Pachetul de servicii medicale de baza si Legea Malpraxisului, aproape gata

4 aprilie 2014 | 0 comentarii |

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu a declarat la un post central de televiziune ca peste doua saptamani avem legea raspunderii profesionale a medicilor, iar dupa alegerile europarlamentare vom sti si ce la ce servicii medicale avem acces, fara costuri suplimentare.

 

upu bolnavi Bolnav diagnosticat de toti dar netratat de nimeni, Sistemul de Sanatate din Romania este de 24 de ani „cobaiul” a 25 ministri, iar pentru sanatatea romanilor s-a alocat in aceasta perioada cel mai mic PIB, indiferent de guvern, de ministrul de finante sau de ministrul sanatatii. Lasand la o parte incompetenta unora, ignoranta altora si mercantilismul celor mai multi dintre cei care au gestionat la un mpoment dat portofoliul Sanatatii, toti s-au laudat cu reformarea lui si au acuzat „greaua mostenire”. Exceptie nu face nici actualul ministru, Nicolae Banicioiu, care avand aproape finalizate Legile sanatatii, spune ca mai sunt necesare ajustari, dar inainte de alegerile europarlamentare promite ca vom avea gata Legea Malpraxisului, urmand ca pachetul de servicii medicale de baza sa fie si el gata, dar dupa …

Banicioiu a declarat la mai multe posturi centrale de televiziune ca demersurile in vederea introducerii noului pachet de servicii medicale de baza sunt foarte avansate, iar legea malpraxisului este gata in doua saptamani.

Eu sunt foarte optimist, avand in vedere ultimele discutii pe care le-am avut cu cei implicati. Cu Colegiul Medicilor chiar am finalizat aceste discutii, cred ca in mod multumitor de ambele parti, cu pacientii la fel (…). Casa Nationala de Asigurari de Sanatate face acum, practic, ultimele ajustari si cred ca in scurt timp vom fi gata cu pachetul de baza”, a declarat Banicioiu, estimand ca acesta va putea fi implementat probabil, la inceputul celui de-al doilea semestru al anului in curs.

 

Nicolae Banicioiu,. ministrul Sanatatii

Nicolae Banicioiu,. ministrul Sanatatii

Despre solicitarea Fondului Monetar International privind introducerea pachetului de baza abia din anul 2015, Nicolae Banicioiu a sustinut ca recomandarea s-a datorat faptului ca reprezentantii institutiei financiare s-au obisnuit ca autoritatile romane sa nu se incadreze in termenele pe care si le asumau, dar ca asta nu inseamna ca actul normativ nu poate fi implementat chiar din acest an, probabil, din iulie.

Daca vom fi odata inaintea recomandarilor si nu vom mai intarzia, credeti ca e rau? (…) Nu au cerut ei amanarea, in general nu eram noi pregatiti la timp si nu ne respectam noi termenele. Ei aveau obisnuinta de a intampina astfel de situatii, cel putin pe partea de sanatate”, a explicat Nicolae Banicioiu, avansand ca posibila implementarea noului pachet de servicii medicale de baza inca din aceasta vara si precizand ca proiectul de lege privind malpraxisul medical urmeaza sa fie finalizat in urmatoarele doua saptamani.

Reprezentantii Colegiului Medicilor, ai sindicatelor, cu care am avut o scurta intrevedere, mi-au semnalat cateva dintre probleme si sper ca, in baza dialogului, sa rezolvam cat mai multe dintre ele. Aici era vorba de legea malpraxisului, eu nu am facut o promisiune, ca nu-mi place sa fac promisiuni, dar mi-am luat un angajament referitor la un termen de a finaliza acest proiect si am zis doua saptamani”, a declarat ministrul Sanatatii, mentionand ca asteapta, in urmatoarele zile, ultimele observatii referitoare la proiectul legislativ.

 

ministrii sanatatiiFiecare dintre cei 25 de ministri care au ocupat fotoliul de la Sanatate la un moment dat, fie pentru cativa ani, fie pentru cateva luni, si-a asumat reformarea sistemului, dar numai vreo cinci dintre ei se disting prin proiectele avute si mai ales implementate.

Primul ar fi Iulian Mincu (1992-1996) despre care analistii sustin ca ar fi avut cel mai coerent mandat (ce-i drept, si o sustinere politica totala) si care a efectuat primul studiu pilot privind medicii de familie – care a stat la baza sistemului de asigurari de sanatate si a initiat taxa pe viciu.

Ar mai fi Hajdu Gabor (1998-2000) al carui mandat se leaga de infiintarea sistemului de asigurari de sanatate dupa modelul german si liberalizarea  activitatii medicilor de familie.

Daniela Bartos, ministru cu doua mandate (1996 –cateva luni si 2000-2003), a atras atentia asupra necesitatii descentralizarii spitalelor si a incercat sa faca ordine in achizitiile de medicamente.

Eugen Nicolaescu a bifat, tot in doua mandate (2005-2008 si 2012-2014) cateva puncte importante ale reformei. De departe, cea mai mare realizare a primului sau mandat este Legea Reformei Sanatatii (2006), care a strans toate legile intr-un cod sanitar. El se mai lauda cu legiferarea SMURD, achizitionarea de ambulante noi, dublarea salariilor medicilor si introducerea managementului profesionist al spitalelor. Al doilea mandat al sau a fost marcat de noua tentativa de Reformare generala a Sistemului de Sanatate si de dublarea salariilor rezidentilor, dar si de cea mai ampla miscare de protest din ultimii 10 ani.

Attila Cseke (decembrie 2009-august 2011) ramane ministrul proiectelor incomode: descentralizarea a 370 de spitale si desfiintarea si comasarea a peste 180 de spitale. Are si o masura apreciata de societatea civila – initierea programului national de fertilizare in vitro.

Ramane ca Nicolae Banicioiu sa ne convinga ca este capabil sa faca ceea ce promite, mai ales ca are sustinere politica atat din partea premierului Victor Ponta, fiind un apropiat al acestuia, cat si din partea Parlamentului.

 


Adaugati un comentariu


 

*