O noua tehnica de transplant cardiac, brevetata de medicii australieni

25 octombrie 2014 | 0 comentarii |

Acestia au dezvoltat o modalitate de transplant a unei inimi care a incetat sa bata, creand astfel posibilitatea de a spori numarul de transplanturi prin utilizarea unui numar mai mare de inimi de la donatori.

 

transplantNoua tehnica, a carei dezvoltare a durat 12 ani, consta in utilizarea unei unitati portabile care mentine un flux de sange in tesutul cardiac si o solutie de conservare pentru a imbunatati rezistenta inimii la lipsa de oxigen. Michelle Gribilas, de 57 de ani, a fost primul pacient care a primit o inima noua prin aceasta metoda, in urma cu trei luni. Noua inima a incetat sa bata timp de 20 de minute in timpul procedurii, inainte de a fi resuscitata folosind o alta functie a noii console care face parte din aceasta noua procedura.

Un al doilea transplant, utilizand aceeasi metoda, a fost realizat pe inca un pacient, un barbat in varsta de 44 de ani,  dupa cum a precizat profesorul Bob Graham de la Victor Chang Cardiac Research Institute din Sydney.

 

operatiePana in prezent, transplanturile de inima au fost efectuate numai in cazul in care organul prelevat pentru transplant inca mai batea. Acest lucru inseamna ca transplantul se putea face numai daca donatorul si primitorul se aflau in acelasi loc si numai daca exista posibilitatea legala de a declara decesul de indata ce a incetat activitatea creierului.

Tehnica novatoare identificata de cercetatorii australieni va deschide potentialul transplantului de inima in Japonia, Vietnam si in alte locuri in care definitia mortii este incetarea batailor inimii si nu decesul creierului, a mai spus Bob Graham.

Primul transplant de inima din lume a fost efectuat la Spitalul Groothe Schuur din  Cape TownAfrica de Sud, de catre chirurgul cardiac Christian Barnard, la 3 decembrie 1967.

In Romania, primul transplant de cord a fost realizat pe 24 octombnrie 1999, la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca din Bucuresti, de conf. dr. Serban Bradisteanu si prof. dr. Radu Deac, alaturi de prof. dr. Marius Barnard, care a participat alaturi de fratele sau la primil transplant de inima din lume.

 

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*