Pacienții oncologici vor beneficia de tratament țintit, începând cu acest an

14 martie 2019 | 0 comentarii |

Acest lucru va fi posibil datorită unui program de finanțare a markerilor moleculari, care urmează a fi demarat în lunile următoare.

 

Vești bune pentru pacienții oncologici, venite din partea ministrului Sănătății, cu ocazia participării la un workshop ce a avut ca temă principală politicile publice în domeniul cancerului pulmonar. Alături de Sorina Pintea, la eveniment au mai participat o serie de reprezentanți ai asociațiilor de pacienți precum și medici specialiști.

Evenimentul a pus în evidență faptul că în România sunt diagnosticate, anual, peste 10.000 de noi cazuri de cancer pulmonar, iar trei sferturi dintre pacienți ajung la medic în stadii avansate ale bolii, atunci când o intervenție chirurgicală nu mai este posibilă și astfel scad drastic speranțele de supraviețuire. Din acest motiv, cancerul pulmonar a ajuns să reprezinte principala cauză de mortalitate în rândul bărbaților români diagnosticați cu cancer și ocupă locul 4 în cazul femeilor cu afecțiuni oncologice, după cancerul de sân, cancerul de col uterin și cancerul colorectal.

Din această cauză, creșterea speranței de viață în rândul pacienților cu cancer pulmonar din România este un obiectiv prioritar, iar participanții la workshop-ul „Politici publice in domeniul cancerului pulmonar” au fost unanim de acord că prevenția primară și secundară joacă un rol decisiv în acest sens.

Categoria de vârstă cea mai expusă acestei boli în cazul populației României este reprezentată de persoanele cu vârste cuprinse între 45 și 65 de ani, 85% dintre pacienții diagnosticați fiind fumători cronici. De altfel, fumatul reprezintă principalul factor de risc care cauzează apariția cancerului pulmonar, statisticile indicând că peste 90% dintre persoanele care suferă de această boală au fost sau sunt fumători curenți, de aceea, în cadrul evenimentului s-a reiterat și necesitatea implementării politicilor de combatere a fumatului, aceasta fiind una dintre principalele măsuri de prevenție.

 

Sorina Pintea a precizat că, la fel ca în cazul tuturor pacienților oncologici, pe lângă depistarea precoce a bolii, formularea unui diagnostic corect și complet, urmată de un tratament adecvat, sunt elemente extrem de importante în abordarea pacienților cu cancer pulmonar. În acest sens, ministrul a precizat că vor fi făcute progrese importante în cursul acestui an, odată cu demararea unui program de finanțare a markerilor moleculari, care va permite aplicarea unui tratament țintit pentru fiecare pacient în parte. „Începând cu acest an,  va fi introdus un program de finanţare a markerilor moleculari, care va permite stabilirea diagnosticului primar precis,  precum și monitorizarea răspunsului terapeutic, astfel încât pacientul să beneficieze de tratament ţintit. Organizarea și finanțarea acestui program, care să asigure nevoile unor centre de diagnostic, reprezintă un început logic a unei strategii de diagnostic și tratament a cancerului”, a precizat ministrul Sănătății, în cadrul evenimentului.

Aceasta a menționat și importanța unei abordări multidisciplinare în cadrul centrelor oncologice, reamintind că, începând cu anul în curs, vor mai primi finanțare doar acele centre în care activează o comisie multidisciplinară ce va pune diagnosticul și va stabili indicația terapeutică. „Orice decizie terapeutică va fi consecutivă analizei cazurilor oncologice în cadrul acestor comisii multidiciplinare, denumite tumor board, care, în funcție de diagnosticul stabilit, va decide conduita terapeutică adecvată” a subliniat Sorina Pintea.

 

Ministerul Sănătății va continua, de asemenea, să introducă noi molecule pentru a asigura tratamentul adecvat pacienților oncologici, categorie în care sunt incluși și cei cu cancer pulmonar. Totodată vor fi făcute importante achiziții de aparatură necesară pentru diagnostic și tratament, pentru ca acești pacienți să poată beneficia de serviciu medicale adecvate, promite ministrul.

Sorina Pintea a subliniat că aceste achiziții vor putea fi făcute grație „bugetului generos de investiții” de care beneficiază anul acesta Ministerului Sănătății, afirmațiile fiind făcute în contextul în care bugetul pe 2019 încă nu a fost promulgat de președinte. Șeful Statului a respins proiectul inițial de buget, proiect care a fost reaprobat, fără modificări, în comisiile de specialitate din Parlament și va fi trimis din nou la promulgare.

Ministrul Sănătății punctează faptul că bugetul alocat acestui sector a crescut cu 7,3 miliarde lei fata de anul 2018, reprezentând 5% din PIB.

Este un buget istoric care permite investiții în unitățile sanitare, achiziții de aparatură și echipamente noi, introducerea de noi programe de sănătate și dezvoltarea celor existente, introducerea de noi molecule pe listele de medicamente compensate care au ca scop îmbunătățirea asistenței medicale pentru pacienți”, se arată într-un comunicat al MS.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*