Parintele TELOCITELOR a incetat din viata

3 august 2015 | 2 comentarii |

Academicianul LAURENTIU M. POPESCU, unul dintre cei mai importanti exponenti ai cercetarii stiintifice medicale mondiale, directorul general al Institutului National „Victor Babes”, a fost rapus de un cancer pulmonar, in noaptea de duminica spre luni.

 

Laurentiu M. PopescuUnul cate unul, marii doctori ai Romaniei, cei carora mii de vieti le sunt datoare dupa ce au fost salvate, parasesc aceasta lume. Opere vaste, de mare importanta stiintifica raman in urma lor, in ciuda greutatilor cu care s-au confruntat intr-o societate condusa de nulitati si incompetenti, in care cercetarea este tratata ca „cenusareasa” si din care tinerii destepti pleaca pe capete, in strainatate.

Academicianul Laurentiu Mircea Popescu, una dintre cele mai remarcabile figuri contemporane ale lumii stiintifice medicale romanesti si mondiale, cel care din 1993 a condus Institutul National „Victor Babes” din Capitala si a descoperit telocitele – poate cea mai revolutionara descoperire a acestui secol, a murit duminica noapte, la varsta de 71 de ani, rapus de un cancer pulmonar.

Institutul Victor Babes, pe acelasi palier cu laboratoarele de top din strainatate

Echipa SanatateaBuzoiana.ro transmite condoleante familei indoliate si celor care l-au cunoscut si apreciat pe remarcabilul medic si om de stiinta LAURENTIU M. POPESCU. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.

 

Dr. Laurentiu M. Ppoescu

Dr. Laurentiu M. Ppoescu

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de Institutul National de Patologie „Victor Babes”, unul dintre cei mai exponentiali profesionisti ai cercetarii stiintifice medicale mondiale, directorul general al Institutului National „Victor Babes”, academicianul Laurentiu Popescu, a incetat din viata.

Trupul neinsufletit al academicianului a fost depus la Biserica Icoanei din Parcul Icoanei din Bucuresti, iar inmormantarea va avea loc miercuri, la Cimitirul Ghencea Civil.

Colegii de la Institutul Victor Babes regreta profund trecerea in nefiinta a celui care a fost Academician Laurentiu Popescu, fost rector al Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti (1992-2004), presedinte al Academiei de Stiinte Medicale (2006-2011), presedinte al Sectiei de Stiinte Medicale a Academiei Romane (2006-2014) si, din 1993, director general al Institutului National „Victor Babes” din Bucuresti, cel care a descoperit telocitele, un tip de celule umane cu rol regenerativ, capabile sa vindece inima pacientilor care au suferit un infart miocardic si transmite familiei indoliate SINCERE CONDOLEANTE.

 

telocite-L.M.PopescuIn 2010, echipa formata din sase tineri cercetatori romani de la Institutul „Victor Babes” condusa de academicianului Laurentiu Mircea Popescu anunta o descoperire revolutinonara. Era vorba despre telocite, un soi de celule stem care repara muschiul inimii. Analizand aceste celule, cercetatorii au ajuns la concluzia foarte importanta ca atat inima, cat si creierul, au puterea de a se regenera. Telocitele sunt celule cu corp mic, dar cu prelungiri extrem de lungi (asemanatoare prelungirilor neuronilor), prezente in aproape toate organele corpului. Ele nu pot fi vazute la microscopul obisnuit, intrucat prelungirile sunt sub limita de detectie a acestuia, iar la microscopul electronic au fost vizualizate cu siguranta fragmente de telopode si inainte ca cercetatorii romani sa le remarce, dar au fost ignorate ori trecute cu vederea.

Stirea despre descoperirea cercetatorilor romani a a facut inconjurul lumii, starnind interesul a numeroase laboratoare din SUA, China, Brazilia, Marea Britanie,  Germania sau  Israel. Statul roman nu s-a aratat insa interesat de descoperirile care revolutioneaza lumea medicala, asa ca nu a dat doi bani pe celulele care ar putea trata infarctul. Bani pe care statul roman, mai precis Guvernul Boc nu a  vrut sa-i dea, considerand ca „subiectul nu este suficient de interesant”, desi dupa cum sustin cercetatorii era „cea mai mare descoperire a medicinii romanesti dupa al doilea razboi mondial”.

