitați să solicitați sprijin. Doar printr-o comunicare și colaborare eficienta dintre crescători de animale, autorități și specialiști putem scăpa de acest pericol!

 

Pesta porcină se extinde rapid, iar autorităţile par să nu mai facă faţă. ANSVSA a anunțat astăzi, că pesta porcină africană evoluează în 190 de localități din 11 județe, cu un număr total de 826 de focare (dintre care 11 în exploatații comerciale industriale, unul în abatorul aparținând unei ferme și unul într-o exploatație comercială de tip A) și 46 de cazuri la mistreți, iar în total au fost eliminați 159.645 de porci afectați de boală.

Cel mai afectat este judeţul Tulcea, unde sunt 543 de focare în gospodăriile populaţiei, un focar într-o exploataţie comercială de tip A, 5 focare în exploataţii comerciale industriale, un focar într-un abator aparţinând unei exploaţii comerciale şi 28 cazuri la mistreţi.

ANSVSA a anunțat astăzi, printr-un comunicat de presă, că „până la această dată au fost finalizate dosare de evaluare aferente despăgubirilor pentru un număr de 3.129 de exploataţii, în valoare totală de 47.600.390 lei. Dintre acestea, 167, în valoare de 507.890 de lei, au fost plătite. Fondurile necesare se asigură din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, precum şi din fondurile aprobate cu această destinaţie, prin deciziile Comisiei Europene”.

În ciuda dezastrului, ANSVSA susține că de la confirmarea primului focar de pestă porcină africană în ţara noastră, în data 31 iulie 2017, autorităţile au intervenit prompt şi au acţionat, în conformitate cu procedurile prevăzute de legislaţie, pentru lichidarea focarelor şi prevenirea răspândirii virusului.

 

Un specialist american în patologie veterinară clinică prezent la Congresul European de Patologie Veterinară de la USAMV Cluj-Napoca, a avertizat, astăzi, că pesta porcină africană ar putea afecta comerţul cu carne de porc dintre UE şi SUA, care este unul foarte bine controlat.

Verena Affolter, profesor de patologie clinică, microbiologie şi imunologie la Universitatea Davis din California (SUA), a subliniat că virusul pestei porcine africane se poate răspândi cu repeziciune, iar sacrificarea animalelor este o soluție, dar există și alți factori de care trebuie să se țină cont. Printre măsurile de prevenţie a răspândirii pestei porcine africane este diagnosticarea precoce a bolii, oprirea oricărei forme de comercializare până se lichidează focarele de pe plan local. Câteodată, virusul reacţionează diferit, astfel că nu este recunoscut decât după ce a apucat să se răspândească, ceea ce constituie o problemă. Sacrificarea a mii de animale afectate este o soluţie, a fost aplicată şi în Marea Britanie şi Elveţia, când a fost vorba de boala vacii nebune, dar nu ştiu dacă este şi o soluţie din punctul de vedere al dreptului animalelor. Dar, cu siguranţă, metoda va stopa răspândirea bolii, a precizat Verena Affolter.

Rectorul USAMV Cluj-Napoca, Cornel Cățoi, a menţionat că bolile infecţioase, care sunt în primul rând o ameninţare economică, au existat dintotdeauna, dar că în prezent se extind în zone unde nu au mai fost întâlnite.

Congresul European de Patologie Veterinară se desfăşoară în perioada 6-8 septembrie la USAMV Cluj-Napoca, iar la manifestare sunt prezenţi peste 250 de specialişti de pe cinci continente.

 


Adaugati un comentariu


 

*