Paramedicii civili din Hunedoara, în pericol de a nu-și mai primi salariile

26 februarie 2020 | 0 comentarii |

Aceștia au protestat în fața Prefecturii și Consiliului Județean, amenințând că își vor înceta activitatea dacă acest lucru se va întâmpla, fiind nemulțumiși și de sumele pre care le primesc în prezent.

 

În județul Hunedoara, activitatea în cadrul a opt module SMURD este coordonată de asociația Salvital, iar paramedicii care deservesc aceste module sunt civili, fiind plătiți din cotizațiile anuale pe carele plătesc primăriile și Consiliul Județean. Aceștia acționează în colaborare cu echipajele SMURD care fac parte din Inspectoratul pentru Situații de Urgență, însă sunt nemulțumiți de faptul că, deși participă la același gen de intervenții, au salarii mult mai mici decât colegii lor din cadrul ISU. Astfel, un paramedic civil primește un salariu net de aproximativ 1.800 de lei, în timp ce colegi lor din cadrul ISU primesc dublu, în condițiile în care participă la același gen de misiuni. În plus, paramedicii civili spun că fondul de salarii este asigurat doar până în luna martie și există pericolul de a nu-și mai primi nici măcar acei bani puțini.

În această situație, câteva zeci de paramedici din aceste structuri civile au protestat ieri în fața Prefecturii și Consiliului Județean Hunedoara, amenințând că, în cazul în care nu își vor primi salariile pe luna martie, vor înceta activitatea și astfel, timpii de răspuns la intervenții vor fi mult mai mari.

 

Aceștia acuză lipsa de interes a unora dintre primăriile pe care le deservesc, fiind nemulțumiți și de faptul că proiectul de lege referitor la preluarea de către inspectoratele pentru situații de urgență a tuturor structurilor SMURD a fost dat uitării după ce a primit aviz negativ la comisiile de specialitate din Parlament.

Principalele revendicări ale paramedicilor civili au ca obiect lipsa de interes a unor primării în ceea ce priveşte finanţarea pentru a ne putea continua activitatea. La nivel naţional nu se mai întâmplă nimic cu legea de preluare a paramedicilor SMURD la structurile ISU, iar în situaţia de faţă, nu avem siguranţa zilei de mâine. De la autorităţi aşteptăm să se remedieze situaţia şi să fim băgaţi în seamă. Noi nu facem politică, nu întrebăm dacă şi-au plătit cotizaţia, dacă ne-au dat aviz favorabil sau nu. Noi ne facem treaba, facem ce am învăţat, nici mai mult, nici mai puţin”, a declarat Cristian Albu, unul dintre protestatari.

 

Reprezentanții protestatarilor au fost invitați la o discuție cu prefectul județului și cu președintele Consiliului Județean, care i-au asigurat că vor face tot ce le stă în putință pentru a rezolva problemele semnalate de aceștia. Astfel, Mircea Bodora, președintele Consiliului Județean Hunedoara, a declarat că, deși bugetul județului pe acest an este mai mic cu 30%, s-au făcut anumite modificări pentru asigura o mai bună finanțare a acestei structuri. Astfel, acesta a anunțat că în ședința de azi a consiliului va fi aprobată o hotărâre care prevede majorarea cotizației pe care instituția o achită asociației Salvital, de la 5 lei pe an pentru fiecare locuitor, la 7 lei.

În același timp, prefectul Vasilică Potecă a declarat că „trebuie să încercăm să găsim soluţii la problemele Salvital. Se pare că soluţia finanţării Salvital de către comunităţile locale nu este cea mai bună, pentru că şi acestea au reduceri de bugete. Va trebui să găsim o soluţie intermediară între Guvern, Ministerul Afacerilor Interne şi comunităţile locale. Acest lucru se poate lăsând patimile de-o parte şi discutând cinstit problema paramedicilor din judeţul Hunedoara. Activitatea Salvital şi a paramedicilor este foarte importantă”.

Nu în ultimul rând, Consiliul Județean a convocat mâine o întâlnire cu toți primarii din județ, în cadrul căreia va fi discutată problema paramedicilor civili, care deservesc o parte din localitățile administrate de aceștia.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*