Pacienții cu laringectomie cer decontarea filtrelor umidificatoare pentru canulele traheale

4 iunie 2020 | 0 comentarii |

Laringectomia este procedura medicală de excizie totală a laringelui aplicată în cazul pacienților cu neoplasm laringian, cu consecințe semnificative asupra calități vieții acestora.

 

Asociaţia Naţională a Laringectomizaţilor Total din România, care reprezintă interesele pacienților ce au suferit o astfel de intervenție medicală, a lansat un apel către autorități, prin care solicită decontarea a 365 de filtre umidificatoare pe an, pentru canulele traheale montate acestora. Nu este primul demers de acest gen, reprezentanții organizației precizând că au transmis petiții la Guvern, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) încă de la începutul acestui an, însă răspunsurile au fost vagi, de genul „soluţionarea acestei situaţii excede atribuţiilor legal reglementate ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate” şi „atribuirea spaţiului nu se încadrează în limitele competenţei Ministerului Sănătăţii, solicitarea privind decontarea va fi analizată de către Comisia de Otorinolaringologie din cadrul Ministerului”.

Deși laringectomia dă rezultate excelente în ceea ce privește latura oncologică, calitatea vieții pacienților care au suferit astfel de intervenții este decisiv afectată. Prin laringectomia totală, întregul laringe este extirpat, ceea ce duce la deconectarea permanentă a căilor aeriene superioare şi inferioare, între acestea interpunându-se traheostomia permanentă. În aceste condiții, pacienții se confruntă frecvent cu probleme respiratorii, infecţii recurente ale căilor aeriene inferioare, dificultăţi la înghiţire, îngreunarea respiraţiei, probleme de vorbire – chiar și dispariția vocii, diminuarea sau pierderea gustului şi a mirosului, dar și cu probleme psihologice precum scăderea stimei de sine, depresie și idei suicidale.

 

Pentru ca aceste probleme să aibă un impact cât mai mult diminuat asupra pacienților, asociația care îi reprezintă precizează că aceștia au nevoie de filtre umidificatoare pentru canula traheală, care „reduc costurile spitalizării cu până la cu 21%, îmbunătăţesc substanţial calitatea vieţii, iar vizitele la spital pentru problemele respiratorii sau toracice se diminuează”. În sprijinul acestor afirmați sunt aduse rezultatele unui studiu care arată că 79,4% dintre pacienții care folosesc astfel de filtre au  o calitate a vieții foarte bună, 55,3% nu au probleme cu somnul iar 77,2% duc o viață normală.

În aceste condiții, asociația a solicitat decontarea din fondul asigurărilor de sănătate a 365 de filtre umidificatoare pe an  pentru fiecare pacient. Totodată, se solicită Guvernului să asigure spații în Bucureşti pentru cazarea pacienţilor cu neoplasm laringian operat care au domiciliu în afara Capitalei și vinpentur controale medicale, precum și pentru cazarea pacienţilor laringectomizaţi total, care nu locuiesc în Bucureşti dar vin aci pentru a participa la cursuri de logopedie specială.

 

Prin decontarea acestor filtre și a adezivelor speciale, reprezentanții pacienților spun că nu se vor face cheltuieli suplimentare ci, din contră, se vor economisi fonduri care le sunt alocate. Astfel, beneficiind gratuit de filtre, pacienții vor avea o productivitate crescută şi vor deveni contribuabili, renunțând la statutul de consumator al bugetului de asigurări sociale. Aceștia se vor reintegra social şi profesional, devenind activi şi capabili de muncă iar starea lor de sănătate și calitatea vieții se vor îmbunătăți.

Odată decontate filtrele umidificatoare pentru canula traheală, Guvernul României va economisi bani la bugetul de stat, numărul de îmbolnăviri şi spitalizări vor scădea cu până la 50%, consumul de medicamente gratuite va înregistra o diminuare. Îmi doresc condiţii favorabile pentru persoanele laringectomizate din România, să aibă şanse egale, să ducă o viaţă independentă şi să participe neîngrădit la viaţa socială”, a declarat Vasile Boitan, preşedintele, asociației. Acesta a adăugat că impactul bugetar nu va fi unul semnificativ, având în vedere că în România exista circa 7.800 de pacienți cu laringectomie totală, care au nevoie de aceste filtre.

Este dat exemplul altor țări care precum Cehia, Ungaria, Slovacia, Croaţia Statele Unite ale Americii, Canada şi Australia, care au introdus filtre de umidificare şi de încălzire a aerului în cadrul programelor de compensare completă, iar rezultatele au fost beneficie și pentru pacienți cât și pentru bugetele de stat.


Adaugati un comentariu


 

*