O sansa pentru locuitorii zonei rurale a judetului Buzau (P)

20 martie 2014 | 0 comentarii |

Lansare proiect (foto arhiva)Una dintre principalele nemultumiri a celor care traiesc in zona rurala a Romaniei o constituie sansele reduse de gasire a unui loc de munca sau dezvoltare a unei afaceri.

In acest sens sunt relevante rezultatele studiului privind cultura antreprenoriala si tendintele pietei muncii in mediul rural din judetul Buzau, realizat in cadrul proiectului „Formare profesionala pentru un viitor mai bun”-POSDRU/110/5.2/G/89649, cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. In cadrul acestui studiu, mai mult de jumatate dintre respondenti apreciau mediul rural ca fiind neatractiv pentru gasirea unui loc de munca. Totodata, doar 2% considerau drept multumitor nivelul lor de trai, pentru marea majoritate acesta fiind nemultumitor.

 

cursuri-formarePentru imbunatatirea calitatii resurselor umane din mediul rural din judetul Buzau, prin intermediul proiectului „Formare profesionala pentru un viitor mai bun”-POSDRU/110/5.2/G/89649 derulat de catre Universitatea Bioterra Bucuresti, in parteneriat cu Fundatia Euroacademia, SIVECO Romania S.A. si Development Project and Strategies SRL, locuitorii din comunele buzoiene Sahateni, Vernesti, Posta Cilnau, Gheraseni, Padina si sat Vintileanca – com. Sahateni, mici intreprinzatori sau viitori intreprinzatori (recrutati din randul mestesugarilor, angajatilor, somerilor, persoanelor ocupate in agricultura de subzistenta) au participat la cursuri de formare profesionala pentru initiere in antreprenoriat rural si dezvoltarea competentelor necesare pe piata muncii, dar si la cursuri de initiere in IT.

In cadrul cursurilor de antreprenoriat au fost prezentate  notiuni despre mediul de afaceri, initierea si derularea unei afaceri, risc, reusita si etica in afaceri, initierea in cautarea unui loc de munca, precum si notiuni despre utilizarea internetului in mediul de afaceri.

 

formare profesionala brutarie-patiserieCoordonatorul programului integrat din partea Fundatiei Euroacademia din Buzau, Viorel Fat, a declarat ca „printre principalele realizari ale proiectului a fost promovarea culturii antreprenoriale si a mobilitatii ocupationale pentru 159 de persoane. Prin activitatile desfasurate, acestea si-au imbunatatit cunostintele teoretice si practice despre modul de dezvoltare a «ideilor de afaceri», iar programul a constituit un bun prilej de  transmitere de bune practici si modele de succes”.

Dupa incheierea cursurilor, mai multi participanti au venit cu idei de afaceri fezabile, printre care se pot mentiona: plantatie de pomi fructiferi, cresterea iepurilor, brutarii/patiserii, frizerie, legumicultura.

                                                                                                             Radu GEORGESCU

 


Categorii: Actual, Economic

Adaugati un comentariu


 

*