 

Acad. Laurentiu M. PopescuPerspectiva folosirii in parctica medicala a acestei descoperiri i-a determinat pe chinezi sa faca oferte de milioane de euro pentru continuarea cercetarilor.  Asa ca, cercetatorii romani au plecat la Shanghai. Colegii lor chinezi au recunoscut ca celula ar putea fi una dintre solutiile viitorului pentru regenerarea inimii dupa infarctul miocardic. In prezent, telocitele sunt recunoscute in mai mult de 40 de laboratoare de pe cele cinci continente. Cele mai active tari in cercetarea telocitelor sunt: China, Germania, Belgia, Italia, SUA. De altfel, in laboratoarele din Guangzhou-China, unde a fost prezenta si o echipa de cercetatori romani, a fost realizat primul transplant de telocite pe animale de laborator.

Primul transplant de telocite a fost realizat cu succes de chinezi

 

LMP-Premiul Magnolia AlbaIn 2012, academicianul Laurentiu M. Popescu a fost premiat cu medalia de aur de Academia Internationala de Cercetari CardiovasculareSUA.

In 2013, cercetatorul roman L.M.Popescu a fost distins cu premiul „Magnolia Alba” acordat de Guvernul Municipalitatii Shanghai, ca o recunoastere din partea oamenilor de stiinta chinezi pentru descoperirea noilor celule umane – telocitele -, dar si pentru intreaga cooperare stiintifica in domeniul telocitelor pe care directorul general al Institutului „Victor Babes” a dezvoltat-o in ultmii ani.

China a recunoscut valoarea cercetarii medicale romanesti, oferind academicianului Laurentiu M. Popescu premiul „Magnolia Alba”

Anul acesta, in cadrul unei Gale de Excelenta organizata de Ministerul Sanatatii, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Gheorghe Borcean, l-a premiat pe academicianul Laurentiu Popescu.

 

laurentiu-popescuUniversitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti anunta cu un profund regret trecerea la cele vesnice a Academicianului Laurentiu Mircea Popescu.

Profesor, educator, cercetator, eminent membru al elitei medicale romanesti si – prin rezultatele sale in cercetarea stiintifica fundamentala – si al lumii medicale de pretutindeni, Academicianul Laurentiu Mircea Popescu a fost una dintre cele mai stralucite si valoroase personalitati pe care le-a avut Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”. A condus destinele acestei Universitati timp de 12 ani (1992-2004), a fost membru titular al Academiei Romane, al altor prestigioase foruri si organizatii profesional- stiintifice internationale, recompensat cu numeroase premii si distinctii in tara si in afara ei.

Trecand barierele strict didactice spre cercetarea fundamentala, Acad. Laurentiu Popescu a identificat, impreuna cu echipa sa de la Institutul „Victor Babessi UMF „Carol Davila”, un nou grup de celule cu un promitator potential regenerativ, o descoperire ce deschide noi drumuri si prefigureaza o schimbare radicala a terapiilor de reparare a tesuturilor bolnave.

Numele sau va ramane in istoria medicinei legat de aceasta descoperire, iar recunoasterea lumii stiintifice il va aseza pentru totdeauna in prim-planul cercetatorilor de exceptie.

Telocitele descoperite de L.M. Popescu isi dezvaluie noi proprietati in salvarea de vieti

Generatii intregi de studenti, rezidenti, medici, colegi si cadre didactice ii aduc un ultim omagiu si angajamentul profesional si stiintific de a-i continua opera.

DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA IN PACE!

Condoleante distinsei sale familii.

Rector, Acad. I. Sinescu

 



Comentarii (2)

  1. Ana Radu spune:

    Dumnezeu sa-l odihneasca.

  2. Liliana Lili spune:

    A mai scazut o stea a medicinii romanesti. Fie-i tarana usoara!

Adaugati un comentariu


 

*