ONU: 4 miliarde de oameni sunt expuşi la un risc crescut de infecţii

30 august 2022 | 0 comentarii |

Jumătate dintre unităţile sanitare din lume nu au produse de igienă de bază, iar aproape patru miliarde de oameni sunt expuși la un risc crescut de infecţii, au anunţat, marţi, Organizaţia Națiunilor Unite (ONU).

 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi UNICEF trag un semnal de alarmă și spun că jumătate dintre unitățile sanitare din lume nu au apă, săpun sau gel hidroalcoolic în încăperile în care pacienţii primesc îngrijire sau în toalete, iar din această cauză, aproximativ 3,85 miliarde de oameni care apelează la serviciile lor, sunt expuşi la un risc ridicat de infecţie, se arată într-un comunicat al celor două agenții ale ONU.

Potrivit Raportului prezentat de OMS și UNICEF la Conferința anuală organizată cu prilejul Săptămânii Mondiale a Apei (23 august – 1 septembrie), la Stockholm, 688 de milioane de oameni primesc îngrijiri medicale în instituţii lipsite de produse şi practici de igienă.

Facilităţile şi practicile de igienă din instituţiile de îngrijire a sănătăţii nu sunt negociabile”, a atras atenția Maria Neira, director de sănătate publică şi mediu la OMS. Aceasta a subliniat că „îmbunătăţirea lor este esenţială pentru recuperare, prevenire şi pregătire în cazul unei pandemii. Igiena în unităţile de asistenţă medicală nu poate fi garantată fără creşterea investiţiilor în măsuri de bază, care includ apă potabilă sigură, toalete curate şi gestionarea în siguranţă a deşeurilor medicale” și a încurajat statele membre OMS să-și intensifice eforturile pentru a pune în aplicare angajamentul asumat în 2019, de a consolida serviciile de apă, canalizare și igienă în unitățile medicale.

 

Sursa foto: UNICEF

Cifrele prezentate de OMS și UNICEF sunt bazate pe datele centralizate în urma vizitelor efectuate în 40 de ţări și prezintă o „imagine alarmantă” a igienei în unităţile de sănătate. Raportul prezentat marți arată că 68% dintre unităţile sanitare au echipamente de igienă la punctul de îngrijire, iar 65% au instalaţii pentru spălarea mâinilor cu apă şi săpun în toalete, dar numai 51% dintre ele au ambele facilități şi îndeplinesc standardele pentru echipamentele de igienă de bază.

Alarmant este însă faptul că 9% din unităţile de asistenţă medicală din lume NU dispun de niciunul dintre echipamentele de igienă de bază, iar „dacă furnizorii de servicii medicale nu au acces la produse de igienă, pacienţii nu pot avea o unitate de asistență medicală”, a subliniat Kelly Ann Naylor, ofiţer UNICEF însărcinat cu îngrijirea sănătăţii, apei, salubrităţii şi igienei.

În plus, datele arată că multe unități de îngrijire a sănătății nu dispun de produse de curățenie de bază și de condiții de separare și eliminare în siguranță a deșeurilor medicale. Spitalele şi clinicile fără apă curată şi servicii de igienă şi salubritate de bază sunt o potenţială capcană mortală pentru femeile însărcinate, nou-născuţi şi copii”, a subliniat ea, atrăgând atenția că „în fiecare an, aproximativ 670.000 de nou-născuţi mor de septicemie”, din această cauză.

 

Raportul notează că mâinile și mediile contaminate joacă un rol semnificativ în transmiterea agenților patogeni în instituțiile de îngrijire a sănătății și în răspândirea rezistenței antimicrobiene. Intervențiile pentru creșterea accesului la spălarea mâinilor cu apă și săpun și curățarea mediului constituie piatra de temelie a programelor de prevenire și control al infecțiilor și sunt cruciale pentru furnizarea de îngrijiri de calitate, în special pentru nașterea în siguranță.

Doar 37% din facilităţile din Africa sub-sahariană dispun de instalaţii pentru spălarea mâinilor cu apă şi săpun în toalete. În țările cel mai puțin dezvoltate, doar 53% din unitățile de îngrijire a sănătății au acces la o sursă de apă protejată. La nivel global, media este de 78%, spitalele (88%) merg mai bine decât unitățile de îngrijire medicală mai mici (77%), iar în Asia de Est și Sud-Est, cifra este de 90%.

La nivel global, aproximativ 3% din unităţile sanitare din zonele urbane şi 11% din zonele rurale nu au apă curentă, se menționează în raport. Din țările cu date disponibile, 1 din 10 unități de îngrijire a sănătății la nivel global nu au avut servicii de salubritate. În țările cel mai puțin dezvoltate, doar 1 din 5 (21%) avea servicii de salubritate de bază în unitățile de îngrijire a sănătății.

 

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*