Octavian Jurma estimează o incidență sub 3 la mie de sărbători. Ce spun experții internaționali despre pandemie, în România

4 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Medicul român estimează că incidența va scădea în aproape toate județele sub 3 la mie până la sfârșitul anului, iar experții internaționali previzionează începutul sfârșitului pandemiei în anul 2022. Cu toții susțin însă că vaccinarea constituie un factor decisiv în evoluția SARS-CoV-2.

 

Între atâtea vești rele și scenarii apocaliptice privind evoluția COVID-19, se întrevă și urme de speranță. Medicul Octavian Jurma, ale cărei previziuni privind evoluția pandemiei de coronavirus s-au confirmat în mare parte, vine cu vești bune. Pe pagina sa de socializare, acesta a publicat un grafic privind scădere accelerată a numărului de cazuri de infectare cu coronavirus în perioada care urmează, însă atrage atenția că numărul deceselor va continua să rămână ridicat, iar creșterea ratei de vaccinare ar putea contribui decisiv la scăderea incidenței sub 3 la mie, în toate județele, până la Sărbători „dacă trendul actual se menține constant”.

Este incontestabil că ne aflăm într-o faza de scădere accelerată a numărului zilnic de cazuri. În acest ritm vom coborî oficial sub 10.000 de cazuri pe zi încă din această săptămâna şi sub 5.000 de cazuri pe zi la mijlocul lunii noiembrie. Coborârea sub pragul de 5.000 de cazuri pe zi este importantă pentru că este pragul de suportabilitate COVID-19 al spitalelor din România”, a scris Octavian Jurma pe Facebook.

 

Potrivit medicului, la jumătatea lunii noiembrie se va ajunge la sub 5.000 de cazuri pe zi, acesta fiind „pragul de suportabilitate al spitalelor”, iar dacă se respectă regulile sanitare și se continuă vaccinarea în ritm accelerat, unele județe vor ajunge la o rată de infectare sub 1,5 la mie la sfârșitul anului. „Aşadar vestea bună este că până la începutul lunii decembrie vom coborî sub 5,000 de cazuri pe zi (3 la mie) şi probabil sub 2,500 de cazuri pe zi (1,5 la mie) înainte de sărbători”, a apreciat Jurma, criticând însă factorii de decizie care ar fi mers „până la capăt cu imunizarea de turmă prin infectare şi a lăsat un val epidemic să ajungă la vârf nestingherit. Acum coborârea este în mare măsură tot naturală, dar faza descendentă este mult mai puţin predictibilă decât faza ascendentă”.

Acesta consideră că în decembrie, situaţia în spitale va deveni suportabilă și în spitale, unde se va ajunge la mai puţin de 1,500 de internări la ATI, iar numărul de decese va scădea la 200 pe zi, după ce „în luna noiembrie vom avea vârful de decese care urmează vârfului de cazuri din luna octombrie”. 

 

Octavian Jurma

Jurma avertizează însă că „prognoza în această perioadă este puternic influențată de măsurile luate și conformarea populației cu acestea” și că „vaccinarea este cel mai important factor care poate accelera ieșirea din valul valul 4-Delta, alături de conformarea cu măsurile existente”. 

Judeţul Sibiu ar fi, potrivit estimărilor sale, singurul care în 28 decembrie ar avea incidenţă de peste 9 la mie, explicaţia sa fiind că judeţul are o creştere masivă în ultima perioadă, cel mai probabil din cauza cazurilor anterioare când s-a subestimat incidenţa. Judeţele Argeş, Bihor şi Vâlcea vor avea o incidență de peste 3 la mie, Mureș și Buzău se vor situa peste pragul de 2 la mie, iar 23 de județe și Capitala vor coborî sub 1 la mie.

Medicul își exprimă însă temerea că „deschiderea școlilor în format fizic la o incidență mare (peste 3 la mie), lipsa de conformare cu măsurile de limitare a pandemiei, relaxarea prematură, haosul politic – toate pot să producă platouri (număr constant de cazuri) înalte”, dând exemplul unor județe care „se mențin într-un platou înalt de mai multe săptămâni”, precum Satu Mare.

 

Oamenii de știință din domeniul epidemiologicei întrevăd chiar începutul sfârșitului pandemiei COVID-19, în 2022. Potrivit interviurilor realizate de Reuters cu mai mulți experți internaționali cunoscuți în domeniu, pe măsură ce varianta Delta se atenuează în multe regiuni ale lumii, oamenii de știință estimează când și unde va avea loc tranziția COVID-19 la o boală endemică și se așteaptă ca primele țări care vor ieși din pandemie să fi avut o combinație de rate ridicate de vaccinare și imunitate naturală în rândul persoanelor care au fost infectate cu SARS-CoV-2 (Statele Unite, Marea Britanie, Portugalia, India), sub rezerva că SARS-CoV-2 rămâne un virus imprevizibil, și poate suferi noi mutații pe măsură ce se răspândește în rândul populațiilor nevaccinate.

