Pacientii strang semnaturi pentru alocarea a 6 la suta din PIB bugetului Sanatatii

26 august 2015 | 0 comentarii |

Initiativa Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania este sprijinita de Ordinul Asistentilor Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania, Federatia Sanitas, Asociatia Medicilor Rezidenti si Societatea Multidisciplinara a Medicilor Rezidenti.

 

Ganescu

Radu Ganescu, presedinte COPAC

Ieri a fost lansata campania „Pacient de Romania – 6% pentru Sanatate”, o initiativa a Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice COPAC) din Romania. Initiatorii si-au propus ca astfel sa stranga cat mai multe semnaturi de la populatie, privind alocarea a 6 la suta din PIB pentru sanatate si, in cele din urma, sa ii convinga pe guvernanti sa aloce aceasta suma bugetului destinat acestui sector. Reprezentantii COPAC spun ca doar astfel se va putea permite accesul integral la medicamente compensate si terapii inovatoare pentru toti bolnavii, pentru ca pana acum sistemul sanitar romanesc doar s-a luptat sa supravietuiasca.

Legat de aceasta initiativa, Radu Ganescu, presedintele COPAC a declarat ca „ne dorim sa avem acces integral la tratamente compensate si terapii inovatoare, sa nu fim nevoiti sa intrerupem tratamentul sau sa modificam schema terapeutica in functie de ce gasim in farmacii. Ne dorim sa avem acces la investigatii, monitorizare si servicii medicale ori de cate ori avem nevoie, ne dorim sa avem personal medical bine pregatit, iar pentru toate acestea sistemul are nevoie de bani si de o politica coerenta. Nu mai vrem sa fim tratati ca pacienti de mana a doua ai Europei, dar pentru ca acest lucru sa se intample este nevoie de o finantare corespunzatoare si o regandire a sistemului. Primul pas trebuie sa fie acordare a 6 la suta din PIB pentru Sanatate”.

 

Gheorghe Tache, presedinte ATR

Gheorghe Tache, presedinte ATR

La randul sau, presedintele Asociatiei Transplantatilor din Romania, Gheorghe Tache, a afirmat ca accesul la servicii medicale si tratament este vital pentru bolnavii cronici. Daca acestea nu sunt reglementate si statuate printr-un cadru legislativ coerent si corect, lucrurile ar putea sa ia o intorsatura neplacuta, nedorita si alarmanta pentru pacienti. Prezent la conferinta de presa prilejuita de lansarea campaniei, presedintele ATR a mai declarat ca „demersul pe care vrem sa-l facem, desi nu este indeajuns, este un pas pentru a crea un sistem de sanatate acceptabil pentru nevoile reale ale pacientului, precum si ale medicilor nostri. Acesti 6 la suta nu sunt doar pentru pacientii inscrisi in cadrul coalitiei COPAC, sunt pentru tot segmentul de pacienti din Romania, iar aici trebuie sa ne unim cu totii, pentru a deveni o forta cu efect pozitiv”.

 

Iulian Petre - UNOPA

Iulian Petre – UNOPA

Iulian Petre, directorul executiv al Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, este de parere ca, din cauza subfinantarii, au de suferit chiar programele nationale de sanatate si, implicit, pacientii care ar trebui sa primeasca tratamente gratuite in cadrul acestora. In acest sens, el a dat exemplul Programului National pentru HIV/SIDA, in cadrul caruia este asigurat tratamentul pentru pacienti, dar CNAS nu aloca spitalelor sumele necesare efectuarii unor analize. „Sa fii pacient in Romania inseamna sa nu beneficiezi de aceleasi drepturi ca pacientii din alte tari, sa te confrunti cu crizele sangelui daca ai talasemie, sa nu beneficiezi de o buna diagnosticare daca ai o boala rara – uneori diagnosticarea dureaza multi ani – sa ai acces dificil la radioterapie daca esti pacient oncologic si sa nu ai acces la medici de anumite specialitati, respectiv terapie intensiva, radioterapie, hematologie, chirurgie specializata”, a punctat Iulian Petre.

 

hol spital pacientiCampania demarata de pacienti se va desfasura sub forma unei caravane care va parcurge, pe parcursul lunii viitoare, cinci orase mari din tara, ocazie cu care se doreste strangerea unui numar cat mai mare de semnaturi din partea populatiei, in sprijinul acestui demers. In acest scop, oamenilor le va fi prezentata situatia actuala a sistemului sanitar romanesc si situatia bolnavilor cronici care nu pot beneficia de tratamentele adecvate din cauza subfinantarii sistemului.

Prima oprire a caravanei va fi la Bucuresti, in Piata Universitatii, pe 2 septembrie. Vor urma Cluj – pe 3 septembrie, Craiova – pe 10 septembrie, Timisoara – pe 18 septembrie si Iasi – pe 25 septembrie. Campania se va finaliza cu o intalnire la Palatul Parlamentului, unde sunt invitati sa participe senatorii si deputatii care vor sa sustina aceasta initiativa, precum si oficiali din Sanatate.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*