Oficial, peste 7.600 de posturi sunt vacante in sanatate

23 februarie 2016 | 0 comentarii |

Numai la Spitalul Judetean de Urgenta Buzau sunt, inca neocupate, 16 posturi de medici, trei de asistent medical si opt de inghrijitoare, iar numarul de specialisti necesar este mult mai mare.

 

MediciSistemul sanitar romanesc ramane, in continuare, alaturi de administratia publica si invatamant, in topul domeniilor in care criza de personal de specialitate este acuta. Nu mai putin de 7.600 de posturi vacante in sanatate si asistenta sociala a anuntat Institutul National de Statistica (INS). In 2015, criza de medici s-a adancit, desi era destul de grava situatia si cu un an in urma, astfel ca numarul de posturi vacante a crescut cu 1000 fata de anul anterior.

Si nu este de mirare, in contextul in care atat medicii cat si asistentii medicali emigreaza pe capete, atat pentru salarii mai mari cat mai ales pentru conditii de munca si de perfectionare net superioare celor din Romania si pentru respectul pe care-l primesc pentru ceea ce fac.

Doar jumatate din umarul necesar de medici mai sunt in spitalele publice romanesti, iar exodul continua, an de an. In plus, alte cateva mii de medici si asistenti medicali s-au pensionat si au parasit sistemul, iar spitalele nu au reusit, nici macar sa-i inlocuiasca, dar sa mai si suplimenteze personalul, care niciodata nu a fost suficient.

 

medici rezidentiat-2015Peste 25.000 de doctori si 60.000 de asistenti medicali au plecat in strainatate ori s-au reorientat catre clinicile private, incepand cu 2008. Colegiul Medicilor si Ordinul Asistentilor Medicali (OAMGMAMR) atrag atentia, an de an, asupra riscului de a nu mai avea cine sa acorde servicii medicale, mai ales in spitalele mici, din provincie, in timp ce spitalele mari au devenit neincapatoare, pe de o parte din cauza starii precare de sanatate a populatiei, iar pe de alta, pentru ca din provincie li se trimit toate cazurile dificile, nemaiavnad cine sa se ocupe de ele.

Chiar daca nemultumirea principala a personalului medical este de natura salariala, in strainatate primind, uneori, salarii si de 10-12 ori mai mari decat in tara, medicii sunt nemultumiti si de conditiile precare din unitatile sanitare de stat din Romania si mai ales de faptul ca aici „sunt aratati cu gdegetul” si „vanati ca niste infractori”. Oricat efort trebuie sa depuna pentru a-si salva pacientii, in conditiile in care lucreaza cate doua norme si chiar mai mult in anumite specialitati, nu dispun de aparatura, medicamente si materiale sanitare suficiente si de calitate, cand vine vorba despre salarii li se sugereaza ca isi pot completa veniturile din „atentiile pacientilor”, pentru ca apoi sa fie panditi, arestati si condamnati. In plus, exista pacienti care nu au nici macar bani de drum atunci cand sunt externati, asa ca tot medicii le dau cateva zeci de lei ca sa ajunga acasa…

 

Claudiu Damian, manager SJUBZ

Claudiu Damian, manager SJUBZ

Potrivit INS, numarul locurilor de munca vacante a crescut, astfel ca in trimestrul IV din 2015, in sanatate si asistenta sociala s-a inregistrat una dintre cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante (2,49%), depasita doar de administratia publica (3,24%).

Iar aceste locuri vacante cu greu se ocupa, mai ales cand vine vorba despre medici. La Spitalul Judetean de Urgenta Buzau, spre exemplu, in ultima perioada a fost organizat cel mai mare concurs de angajari din ultimii 15 ani. Au fost scoase la concurs 20 de posturi de medici, dar numai 4 s-au prezentat la concurs, desi Consiliul Judetean, in subordinea caruia functioneaza cea mai mare unitate cu paturi din judet, le ofera anumite facilitati (1000 de lei/luna in plus la salariu, pentru chirie si utilitati). In plus, conducerea unitatii sanitare le ofera reale posibilitati de afirmare si de avansare, oportunitati care in alte judete nu exista, iar in clinicile universitare, medicii tineri sunt tinuti in asteptare. „Foarte multi medici tineri dintre cei care au venit la noi in ultimii ani, astazi sunt sefi de sectie, li s-a oferit posibilitatea sa se afirme profesional, desi in unele cauri existau profesionisti cu mai multa experietnta. Am considerat, pe de o parte, ca asa vor fi stimulati, iar pe de alta parte, ca vor aduce o schimbare de mentalitate, care va genera schimbari in intregul spital. Si s-a dovedit ca nu am gresit”, spune managerul SJU Buzau, Claudiu Damian.

 

medic primar O alta problema ar fi slaba pregatire a multora dintre absolventii scolilor sanitare postliceale si faptul ca cei mai buni pleaca in strainatate, in timp ce ceilalti nu stiu nici lucruri elementare, desi odata angajati intr-o unitate medicala ar trebui sa fie constienti ca li se pune in maini viata bolnavilor.

Tot la Buzau si tot in aceasta perioada, nici cele 92 de posturi de asistent medical, infirmiera, brancardieri si ingrijitoare scoase la concurs nu s-au ocupat in totalitate. In acest caz,desi 400 de persoane s-au aratat dornice sa fie angajate in spital, slaba pregatire a candidatilor a facut sa nu se ocupe toate posturile disponibile. In urma concursului, 3 posturi de asistent medical, 8 de ingrijitoare si unul de agent DDD au ramas neocupate, asa ca unitatea medicala va trebui sa scoata din nou posturile vacante la concurs, pe de o parte sperand ca vor veni medicii de care are nevoie urgenta, iar pe de alta parte, ca se vor gasi absolventi de studii medii cu minima pregatire necesara pentru a lucra cu bolnavul.

In aceeasi situatie sunt majoritatea spitalelor din tara, chiar si unele centre universitare, iar anumite specialitati, foarte bine remunerate in strainatate (ATI, oncologie, pediatrie, neonatologie, neurologie, radiologie, urologie si medicina de urgenta) sunt intr-o criza de specialisti fara precedent.

 


Adaugati un comentariu


 

*