Organizația Mondială a Sănătății, îngrijorată de problema vaccinării din România

22 februarie 2018 | 0 comentarii |

Sorina Pintea a fost convocată personal la o reuniune a ministrilor Sănătății din sud-estul Europei, pentru a i se atrage atenția asupra situației țării noastre.

 

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a vorbit aseară mai pe larg despre scopul deplasării pe care a făcut-o în cursul acestei săptămâni în Muntenegru și despre rezultatele discuțiilor purtate aici cu directorul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Zsuzsanna Jakab.

Sorina Pintea a declarat că a fost convocată „imperativ” să participe personal la o reuniune a ministrilor Sănătății din țarile sud-est europene, pe tema vaccinarii, după ce, inițial, pasase această sarcină unui secretar de stat din minister. Invitația din partea OMS a fost primită de Sorina Pintea în primele două zile de la preluarea mandatului, într-o perioadă în care prioritățile sale erau altele. Din această cauză, a declinat invitația de a merge personal la conferință, încredințând această sarcină unui secretar de stat, însă cu câteva zile înainte de data reuniunii care a avut loc în Muntenegru, reprezentanții OMS au insistat ca ministrul să participe personal la acest eveniment.

Prin urmare, a dat curs invitației, mărturisind că odată cu începerea discuțiilor a înțeles de ce organizatorii însistaseră să fie prezentă la reuniune.

 

Conform declarațiilor făcute de Sorina Pintea după revenirea din Muntenegru, la nivelul OMS există o reală îngrijorare vis-a-vis de ce se întâmplă în România, referitor la problema vaccinarii, țara noastră aflându-se pe ultimele locuri în Europa în ceea ce privește rata vaccinării și campaniile de promovare a imunizării.

„Mi-a fost ruşine, vă spun sincer, să aflu că alte ţări precum Albania, precum Bulgaria, precum Muntenegru au cifre mult mai bune decât ale noastre şi soluţii mult mai viabile, campanii de promovare agresive, ceea ce noi nu am reuşit să facem până acum. Este o reală îngrijorare la nivelul OMS faţă de ce se întâmplă în România și din această cauză, dar şi pentru că au apreciat luările mele de poziţie foarte ferme privind pro-vaccinarea, au ținut să fiu prezentă personal la reuniune”, a declarat aseară Sorina Pintea.

Pentru a conștientiza și ceilalți factori de decizie de situația actuală și pentru a grăbi adoptarea proiectului privind Legea Vaccinării, ministrul i-a solicitat directorului regional al OMS pentru Europa, Zsuzsanna Jakab, să vină în România şi să prezinte în Parlament un raport.

 

Cât timp ministrul s-a aflat în Muntenegru, numărul deceselor cauzate de gripă ajunsese aseară la 47 , Sorina Pintea precizând că a discutat cu specialiștii în săsnătate publică pe marginea acestui subiect, iar aceștia i-au transmis că România a trecut deja de nivelul maxim al valului de îmbolnăviri, și că de săptămâna viitoare este de așteptat să se reducă încidența bolii, la fel și numărul de decese provocate.

„Am avut discuţii cu specialiştii despre acest sezon al gripei şi mi-au spus că deja am trecut de nivelul maxim, săptămâna viitoare probabil că va scădea incidenţa pacienţilor cu viroze şi bolnavilor de gripă. Anul acesta au fost achiziţionate un milion de vaccinuri și au rămas în stocuri 80.000 de doze”, a declarat Sorina Pintea, precizând că, în ciuda previziunilor optimiste ale specialiștilor, pacienții din categoriile vulnerabile care nu s-au vaccinat antigripal, ar trebui să o facă, dat fiind faptul că manifestările virusului gripal vor continua pana în luna aprilie, iar vaccinul are efectul scontat chiar dacă este administrat spre finalul sezonului rece.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*