O zi de 1 IUNIE de neuitat oferită de autorități, copiilor buzoieni
Jocuri, baloane, teatru, dulciuri și multă, multă distracție. Așa a decurs Ziua Copilului la Buzău, unde reprezentanții Consiliului Județean și ai Teatrului „George Ciprian” s-au dat peste cap și „au dat în mintea copiilor” pentru a le aduce celor mici bucurie…
Prima zi de vară calendaristică a umplut străzile, parcurile și instituțiile de cultură din Buzău de forfotă și voie bună. A fost o zi de neuitat, în care COPILĂRIA și-a luat aripi de înger și s-a manifestat forma cea mai pură, antrenând în jocurile ei copii, părinți și bunici. Sute de copii au atras în jocul lor adulții de toate vârstele, le-au reamintit că în fiecare dintre noi există un suflet de copil care are nevoie doar de puțină încredere și speranță pentru a ieși la iveală și a se manifesta cu aceeași inocență, sinceritate și încredere cu care cei mici intră în lumea poveștilor, intră în „pielea” personajelor îndrăgite și răspândesc în jur lumină…
După doi ani de pandemie și restricții sanitare, 1 IUNIE 2022 a adus din nou copiii împreună și o explozie de bucurie s-a răspândit în tot orașul. S-au revăzut cu vechii prieteni, și-a făcut prieteni noi și au împărțit cu dărnicie acel sentiment sănătos de a putea fi prieten cu oricine, chiar dacă unii dintre cei de care te apropii au gânduri, sentimente și interese diferite de ale tale.
Copiii au, în general, o viziune pragmatică asupra prieteniei și de aceea, ei se apropie ușor de colegii de clasă și de prietenii de joacă, formând prietenii sincere cu cei de lângă ei, fără a analiza, precum adulții, dacă există acea „potrivire” care să le permită să aibă preocupări, gândiri și interese comune.
„Copiii devin mai buni în a-și imagina perspectiva altcuiva, iar acest lucru alimentează prietenii mai intime”, spune psihologul clinician Eileen Kennedy-Moore, într-una din cărțile sale, iar realitatea îi confirmă teoria.
Studiile psihologilor arată că cele mai bune prietenii îi ajută pe copii să dezvolte capacitatea de a se pregăti pentru relațiile de mai târziu, inclusiv pentru cele romantice, să-și exerseze abilitățile de care au nevoie în relațiile intime de la maturitate, învățând de la alți oameni și de la ei înșiși ce înseamnă sentimentele de afecțiune, de dăruire, dar și de gelozie, frustrare sau însingurare, învățînd să le facă față.
Ajutându-i pe copii să dezvolte prietenii puternice este cel mai frumos cadou pe care li-l pot face părinții și dascălii, mai spun psiologii, care subliniază că acest gen de relații are numeroase beneficii pentru toată viața, inclusiv pentru sănătatea fizică și mentală.
Menținerea prieteniilor apropiate are efecte pozitive asupra sănătății cardiovasculare și neuroendocrine, precum și asupra sistemului imunitar, oferind mai multe beneficii pentru sănătate chiar decât renunțarea la fumat, scăderea în greutate sau exercițiile fizice, reducând cu 50% riscul de mortalitate prematură, arată studiile în domeniu. În oglindă, cercetările relevă faptul că însingurarea și izolarea au asupra unei persoane un impact echivalent cu fumatul a 15 țigări pe zi…
Aceste constatări pun în evidență faptul că prietenia, la orice vârstă, trebuie cultivată și niciodată nu este prea târziu să ne facem prieteni, dar cu cât acest lucru se întâmplă mai devreme, cu atât avem mai mult de câștigat.
Ei bine, revenind la evenimentele organizate de Consiliul Județean și Teatrul „George Ciprian” pentru copiii din județul Buzău, putem spune că la finalul unei zile întregi în care au fost create cele mai bune condiții pentru a consolida prietenii, pentru a lega noi prietenii și pentru a da frâu liber sentimentelor frumoase și sănătoase, toată lumea a avut de câștigat.
Depsebit de impresionant a fost efectul pe care Cătălin Moroșan l-a avut asupra copiilor aflați în protecția DGASPC Buzău. Aflând că celebrul sportiv s-a confruntat în copilărie cu bullying-ul și că a fost, la un moment dat marginalizat, dar prin sport și ambiție a reușit să ajungă campion și să fie iubit și admirat de toată lumea, copiii și tinerii care la rândul lor au fost fie abandonați, fie neglijați, fie abuzați au căpătat încredere că și ei vor putea ajunge să-și îndeplinească visurile.
Intrând în jocurile copiilor și participând alături de ei la distracție, președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, a fost la rândul lui impresionat de capacitatea copiilor de a transmite sentimente frumoase. La rândul său le-a iferit baloane, dulciuri și îmbrățișări, i-a încurajat să aibă încredere în ei și le-a mulțumit că există, că sunt frumoși și le-a spus: „Copii, lumea există prin iubire, iar voi sunteți iubirea în forma ei cea mai pură! Astăzi ne-ați umplut sufletul de bucurie, ați reușit să deșteptați copilul din fiecare din noi! La mulți ani, suflete frumoase!”
A fost minunat să vezi copiii debordând de energie pozitivă, adulți care poate nu s-au văzut niciodată stând împreună și discutând de parcă se cunoșteau de o viață, să simți că în aer plutesc doar gânduri bune, să constați că spectacolul cu baloane de săpun oferit copiilor aflați în grija DGASPC a constituit o atracție la fel de mare pentru adulții care i-au însoțit, ori că baloanele s-au transformat în soli ai păcii și ai bucuriei…
Jocurile de altădată ale copilăriei, jucate cu dezinvoltură pe bulevardul Nicolae Bălcescu, au constituit atracția celor mici și a celor mari deopotrivă, cu toții lăsându-se antrenați în atmosfera magică a copilăriei, atât de dragă fiecăruia dintre noi.
Ziua s-a încheiat într-o atmosferă de cum doar copiii își pot imagina. Cei mici au intrat în poveste cu RAPUNZEL, într-un spectacol oferit de Teatrul „George Ciprian”, o producție Teatrului Copilăriei, în care actorii Ionuț Octavian Ghinea și Ana Maria Pușcalău au dat viață personajelor și au interacționat cu copiii.
Bucuria de a sta de vorbă cu prințesa Rapunzel și cu salvatorul ei, cu Ana, Elsa și Olaf, cu năstrușnicii minioni și cu alte personaje din desenele animate preferate alături de care s-au jucat, s-au distrat și s-au bucurat până după lăsarea întunericului, a fost de nedescris…
IMAGINI: CIPRIAN STERIAN