Pachete turistice cu servicii medicale incluse

6 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

România se numără printre destinațiile preferate pentru străini în ceea ce privește turismul medical, iar Executivul promite că are în vedere valorificarea acestei oportunități.

 

La prima Conferință Națională de Turism Medical din România, care s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute, a participat și ministrul Sănătății, Florian Bodog, care a recunoscut că în România lipsește, la momentul de față, o legislație care să permită îmbinarea serviciilor medicale cu cele turistice, deși țara noastră se numără printre destinațiile preferate de pacienții străini. Aceștia vin în special pentru tratamente stomatologice și operații estetice – care sunt mult mai ieftine decat în țările din care provin, dar și pentru tratamente balneare.

Pentru a încuraja turismul medical și a atrage cât mai mulți pacienți în România, dar și pentru a crea condiții mai bune pentru pacienții autohtoni, ministrul Bodog a precizat că a purtat discuții cu ministrul Turismului, în vederea realizării unor pachete turistice care să includă și serviciile medicale solicitate de pacienții care vor să ne viziteze țara în acest scop. Astfel, pe lângă tratamenul medical de care aceștia vor avea nevoie, vor beneficia și de de transport, cazare, masă și de vizitarea unor obiective turistice. „Este un proiect ambițios pe care doresc să îl dezvolt cu domnul ministru al Turismului. Este foarte importantă această conferință, pentru că putem cunoaște pachetele din străinătate, dar putem prezenta și ce poate oferi România. Aceste pachete ar trebui să conțină pentru un pacient care vine, pe lângă serviciile medicale solicitate, și de transport, cazare și masă și să viziteze anumite obiective turistice”, a declarat ministrul, în cadrul conferinței.

 

Totodată, Florian Bodog a admis că „pacienții europeni trebuie să fie egali și să aibă acces la același tip de servicii medicale, indiferent de țara în care locuiesc”, dar a recunoscut pe cei foarte mulți pacienți români care merg să se trateze în străinătate sunt determinați să apeleze la clinicile de peste hotare de cu totul alte motive decât cele care îi aduc pe străini în România.

Astfel, în timp ce străinii vin aici în special datorită costurilor mai mici ale tratamentelor stomatologice și ale operațiilor estetice, costuri care pentru mulți pacienți români sunt inaccesibile, românii merg să se trateze în străinătate pentru că sistemul de sănătate de aici nu le poate oferi serviciile medicale de care au nevoie sau le oferă cu mare întarziere, timp în care boala se acutizează.

Pacienții români merg să se trateze în străinătate pentru probleme de sănătate mult mai serioase, precum transplantul de organe sau intervenții oncologice, clinicile preferate fiind cele din Viena și Istanbul.

 

În cadrul unei alte conferințe, având ca temă excelența în medicină si farmacie, consilierul prezidențial pe probleme de sănătate, medicul Loreta Păun, a subliniat ca potenţialul balneo-climateric reprezintă un avantaj competitiv enorm al ţării noastre, dincolo de serviciile stomatologice şi cele de chirurgie estetică, dar este insuficient valorificat din punct de vedere al turismului medical.

„Turismul medical reprezintă la ora actuală un domeniu aflat într-o dinamică fără precedent la nivel mondial, iar ţara noastră are un potenţial inestimabil de a deveni competitor pe această piaţa. Dincolo de serviciile stomatologice şi chirurgie estetică, un alt avantaj competitiv al ţării noastre îl constituie potenţialul balneo-climateric enorm, dar din păcate insuficient valorificat. Avem domenii de nişă şi centre de excelenţă care pot oferi servicii medicale la standarde internaţionale şi avem profesionişti de excepţie. România are toate premisele necesare pentru a-şi ocupa propriul loc pe harta medicinei şi a turismului medical la nivel european şi internaţional. Eforturile viitoare trebuie însă concertate înspre prezentarea modelelor de succes şi promovarea României”, a declarat aceasta.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*