Pacienții cu tuberculoză din România vor beneficia de indemnizație de hrană

23 decembrie 2020 | 0 comentarii |

Aceasta se va acorda lunar, prin agențiile județene pentru plăți și inspecție socială, în baza unei cereri a persoanei diagnosticate cu TB care se înregistrează la dispensarul de pneumoftiziologie în teritoriul căruia pacientul are domiciliul.

 

Ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Muncii și Protecției Sociale, pentru aprobarea Metodologiei și a condițiilor de acordarea a indemnizației lunare de hrană cuvenite persoanelor diagnosticate cu tuberculoză tratate în ambulatoriu, a fost aprobat astăzi, informează MS.

Conform documentului, pacienții diagnosticați cu tuberculoză -TB (adulți și copii) și tratați în ambulatoriu vor beneficia de o indemnizație lunară de hrană, fără întrerupere, atât în faza inițială/intensivă a regimului terapeutic, cât și în faza de continuare a acestuia.

Se consideră că un pacient diagnosticat cu TB a urmat tratamentul fără întrerupere dacă administrarea medicamentelor ce i-au fost prescrise în cadrul regimului terapeutic pe perioada unei luni de zile s-a realizat fără mai mult de 7 omisiuni de administrare a dozelor din schema de tratament pentru faza inițială/intensivă, respectiv 3 omisiuni în faza de continuare.

Indemnizația lunară de hrană se acordă pentru asigurarea aderenței la tratament a pacienților.

Aceasta se va plăti de agențiile județene pentru plăți și inspecție socială, respectiv a municipiului București, în baza unei cereri a persoanei diagnosticate cu TB care se înregistrează la dispensarul de pneumoftiziologie în teritoriul căruia pacientul are domiciliul.

 

Indemnizația de hrană se va calcula de către agențiile teritoriale pe baza nivelului alocației zilnice de hrană pentru consumurile colective, conform HG 884/2020.

Medicul curant al pacientului va asigura informarea lunară a direcției de sănătate publică cu privire la situația administrării tratamentului de către pacient, potrivit regimului terapeutic, dacă există omisiuni de administrare, de abandon, deces, sau finalizarea tratamentului, după caz.

În 30 de zile după publicarea Ordinului în Monitorul Oficial, agențiile teritoriale încheie cu direcțiile de sănătate publică protocoale de colaborare pentru organizarea unui cadru operațional în vederea asigurării plății indemnizației lunare de hrană cuvenite pacienților cu TB tratați în ambulatoriu.

Metodologia și condițiile de acordare a indemnizației lunare de hrană cuvenite persoanelor diagnosticate cu tuberculoză tratate în ambulatoriu a fost elaborată de specialiștii celor două ministere împreună experții din cadrul Proiectului „Abordarea provocărilor sistemului de sanatate privind controlul tuberculozei in România”, finanțat de Fondul Global de Luptă împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei, printr-un grant de tranziție în valoare de 4,3 milioaane de euro.

 

România rămâne în continuare țara din Uniunea Europeană cu cele mai multe cazuri de tuberculoză, în ciuda faptului că numărul de notificări în privința cazurilor noi este în continuă scădere, începând cu anul 2002. Din acest motiv, la nivel național se desfășoară mai multe programe, având ca obiective principale identificarea precoce a persoanelor infectate, dar și includerea în tratament a cât mai multor pacienți, pentru a se preveni astfel răspândirea bolii. Se încearcă, totodată, ca sistemul de diagnosticare cu certitudine, inițierea tratamentului, urmărirea eventualelor racții adverse asupra pacienților și evaluarea statusului pacienților cu tuberculoză în diverse stadii să nu se mai facă doar în spitalele de pneumoftiziologie, ci și în dispensare, așa cum prevăd recomandările OMS.

Cele mai multe cazuri de tuberculoză sunt consemnate în județele din sudul și estul țării, incidența cea mai ridicată fiind în București. Din această cauză, în primăvara acestui an a fost implementat în Capitală un program-pilot prin care pacienții cu tuberculoză sunt tratați în dispensare dedicate aparținând Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, printr-un program mai amplu, pe care Ministerul Sănătății îl desfășoară în perioada 2018-2021, beneficiind de o finanțare oferită de Fondul Global de Luptă împotriva Tuberculozei și Malariei

 


Adaugati un comentariu


 

*