OMS: Îndulcitorii artificiali nu ajută la slăbit și pot fi periculoși pentru sănătate!

17 mai 2023 | 0 comentarii |

Organizația Mondială a Sănătății a stabilit că utilizarea pe termen lung a îndulcitorilor fără zahăr nu conferă niciun beneficiu privind „reducerea grăsimii corporale la adulți sau copii” și chiar pot contribui la declanșarea diabetului zaharat de tip 2, a bolilor cardiovasculare și a altor boli grave.

 

Se știe deja că zahărul este mai periculos pentru sănătate chiar decât sarea și grăsimile, iar tendințele din ultimii ani definesc zahărul ca inamicul numărul 1 al sănătății și multe persoane l-au înlocuit cu îndulcitori artificiali (NSS) pentru a-și păstra silueta. Industria alimentară folosește îndulcitorii artificiali pentru a da gust produselor, iar numeroase alimente și băuturi au și o variantă „dietetică” și nu conțin zahăr și nici calorii. Producătorii folosesc însă îndulcitori pentru a le păstra dulceața și a devenit un trend să fie cumpărate de persoane care țin la siluetă, dar care vor să manânce și ceva dulce.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) atrage însă atenția că înlocuitorii zahărului, fie ei sintetici ori naturali, dacă sunt folosiți pe termen lung și dacă nu sunt consumați cu moderație, nu ajută la scăderea în greutate și chiar pot provoca probleme de sănătate. După mai multe cercetări, OMS a ajuns însă la concluzia că utilizarea îndulcitorilor fără zahăr pentru controlul greutății corporale sau pentru a limita bolile netransmisibile este nu numai ineficientă, ci poate fi chiar periculoasă, putând favoriza diabetul de tip 2, boli cardiovasculare sau alte boli grave care pot duce chiar la deces în cazul adulților. În urma acestor constatări, organizația s-a pronunțat împotriva folosirii NSS.

 

În urma concluziilor obținute pe baza „unei revizuiri sistematice a dovezilor disponibile, care sugerează că utilizarea NSS nu conferă niciun beneficiu pe termen lung în ceea ce privește reducerea grăsimii corporale la adulți sau copii”, OMS menționează că „pot exista efecte potenţiale nedorite de la utilizarea pe termen lung a acestor îndulcitori, cum ar fi un risc crescut de diabet de tip II, boli cardiovasculare şi mortalitate la adulţi”, se arată într-un comunicat remis luni, de organizația ONU.

Totodată, aspartamul, ciclamații, advantamul, neotamul, zaharina, sucraloza, stevia și derivații săi, toți aprobați de Administrația pentru Alimente și Medicamente -FDA din Statele Unite, sunt enumerați printre aditivii care „nu ajută la controlul greutății pe termen lung. NSS nu sunt factori dietetici esențiali și nu au nicio valoare nutritivă”, a arătat directorul OMS pentru nutriție și siguranță alimentară, Francesco Branca, care sugerează că populația ar trebui să renunțe la consumul de dulciuri încă de la vârste fragede.

 

Pe de altă parte, OMS consideră că alcoolii zaharici (naturali) care conțin calorii, cum ar fi poliolii, nu sunt considerați NSS. În urma unei cercetări anterioare, în 2015, agenția ONU a cerut ca adulții și copiii să facă astfel încât zaharurile libere – inclusiv glucoza, fructoza și zahărul de masă – să reprezinte mai puțin de 10% din aportul total de energie. „Avem dovezi solide că menținerea aportului de zaharuri libere la mai puțin de 10% din aportul total de energie reduce riscul de supraponderabilitate, obezitate și carii dentare”, a precizat Francesco Branca în urma acelorași studii.

Recomandarea de a reduce consumul de NSS, la baza căreia au stat 320 de studii, nu se aplică însă persoanelor cu diabet și nici nu se referă la medicamente sau la produsele de îngrijire personală, cum ar fi pasta de dinți sau produsele de îngrijire a pielii.

 

Înlocuitorii zahărului pot fi sintetici, produși în laborator – NSS (zaharina, aspartamul, acesulfamul de potasiu, ciclamatul de sodiu, sucraloza), ori naturali, extrași din plante cu o putere mare de îndulcire (de 30-8000 de ori superioară zahărului), dar nu au calorii și nu sunt toxici pentru organism.

Industria alimentară şi cea farmaceuticӑ folosesc îndulcitori artificiali într-o gamă largă de alimente și băuturi, respectiv, suplimente alimentare, dar siguranța acestor aditivi alimentari este încă intens dezbătută.

Mierea și ștevia sunt cei mai cunoscuți îndulcitori naturali și ambele au o putere mare de îndulcire, dar au conținut caloric diferit. În timp ce mierea are același număr de calorii ca și zahărul, dar este o variantă mai sănătoasă pentru că este un zahăr predigerat de albine, iar organismul uman nu mai depune efort să îl metabolizeze, ștevia are zero calorii. Nutriționiștii spun însă că moderația este cheia dacă vrem să avem grijă de siluetă, pentru că produsele care conțin îndulcitori sunt aproape la fel ca variantele obișnuite, din punct de vedere caloric.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*