Ordinul privind vaccinarea în farmacii, publicat în Monitorul Oficial

24 octombrie 2022 | 0 comentarii |

Peste 10 zile, programul-pilot de vaccinare antigripală în farmacii, aprobat de Ministerul Sănătății, intră în vigoare, iar persoanele care doresc să se vaccineze contra-cost vor putea apela la farmaciile comunitare autorizate. 

 

Ordinul Ordinul nr. 3.262/2022, pentru aprobarea organizării și funcționării unui program-pilot de vaccinare a populației împotriva gripei sezoniere la nivelul farmaciilor comunitare a fost publicat, astăzi, în Monitorul Oficial, iar peste 10 zile, persoanele care doresc să se vaccineze împotriva gripei sezoniere contra-cost, nefiind incluse în categoriile de risc pentru care vaccinul este asigurat gratuit de Ministerul Sănătății, se pot adresa farmaciilor comunitare autorizate.

Un proiect privind vaccinarea în farmaciile din România, după modelul deja funcțional în multe țări din Europa, a fost propus în 2018, de actual președinte al Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), farm. dr. Răzvan Prisada, în calitate de vicepreședinte al Colegiului Național al Farmaciștilor.

Actualul ordin definește condițiile tehnice care trebuie îndeplinite de farmacii, iar vaccinarea va fi realizată „exclusiv de către farmaciștii care au absolvit un program postuniversitar de pregătire în vaccinarea împotriva gripei sezoniere, cu respectarea Ghidului de vaccinare în farmaciile comunitare”.

Lista farmaciștilor care au obținut certificatul de absolvire a programului de pregătire să administreze vaccinuri împotriva gripei sezoniere va fi comunicată Ministerului Sănătății și Colegiului Farmaciștilor din România.

 

Actul normativ prevede că farmaciile interesate să participe la programul de vaccinare a populației împotriva gripei sezoniere trebuie să îndeplinească mai multe condiții, între care să dispună de un spațiu dedicat activității de vaccinare capabil să ofere siguranța și confidențialitatea procesului de vaccinare, să aibă un frigider pentru depozitarea și menținerea vaccinurilor în condiții optime de temperatură, să asigure respectarea lanțului de frig, să aibă farmaciști care au obținut certificatul de absolvire a programului de pregătire pentru activitatea de vaccinare și să aibă încheiat un contract cu o firmă autorizată pentru transportul, tratarea și eliminarea deșeurilor medicale.

Dacă farmacia îndeplinește condițiile de autorizare, în termen de maximum 5 zile de la data primirii cererii și a documentației aferente, Ministerul Sănătății, prin Direcția farmaceutică și dispozitive medicale, va înscrie ca mențiune la autorizația de funcționare permisiunea ca farmacia comunitară să desfășoare activitatea de vaccinare împotriva gripei sezoniere și o va comunica către solicitant”, iar orice intenție de modificare a condițiilor de autorizare, de schimbare a farmacistului vaccinator, sau prezența unui nou farmacist care îndeplinește aceste condiții, se va notifica, în prealabil, Ministerului Sănătății.

 

Lista farmaciilor comunitare autorizate să desfășoare activitatea de vaccinare împotriva gripei sezoniere se va publica pe site-ul Ministerului Sănătății și se va actualiza ori de câte ori este necesar.

Pentru a putea participa la programul de vaccinare a populației împotriva gripei sezoniere, farmacia comunitară trebuie să posede o autorizație de funcționare valabilă emisă de către Ministerul Sănătății; să dețină memoriul tehnic asumat de către reprezentantul persoanei juridice care deține farmacia, care va conține obligatoriu schița spațiului farmaciei, cu evidențierea spațiului special destinat vaccinării și descrierea dotării și organizării acestui spațiu; să dispună de un spațiu dedicat activității de vaccinare menit să asigure siguranța și confidențialitatea procesului de vaccinare, prevăzut cu o masă sau un birou placate cu materiale lavabile ușor de curățat și dezinfectat, scaune sau canapea pentru efectuarea vacinării, dispensere cu substanțe antiseptice, o trusă de prim ajutor în caz de șoc anafilactic, precum și recipiente speciale pentru colectarea și depozitarea temporară a deșeurilor periculoase rezultate din activitatea medicală, conform legislației în vigoare; eliminarea deșeurilor periculoase se face conform legislației în vigoare.

 

Pentru a putea administra vaccinuri gripale în cadrul unei farmacii comunitare, farmaciștii cu drept de liberă practică trebuie să obțină certificatul prin absolvirea programului de pregătire postuniversitară de vaccinare împotriva gripei sezoniere, cu durată de minimum 5 zile, minimum 25 de ore de pregătire, din care minimum 5 ore reprezintă activități practice, care respectă obiectivele educaționale ale formării prevăzute în anexa nr. 3 la prezentul ordin.

Cursurile sunt organizate de instituțiile de învățământ superior cu profil medico-farmaceutic uman acreditate, iar certificatul este valabil timp de 5 ani de la data absolvirii cursului.

Efectuarea vaccinării se realizează în farmacie la solicitarea persoanei adulte, iar în cazul minorilor, la solicitarea reprezentanților legali, dacă persoana care se prezintă la vaccinare deține o recomandare medicală de a fi vaccinat împotriva gripei sezoniere, a mai efectuat cel puțin o vaccinare împotriva gripei în anii anteriori și numai după efectuarea unei anamneze minimale pentru identificarea unor eventuale contraindicații sau precauții la vaccinare și după obținerea consimțământului informat.

Informațiile referitoare la vaccinare se vor introduce în Registrul electronic național de vaccinări *RENV), în timp real, complet și corect.

 

Ordinul prevede, de asemenea, că prețul de vânzare al vaccinului în farmacii nu poate depăși prețul maximal cu amănuntul aprobat de Ministerul Sănătății, iar serviciul de vaccinare poate fi realizat gratuit sau contra cost -caz în care tariful perceput nu poate depăși tariful serviciului aprobat prin Ordinul ministrului Sănătății nr. 964/2022 privind aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate publică, cu modificările și completările ulterioare.

Intervalul orar în care se desfășoară vaccinarea împotriva gripei sezoniere va fi afișat la loc vizibil în farmacia comunitară.

Este interzisă orice campanie publicitară cu caracter comercial care să facă referire la vaccinarea antigripală în farmaciile comunitare, fiind permise doar afișarea la loc vizibil în farmacia comunitară a informării asupra beneficiilor vaccinării, publicarea pe pagina web a Colegiului Farmaciștilor din România sau publicarea campaniilor de informare și promovare a vaccinării desfășurate de autoritățile publice centrale.

Ministerul Sănătății controlează respectarea prevederilor ordinului, iar în cazul constatării unor nereguli sau nerespectării dispozițiilor în vigoare, autorizarea farmaciei pentru a desfășura activitatea de vaccinare împotriva gripei sezoniere va fi suspendată până la remedierea neregulilor constatate.

După 10 zile de la publicare, ordinul intră în vigoare.

 


Adaugati un comentariu


 

*