Pai ce, Michelangelo nu putea fi cioban?

16 martie 2016 | 0 comentarii |

Francisco Stoica

Ce o fi zicand lumea asta mare si larga, de la Polul Nord pana la Polul Sud si invers, ce o fi spunand nea’ Stelica de la moara sau batranul din capul satului care a auzit si a vazut multe la viata lui, despre concurentii picati rau de tot la examenul unde trebuiau sa confirme ca au cunostinte pentru a conduce Casele de Asigurari de Sanatate Judetene?

Stand in bastonul miliardelor adunate fara mila din buzunare mai pline sau mai goale, celor din fruntea statului parca nu le prea pasa.

Este ca si cum Michelangelo ar fi fost de meserie cioban, dar ar fi avut artisti sub comanda lui si le-ar fi dat ordin sa picteze in timp ce el mulgea oile.

Dar sa revenim la Stelica de la moara. Pai, ar zice el, nu ma intereseaza pe mine examenele astea, ce, parca eu am luat prea multe? Sunt aici de zeci de ani si fac o faina de ma cauta multa lume… Io nu vreau decat sa-mi pot face analize gratuit, ca tot ajung dupa 10 ale lunii si mi se spune mereu ca s-or gatat fondurile! Dar eu nu cred ca-i de joaca. Pai ce, sa vina omul sa-mi spuna ca nu i-au iesit cozonacii din cauza fainii?

Deci, nea Stelica, om care nu ruleaza bani multi, nu risca si-si piarda clientii si are grija ca acestia sa fie multumiti. Dar acolo unde este vorba despre miliarde, ne putem juca?

Dupa ce s-a facut mare zarva in jurul subiectului „examene la CNAS”, timp de cateva zile, totul s-a calmat. Nu mi-a trimis nimeni acasa o scrisoare in care sa-mi explice ca nu trebuie sa am temeri pentru banii pe care ii dau eu la asigurari, ca sunt pe maini bune. Nici nu m-a intrebat nimeni daca sunt nemultumit de ceva. Cu alte cuvinte, statul poate fi nemultumit daca eu nu platesc contributia, de fapt foarte nemultumit, daca ma gandesc la faptul ca ma penalizeaza rau de tot daca nu dau banii.

Si eu pot fi suparat, dar numai asa, ca sa ma aflu in treaba, pentru ca nu intereseaza pe nimeni starea mea, iar eu nu pot penaliza statul decat foarte greu…

Mai-marii nostri, mai ales cei care s-au cocotat in functii fara examen, par sa se afle intr-o indiferenta totala fata de soarta banului public.

Problema care nu-mi da pace acum este daca si in alte domenii se intampla la fel. Ar trebui sa dea cu totii examene si, asa cum se intampla cu elevii, sa fie drastic supravegheati si sa se faca publice rezultatele. Spre binele nostru, al celor care-i platim.

 


Categorii: C.A.S., Editorial

Adaugati un comentariu


 

*