Pancreatita acuta, CALAUL Sarbatorilor de Iarna

19 decembrie 2013 | 0 comentarii |

Medicii specialisti atrag atentia ca boala poate fi declansata de excesele alimentare si de consumul exagerat de alcool, de aceea recomanda cumpatare pentru perioada care urmeaza.

 

Dr. Marius Anastasiu

Dr. Marius Anastasiu

In plina febra a pregatirilor pentru Craciun si Revelion si cuprinsi de spiritul Sarbatorilor, putini sunt cei care se mai gandesc la sanatatea proprie in aceasta perioada, prioritara fiind preparara produselor specifice si umplerea meselor pentru chiolhanurile care urmeaza sa se intinda de la Craciun pana la Sfantul Ion. Fiind vorba de sarbatori importante, perioada care urmeaza este una a exceselor alimentare, caracterizata de cativa ani si de un val de pacienti care aglomereaza sectiile de primire urgente ale spitalelor, din cauza ca au baut si au mancat fara masura.

Una dintre cele mai frecvente afectiuni care face victime in aceasta perioada, pe langa indigestii si alte probleme abdominale (ulcer, gastrite, ciroze cronice hepatice care se acutizeaza) este pancreatita acuta. Aceasta este o afectiune grava, favorizata de excesele alimentare si de consumul de alcool.

Despre „marea drama abdominala”, cum se mai numeste pancreatita, boala care an de an le strica sarbatorile multor romani care isi pierd cumpatarea in fata meselor bogate si ajung in cele din urma la spital, acuzand severe dureri abdominale, ne vorbeste dr. Marius Anastasiu, seful Sectiei de Chirurgie Generala a Spitalului Judetean de Urgenta Buzau.

 

UPU 0829Dupa cum ii spune si numele, boala afecteaza pancreasul, organ cu rol esential in functionarea organismului, fapt pentru care poate provoca chiar si decesul daca nu este tratata corect si in stadiu incipient. Afectiunea consta in distructia pancreasului si a tesuturilor din jurul sau de catre propriile enzime, cele mai expuse riscului in aceasta perioada fiind pesoanele care sufera de litiaza biliara (pietre la fiere) si cele care consuma alcool in exces.

In cazul persoanelor cu litiaza biliara, pancreatita acuta poate fi declansata ca urmare a consumului de alimente grase precum smantana, maioneza, sarmalele sau celelalte preparate din carne de porc. Conform medicului Marius Anastasiu „cel mai grav este atunci cand intalnim, cumulativ, mai multe cauze incidente. Litiaza biliara este cauza cu cel mai mare potential de a declansa boala. Alimentele grase si greu digerabile  stimuleaza golirea veziculei biliare si eliminarea pietrelor care vor bloca canalul de varsare a bilei si pancreasului in intestin, determinand infectii majore prin producerea unor abcese, fie in capul pancreasului, fie in jurul lui. Astfel, se declanseaza o cascada de reactii chimice si se produce autodigestia pancreasului si a tesuturilor din jur, precum si o alterare accentuata a starii generale a pacientului”.

Medicul mai spune ca mecanismul declansarii bolii ca urmare a consumului de alcool este acelasi, insa distrugerea glandelor pancreatice si eliberarea sucului digestiv are loc mai rapid, ceea ce face ca interventiile sa fie mai dificile si sa creasca riscul mortalitatii.

 

Dr. Marius Anastasiu

Dr. Marius Anastasiu

Cele mai bune posibilitati de tratament exista in cazul pacientilor cu litiaza biliara, in cazul celor carora pancreatita acuta a fost provocata de consumul de alcool, existand un risc ridicat de deces. „In general, tratarea pancreatitei presupune un consum mare de medicamente, in special de antibiotice de ultima generatie, dar chiar si asa, rata de supravieturire este scazuta, de aproximativ 30 la suta. Posibilitatile cele mai bune de tratament le are bolnavul cu pancreatita acuta de cauza biliara. Calculii se pot indeparta printr-o endoscopie interventionala, care deblocheaza fluxul normal al bilei si al sucului digestiv catre intestin. In cazul pancreatitei cauzata de alcool, posibilitatile de tratament sunt destul de reduse, astfel ca aceste forme au o evolutie mai grava, cu risc de mortalitate mai ridicat”, averitzeaza dr. Anastasiu.

Medicul apreciaza insa ca aproximativ 85 la suta din cazuril sunt forme moderate sau usoare, in care afectiunea se manifesta printr-o durere suportabila dar persistenta in partea superioara a abdomenului, care iradiaza catre spate. In unele cazuri pot aparea varsaturi intense si transpiratie abundenta.

Pentru astfel de situatii, seful Clinicii de Chrurgie de la Spitalul Judetean de Urgenta din Buzau recomanda „regim alimentar zero timp de 3-5 zile, timp in care pacientul va fi alimentat doar perfuzabil, pentru a se da posibilitatea pancreasului sa se refaca”.

In aceasta perioada se va bea doar apa plata, iar pentru durere se poate lua un calmant sau se poate aplica o punga cu gheata pe abdomen, pe locul dureros. In cazul in care durerea persista, pacientul trebuie sa se adreseze medicului.

 

gastroscopie 2Lucrurile se complica insa foarte mult daca pancreatita acuta capata forme mai grave. In aceasta situatie, simptomele persista, se agraveaza, durerile abdominale se acutizeaza, iar pacientul intra in stare de soc manifestata prin tendinta de lesin si scaderea tensiunii. Se constata si o scadere a debitului urinar, iar in unele cazuri este posibila si aparitia icterului. „Formele grave de pancreatita necesita un regim de Terapie Intensiva sau chiar o interventie chirurgicala. Daca se ajunge la autodigerarea glandei, aceste enzime trec in sange, ataca si miocardul, pot provoca si insuficienta renala, pot afecta si creierul, astfel ca se instaleaza o stare generalizata grava a pacientului, iar riscul de deces se mareste. Perioada critica pentru pacient este intre prima si a treia saptamana. Cei care trec de interval de timp in care are loc stabilizarea bolnavului au sanse mai mari de supravietuire si de evolutie fara complicatii”, a mai declarat specialistul buzoian.

Pentru a evita astfel de probleme in perioada sarbatorilor, dr. marius Anastasiu recomanda un consum moderat de alimente grase si greu digerabile, mentinerea unei greutati normale, efectuarea de analize periodice, evitarea abuzului de alcool si consumul sporit de apa, intrucat astfel se dilueaza stimulii care ajung in stomac si in intestin, reducandu-se concentratia acestora.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiintific

Adaugati un comentariu


 

*