O tanara cu sindrom Down din Romania va vorbi astazi in fata deputatilor europeni de la Bruxelles

Irina Teodora Vaslan va merge in Parlamentul European impreuna cu alti tineri din Europa care sufera de aceeasi afectiune, cu ocazia Zilei Mondiale pentru Sindromul Down.

 

DSCN9786Datorita simbolisticii sale, data se astazi, 21 martie, a fost aleasa de catre Organizatia Natiunilor Unite pentru a marca Ziua Mondiala pentru Sindromul Down, luna a treia din an si ziua de 21 simbolizand unicitatea triplarii cromozomului 21, care duce la producerea sindromului Down. An de an, aceasta data este dedicata actiunilor de constientizare globala asupra diferitelor aspecte legate de sindromul Down si de pacientii care sufera de o astfel de afectiune, actiuni ce au loc si in cursul zilei de astazi, atat in Romania, cat si in alte tari de pe glob si in Parlamentul European de la Bruxelles. Evenimentul organizat aici se numeste „Permiteti-ne! – Eu vreau acces la servicii medicale!” si se bucura de participarera mai multor persoane cu sindromul Down din toate tarile Uniunii Europene. Printre acerstea se numara si Irina Teodora Vaslan, o tanara de 26 de ani din Bailesti, localitate facuta celebra de nemuritorul actor Amza Pelea, care s-a nascut aici, si de  personajul Nea Marin pe care acesta l-a intruchipat.

 

parlamentul-europeanTanara sufera de la nastere de sindromul Down, si va reprezenta anul acesta Romania la Parlementul European, ca membra a a Asociaţiei Langdon Down Oltenia, Centrul Educational Teodora. Asociatia este partenerul roman al European Down Syndrome Association, organizatia care desfasoara aceasta actiune la Bruxelles si care a facut un apel catre deputatii din Parlamentul European sa isi gaseasca ragaz in cursul zilei de astazi pentru a se intalni si a sta de vorba cu reprezentantii pacientilor cu sindrom Down din tarile UE.

Tanara din Bailesti are astfel ocazia de a vorbi in Parlementul European si de a prezenta deputatilor greutatile cu care cei care sufera de aceasta boala se confrunta zi de zi, prejudecatile si felul in  care sunt priviti de cei din jur si dificultatile intampinate in incercarea de a duce o viata normala. Principala doleanta a reprezentantilor pacientilor cu sindrom Down prezenti zilele acestea la Bruxelles este legata de accesul la tratament adecvat si la locuri de munca.

 

competitii 17Totodata, Irina Teodora Vaslan si ceilalti membri ai delegatiei vor promova un material video, alcatuit din mai multe filmari realizate de asociatii ale bolnavilor cu sindrom Down din intreaga lume, filmari bazate pe  o tema ce evidentiaza nevoia de incluziune in societate, avandui-i ca actori principali chiar pe cei care sufera de aceasta afectiune. Un astfel de film este realizat anual si este lansat cu o saptamana inainte de data de 21 martie, interval in care materialul este intens popularizat, acelasi lucru fiind facut si de delagatia romana aflata in aceste zile la Bruxelles.

In paralel, actiuni dedicate acestei zile sunt derulate si in Romania, prin intermediul diferitelor asociatii care apara drepturile si reprezinta interesele persoanelor cu sindrom Down. Printre aceste activitati se numara si competitia artistica organizata de asociatia Inimi Generoase, pentru a da tinerilor cu sindrom Down posibilitatea de a socializa si de a sarbatori ziua dedicata lor, dar si pentru a atrage atentia intregii societati asupra faptului ca si acesti tineri, in conditiile unui mediu adaptat, sunt la fel de talentati si sociabili ca si ceilalti.

 


Adaugati un comentariu


 

*