Obiceiuri urate in societate, benefice pentru sanatate

14 aprilie 2013 | 0 comentarii |

Rosul unghiilor, trosnitul degetelor si eructatul sunt considerate obiceiuri urate in societate, insa s-a demonstrat ca acestea pot fi utile sanatatii, indica un studiu recent.

 

Oamenii de stiinta demonteaza, printr-un studiu recent, ca este valabila  opinia generala conform careia unele obiceiuri denota o lipsa de educatie in societate, dar sunt foarte sanatoase, scrie site-ul actulano.com.

Astfel, prin rosul unghiilor, introducem in corp o cantitate mica de bacterii, care intaresc sistemul imunitar. Cantitatea de bacterii este infima si inofensiva pentru organism, insa corpul recunoaste aceste microorganisme si, daca le clasifica drept nocive, le elimina prin anticorpii pe care ii produce drept contrareactie la microbi. Rosul unghiilor este un obicei relativ fecvent intalnit in randul copiilor, dar si al adolescentilor si adultilor. La inceput, copilul isi roade unghiile pentru ca ii vede pe ceilalti copii si incearca sa-i imite, dar mai apoi el gaseste in rosul unghiilor un fel de confort psihologic atunci cand este anxios, stresat, are emotii sau cand il cuprinde teama.

Eructatia, cunoscuta popular sub denumirea de „ragait”, reprezinta eliminarea zgomotoasa, pe gura, a gazelor din stomac. In situatiile in care se consuma alimente sau / si lichide in graba, se vorbeste in timpul servirii mesei, se consuma bauturi gazoase din sticla sau cu paiul, se inghite aer in exces, apare acest fenomen. Cercetatorii studiului amintit sustin insa ca eructatia este eficienta pentru stomac, fiind o reactie fireasca a digestiei, suprimarea acesteia putand provoca probleme de sanatate, cum ar fi arsuri la stomac, crampe sau dureri in zona pieptului. Ragaitul de dupa-masa este un obicei raspandit in Orientul Mijlociu – arabi, turci , persani. Se considera chiar ca este politicos sa tragi un ragait cat mai bubuitor, pentru a face placere gazdei, acesta fiind semnul ca ti-a placut mancarea !

Trosnitul degetelor intareste articulatiile si le face mai flexibile. Multe dintre persoanele care au acest obicei, considerat urat, sunt ferite la batranete de artrita. Sunetul produs prin trosnirea degetelor este cauzat de deplasarea oaselor in exterior, formandu-se astfel un balon de gaze, care prin spargere scoate un zgomot. Trosnitul degetelor nu cauzeaza artrita, arata si alte studii, in cel mai rau caz apare o slabiciune la nivelul articulatiilor. Artrita este cauzata de nenumarati alti factori, precum: tulburarile hormonale, fumatul, dar trosnitul degetelor nu se afla printre cauze.

Cina sau micul dejun luate in pat sunt, de asemenea, benefice pentru organism, cu conditia ca partea superioara a corpului sa fie in pozitie verticala. Micul dejun luat intre asternuturi este un rasfat pe care ti-l poti permite fara grija de a te ingrasa. Poti face astfel o surpriza placuta celui drag, dar si tie ti-ar putea face toata ziua frumoasa si te-ar incarca cu energie pozitiva, astfel incat beneficiul este nu numai cel al neratarii mesei principale a zilei. Cina servita la pat poate fi scuza perfecta de a schimba ceva in masa de seara. Daca, de obicei, mananci sanatos si respecti dieta, cand iei cina in varful patului, permite-ti luxul de a da iama in bunatati interzise; cu o conditie: sa prelugesti momentul de rasfat, sa nu te culci imediat…

Articolul original in aktulano.com


Categorii: Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*