Pacienții nu mai trebuie să plătească testul COVID la internarea în spital

9 septembrie 2022 | 0 comentarii |

Un Ordin al ministrului Sănătății obligă managerii spitalelor publice să asigure accesul pacienților la servicii medicale fără a prezenta rezultatul unui test Covid, iar costurile activității de screening să fie suportate din veniturile proprii ale unității sanitare.

 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a aprobat un Ordin de ministru privind unele măsuri ce se aplică de unitățile sanitare, în situații de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2.

Conform documentului, în vederea prevenirii și limitării infecţiilor asociate asistenţei medicale, unitățile sanitare publice pot organiza testarea pacienților pentru detecția infecției cu virusul SARS-CoV-2, în cadrul activității de screening la internare, dar costurile activității de screening sunt suportate de unitatea sanitară publică din venituri proprii, transmite Ministerul Sănătății, printr-un comunicat.

Cu alte cuvinte, managerii unităților sanitare publice sunt obligați să dispună măsurile necesare în vederea asigurării accesului pacienților în unitățile sanitare publice, precum și accesului acestora la serviciile medicale, fără prezentarea rezultatului unui test pentru detecția infecției cu virusul SARS-CoV-2.

Nerespectarea acestor prevederi de către managerii unităților sanitare publice constituie cauză de încetare a contractului de management, conform art. 184 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, mai precizează MS.

Ministrul Alexandru Rafila spune că a luat această decizie în urma semnalelor primite din teritoriu, de la pacienții care-i semnalau că accesul în diverse unităţi sanitare, mai ales în spitale, era condiţionat de existenţa unui astfel de test.

Este total anormal ca un pacient cu diverse patologii să nu poată să-şi trateze boala de bază într-un spital şi să fie condiţionată examinarea sau internarea lui într-un spital de existenţa unui astfel de test”, a spus Alexandru Rafila, care a explicat că nu poate fi blocat accesul la servicii de sănătate al oamenilor care merg la spital, invocându-se necesitatea unui test anti-COVID și de aceea a adoptat Ordinul prin care „în spitalele în care, din diverse motive, un pacient este simptomatic sau a fost eventual în contact cu o persoană care a fost infectată, necesită un test, atunci testul trebuie rezolvat de unitatea respectivă”.

Pacientului i se poate cere să facă un astfel de test, dar va fi achitat doar din fondurile spitalului, fie din veniturile proprii, fie din cele provenite din contractul cu CNAS și în niciun caz nu i se va putea pretinde bolnavului să-l plătească, a conchis ministrul Sănătății.

Pe de altă parte, Ministerul Sănătății a refăcut planul de pregătire și răspuns la epidemii, care cuprinde modificări minore față de proiectul inițial, fiind în continuare bazat pe conceptul de comandă unică și pe împărțirea responsabilităților între autorități, instituții, comunități și cetățeni.

Planul Național Generic de Pregătire și Răspuns la Evenimente Epidemiologice de Boală Transmisibilă de Importanță Națională” este cuprins într-un proiect de hotărâre de guvern și se bazează pe faptul că, „pentru a proteja viața și sănătatea populației în cazul epidemiilor sau al riscului crescut de producere a acestora este necesară stabilirea instituțiilor de decizie, coordonare și control la producerea epidemiilor şi asumarea rolurilor şi responsabilităților de către acestea pe sectoarele de acţiune ce le revin și folosirea resurselor informaționale, umane, financiare şi materiale la dispoziţie în mod eficient, eficace şi în conformitate cu așteptările cetățenilor” și descrie rolul și responsabilitățile instituțiilor, autorităților administrației publice, centrale și locale, precum și ale organizațiilor cu atribuții în domeniu, pentru localizarea focarelor e boală, limitarea ariei de manifestare a epidemiei și lichidarea acesteia.

Documentul cuprinde cadrul de răspuns la nivel național, județean și local, prioritățile strategice ale răspunsului în caz de epidemie, precum și sistemul de comandă, coordonare și control al răspunsului și fluxul informațional-decizional în caz de epidemie, cuprinzând și informarea publică, pentru a orienta acțiunea populației și a obține sprijinul acesteia.


Adaugati un comentariu


 

*