Credem că între acest moment și sfârșitul anului 2022, vom avea controlul asupra acestui virus… acesta va fi momentul în care putem reduce semnificativ bolile grave și decesele”, spune epidemiologul Maria Van Kerkhove, care conduce răspunsul COVID-19 al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Aceasta se declară însă contrariată cum în unele țări care ridică prematur precauțiile COVID  vede „oameni pe străzi, ca și cum totul s-ar fi terminat”.

Punctul de vedere al agenției se bazează pe munca experților în boli transmisibile, care prognozează evoluția probabilă a pandemiei în următoarele 18 luni, în condițiile în care până la sfârșitul anului 2022, OMS urmărește ca 70% din populația lumii să fie vaccinată.

 

În opinia experților, chiar dacă se va atinge pragul de vaccinare de 70% la nivel mondial, se va menține „o situație foarte, foarte diferită din punct de vedere epidemiologic”, de la o țară la alta.  „Tranziția va fi diferită în fiecare loc, deoarece va fi determinată de gradul de imunitate din populație din cauza infecției naturale și, desigur, de distribuția vaccinurilor, care este variabilă… de la un județ la altul, de la o țară la alta”, a declarat Marc Lipsitch, epidemiolog, Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Oamenii de știință atrag atenția că tulpina Delta face ravagii în țări cu o acoperire vaccinală scăzută, cum ar fi Rusia și România, precum și în locuri care au ridicat cerințele privind purtarea măștii. În Singapore și China, spre exemplu, deși au rate ridicate de vaccinare, varianta Delta a generat o creștere a numărului de infecții pentru că există o imunitate naturală redusă din cauza măsurilor de izolare mult mai stricte.

În SUA, însă, unde sunt îndeplinite ambele condiții, experții se așteaptă ca valul Delta să se încheie în această lună și să reprezinte ultimul val major de COVID-19. „Facem tranziția de la faza pandemică la faza mai endemică a acestui virus, în care acest virus devine pur și simplu o amenințare persistentă aici, în Statele Unite”, a afirmat Scott Gottlieb, fost comisar al Administrației pentru Alimente și Medicamente.

La rândul său, Chris Murray, unul dintre cei mai importanți cercetători de la Universitatea din Washington, consideră că valul Delta din SUA se va încheia în noiembrie și dacă „nu există noi variante majore, atunci COVID începe să se reducă cu adevărat în aprilie”.

 

Experții internaționali subliniază însă că s-a constatat că vaccinurile par să țină oamenii departe de spital, chiar și acolo unde numărul cazurilor crește brusc din cauza renunțării la restricții, cum este cazul Marii Britanii.

Aceștia se așteaptă însă ca SARS-CoV-2 să rămână un factor major de îmbolnăvire și deces în anii următori, la fel cum s-a întâmplat și în cazul altor boli endemice, cum ar fi malaria, punctând că „endemic nu înseamnă benign”.

Unii oameni de știință spun că virusul se va comporta în final mai mult ca rujeola, care încă provoacă epidemii în populațiile cu acoperire vaccinală este scăzută, alții văd COVID-19 mai degrabă ca pe o boală respiratorie sezonieră, precum gripa, sau că virusul ar putea deveni mai puțin ucigaș, dar asta ar putea dura zeci de ani. „Probabil că virusul va continua să sufere mutații, necesitând vaccinuri anuale de rapel adaptate la cele mai recente variante în circulație”, crede Trevor Bedford, virusolog la Fred Hutchinson Cancer Center, care a urmărit evoluția SARS-CoV-2 în SUA.

În cazul în care se va realiza un scenariu COVID sezonier, în care virusul SARS-CoV-2 va circula în tandem cu gripa, oamenii de știință se așteaptă ca acesta să aibă un impact semnificativ asupra sistemelor de sănătate.

Richard Hatchett, director executiv al Coaliției pentru inovații în pregătirea pentru epidemii, atrage însă atenția că, în condițiile în care unele țări sunt bine protejate de vaccinuri, în timp ce altele nu au, practic, niciunul, lumea rămâne vulnerabilă, iar ceea ce îl îngrijorează este faptul că „ar putea apărea o variantă care să se sustragă vaccinurilor noastre și să eludeze imunitatea în urma unei infecții anterioare”, ca și cum ar apărea o nouă pandemie COVID, în timp ce nu s-a încheiat cea veche.

 


Adaugati un comentariu


 

*