Operatie unica prin complexitate, la spitalul Sfanta Maria

31 martie 2014 | 0 comentarii |

Medicii au fost nevoiti sa ii extirpe unui pacient toate organele din regiunea pelvina, inclusiv o parte a coloanei vertebrale, dupa o recidiva canceroasa ce ii afectase masiv zona respectiva.

 

operatie fundeniO interventie chirurgicala de mare complexitate, ce ar putea fi cu usurinta incadrata in categoria operatiilor extreme, a fost realizata in urma cu trei saptamani de chirurgii de la Spitalul Sfanta Maria, care au anuntat abia zilele trecute reusita, dupa ce au avut semne ca recuperarea postoperatorie a pacientului decurge fara probleme. Operatia este unica prin complexitatea sa, echipa multidisciplinara de medici ai spitalului fiind nevoita sa ii extirpe pacientului mai multe organe si muschi din zona bazinului, afectate de un cancer rectal care recidivase. In cazul sau, radioterapia nu mai dadea niciun rezultat, din cauza cantitatii mari de tesut canceros, asa ca medicii au decis sa il supuna interventiei chirurgicale, chair daca operatia se anunta una extrem de dificila si chiar riscanta, fiind prima de o astfel de complexitate efectuata pana acum in Romania. Seful echipei chirurgicale, medicul Gabriel Mitulescu, a declarat ca se impunea extirparea osului sacru partial sau in intregime, astfel de interventii chirurgicale fiind efectuate si anterior. In cazul de fata insa, tesuturile canceroase erau extinse si la celelalte organe din zona bazinului, urcand pana aproape de maduva spinarii. Din aceasta cauza, echipa care a efectuat operatia a fost una multidisciplinara, incluzand si un neurochirurg, in persoana medicului Dan Nica.

 

chirurgiePacientul, care a acceptat si ii fie dezvaluita identitatea, se numeste Nicolae Androne si este tatal a doi copii. Necazurile sale au inceput in urma cu mai mult timp, cand a fost diagnosticat cu cancer rectal, urmand un tratament specific in urma caruia spera ca a scapat de boala. Aceasta, insa, a recidivat, manifestandu-se cu si mai mare agresivitate, asa ca pacientul a ajuns in urma cu trei saptamani la Spitalul Sfanta Maria. Pentru ca radioterapia nu mai avea niciun efect, singura sansa in cazul sau era operatia. Interventii similare mai fusesera efectuate, insa niciodata medicii nu fusesera pusi in situatia de a extirpa toate organele si tesuturile din zona pelvina. De aceea, a fost nevoie de o echipa mixta formata din chirurgi oncologi, neurochirurgi si chiar chirurgi plasticieni, care au stat in sala mai bine de 10 ore. Desi considerata extrem de mutilanta, operatia era singura sansa pentru salvarea pacientului, asa ca atat el cat si medicii si-au asumat acest risc.

 

Dr. Gabriel Mitulescu

Dr. Gabriel Mitulescu

Coordonatorul echipei medicale, chirurgul oncolog Gabriel Mitulescu a facut rezumat al celor 10 ore petrecute in sala de operatii, pentru efectuarea aceatei interventii realizata la inceputul lunii: „Am sperat de la inceput ca prin aceasta interventie sa il putem vindeca, extirpand intregul tesut neopalzic. Sigur ca este o operatie exterm de dificila. Participarea neurochirugului este foarte importanta in astfel de cazuri. La sfarsitul operatiei, ne trezim cu o cavitate din care lipsesc toate structurile si organele, iar aici a intervenit echipa doctorului Stangu Catalin, de la chirugie plastica si reconstructiva, care a incercat sa mai repare din stricaciunile facute de operatia noastra. Altfel spus, s-a extirpat tumora, impreuna cu canalul anal, cu intestinul gros, cu vezica urinara, cu prostata, cu glandele seminale, cu portiunea terminala a ureterelor, cu sistemul limfoganglionar din pelvis, cu muschii care captusesc peretii interni ai pelvisului si cu sistemele vasculare iliace interne care irigau aceste organe. Practic, de la ombilic in jos, s-au extirpat toate organele si structurile”.

 

Dr. Narcis Copca

Dr. Narcis Copca

Interventia a fost una reusita, marele avantaj fiind acela ca pacientul nu avea  metastaze si in alt zone ale corpului. Cand cazul sau a fost prezentat, pacientul a stat chiar de vorba cu jurnalistii, parand foarte optimist, semn ca si echipa de psihologi si-a adus aportul necesar. „Sper ca lucrurile sa evolueze bine. Uitati, merg, ma plimb, stau pe scaun…” a declarat Nicolae Androne, increzator ca viata sa se va imbunatati pe viitor. Medicii spun ca va putea chiar sa sofeze, intrucat neurochirurgii au avut grija ca terminatiile nervoase sa nu-i fie afectate, urmand ca in functie de evolutia sa ulterioara sa mai fie supus unor interventii chirurgicale pentru refacerea vezicii urinare, din ultima portiune a intestinului subtire si o parte din intestinul gros.

Managerul spitalului, medicul Narcis Copca, a precizat ca pentru aceasta operatie, unitatii medicale ii vor fi decontati de CNAS 1.450 de lei, in timp ce in Europa, o astfel de interventie costa sute de mii de euro. „Vrem sa cerem autoritatilor sa introduca norme noi pentru operatiile extreme, pentru ca acestea sa primeasca finantare pe masura. Echipa de terapie intensiva a stat in sala peste 20 de ore. Acest lucru nu se face oricum. Revin, acest caz este decontat de CNAS cu sumna de 1.450 de lei. Nu prea te mai trage inima sa faci performanta. Noi am avut norocul ca Primaria Capitalei, prin Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale, ne-a dotat sectiile la cele mai inalte standarde, cu echipamente de tot felul. Altfel, nu am putea face operatii de asemenea complexitate” a declarat medicul Narcis Copca.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*