O noua terapie cu ultrasunete pentru tumori benigne

9 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Metoda, disponibila acum si pentru pacientii din Romania, inlocuieste interventiile chirurgicale in cazul fibroadenaoemelor la san si al nodulilor benigni de tiroida.

 

Zilele trecute, Ambsasada Frantei la Bucuresti a gazduit o un eveniment prilejut de prezentarea, in premiera in Romania, a unei noi metode de tratament pe baza de ultrasunete, cu ajutorul unei tehnologii denumite echopulse”. Tehnologia a fost creata de compania franceza Theraclion, care a incheiat anul acesta un parteneriat cu centrul medical Bio Terra Med, in vederea impelementarii in Romania a noii terapii.

Procedura de tratament cu ultrasunete este denumita ecoterapie, iar noua metoda creata de compania franceza se adreseaza pacientelor cu fibroadenoame la san precum si pacientilor cu noduli benigni la nivelul tiroidei.

Prezentarea noii terapii a fost facuta de  David Caumartin, director general al Theraclion, si de medicul Cornel Lungu, din cadrul Bio Terra Med, care au explicat ca  fasciculele de ultrasunete sunt concentrate asupra unui singur punct, pe care il vor „bombarda” cu o intensitate foarte mare, astfel incat rezultatul este supraincalzirea tesutului din punctul respectiv, pana la 85 de grade, lasand tesuturile sanatoase din jur neafectate.

 

Acest proces duce, instantaneu, la inactivarea tumorilor benigne, sustin specialistii. In urma studiilor efectuate, acestia au constatat ca dimensiunile tumorilor se pot diminua cu 70-75% in decurs de un an, descresterea continuand si in anii urmatori. Ecoterapia este recomandata in mod special in cazul fibroadenoamelor la san si al nodulilor benigni predominant solizi de tiroida, ca alternativa la interventiile chirurgicale, fiind singura metoda neinvaziva pentru inlaturarea acestora.

Pacientul este tratat in ambulatoriu si nu are nevoie de perioada de recuperare sau tratament ulterior, iar procedura in sine dureaza intre 20 si 50 de minute, perioada in care pacientul  este usor sedat, sustin specialistii care au prezentat noua tehnologie.

Dispozitivul medical folosit pentru aceasta terapie se numeste EchopulseZ si este disponibil in Romania in cadrul Centrului de Tratament si Cercetare in Ecoterapie din cadrul Bio Terra Med, singurul centru medical privat acreditat sa realizeze tratamentele cu ecoterapie pentru tarile din estul Europei.

 

In ceea ce priveste pretul pe care pacientii trebuie sa il plateasca pentru a beneficia de o astfel de terapie, acesta este de 1.350 de euro (6.150 lei), iar pentru persoanele care au nevoie de o a doua interventie, costul se reduce la 450 de euro (2.050 lei). Evaluarea post-tratament costă 100 de lei.

Inainte de a apela la o astfel de procedura, specialistii le recomanda pacientilor sa faca o ecografie sau elastografie, pentru a vedea daca se incadreaza pentru acest tip de interventie. In cazul persoanelor cu istoric recent, precum si pentru persoanele la care nodulii si-au schimbat dimensiunile, vascularizatia sau aspectul semiologic este obligatorie si o biopsie, care sa ateste benignitatea, aceasta nefiind necesara persoanelor care au un istoric indelungat si au toate criteriile imagistice care sa ateste benignitatea. Pentru tiroida sunt obligatorii dozarile hormonale, T3, T4, TSH si calcitonina, specialisrii reconandand pacientilor sa isi faca in prealabil si analizele uzuale.

Ecoterapia nu este recomandata gravidelor, persoanelor cu boli cardiace grave, celor cu diferite tipuri de cancer si nici pacientilor cu stare febrila.

Aceasta metoda a fost creata de compania franceza inca din 2012, iar de anul acesta a devenit disponibila si in Romania, in urma partenriatului incleiat cu Bio Terra Med.

 


Adaugati un comentariu


 

*