O noua tehnica chirurgicala le permite pacientilor sa bea un pahar de vin dupa o operatie pe creier

Metoda de chirurgie minim invaziva pentru tratarea tumorilor a fost prezentata in premiera la Bucuresti medicii turci, in cadrul unui seminar de specialitate.

 

operatie minim invazivaPare greu de crezut, insa metodele de interventie chirurgicala chiar si in cele mai delicate zone, cum ar fi creirul, au progresat intr-atat, incat un pacient abia operat pentru o tumora pe creier, poate pleca linistit acasa in cateva ore, poate bea chiar un pahar de vin pentru a sarbatori si poate calatori in aceeasi zi cu avionul. Cel putin asa sustine un specialist de la spitalul Florence Nightingale din Istanbul, care s-a aflat zilele trecute la Bucuresti, impreuna cu o echipa complexa de medici turci, pentru a participa la un seminar pe probleme de neurochirurgie şi neurologie intervenţionala. Este vorba de medicul Talat Kiris, care a prezentat cu aceasta ocazie o tehnologie folosita cu succes la spitalul din Istambul, ce presupune interventii minim invazive, inculsiv la nivelul creierului, pentru tratarea tumorilor. Acesta a declarat ca face parte din categoria chrirurgilor „clasici”, insa s-a perfectionat in ultimii ani in chirurgia minim invaziva, tinand cont si de faptul ca tot mai multi pacienti opteaza pentru astfel de operatii, mult mai putin traumatizante pentru ei.

 

Spitalul Florence Nightingale Istambul

Spitalul Florence Nightingale Istambul

Tehnologia prezentata de medicul turc presupune o doza mare de radiatie care se concentreaza pe o singura zona si poate fi masurata cu maxima acuratete, putand fi folosita atat pentru operatiile pe creier cat si pentru tratarea unor tumori, malformaţii vasculare, boli funcţionale sau nevralgii ale feţei. Marele avantaj pentru pacient este ca tratamentul dureaza mai putin de o zi si nu se foloseste anestezia generala. „Pacientul vine dimineata si, daca vine cu avionul, poate zbura seara inapoi spre casa. Nu este nicio problema. Tocmai asta este frumusetea acestui tratament: pacientii pot merge sa bea un vin sau sa ia avionul daca sunt veniti din alta parte” a precizat Talat Kiris, completand ca tratamentul prezinta minumul de complicatii. Cu ajutorul acestei tehnologii pot fi operati inclusiv nou-nascuti, medicul turc spunand ca cel ma tanar pacient pe care l-a operat a fost o fetita in varsta de patru ore, care se nascuse cu o malformatie a creierului.

 

Dr. Talat Kiris

Dr. Talat Kiris

Intrebat ce le recomanda oamenilor pentru a-si proteja sanatatea creierului, medicul turc a dat un raspuns plin de umor spunand ca „viaţa e scurta şi poate ca ar trebui sa le recomand broccoli, dar nu imi place nici mie. Mancaţi orice doriti, totul e bun pentru creier. Parerile şi conceptele se schimba, dar mancati moderat. In schimb, nu fumati! Fumatul afecteaza toate partile corpului, absolut fiecare organ. Puteti bea un vin bun, dar nu fumati”.

Talat Kiris este şeful Secţiei de neurochirurgie şi al centrului GammaKnife din cadrul spitalului Florence Nightingale şi preşedinte al Secţiei de Neuro-Oncologie din cadrul Societaţii Turce de Neurochirurgie. De asemeni, este autorul carţii „Cerebral Vasospasm: New Strategies in Research and Treatment”.


Adaugati un comentariu


 

*