Parteneriat strategic în lupta împotriva cancerului pulmonar

9 octombrie 2019 | 0 comentarii |

Proiectul își propune să dubleze rata supraviețuirii pacienților cu această maladie la peste cinci ani, până în 2025.

 

Un parteneriat strategic încheiat între două organizații internaționale și două companii cu activitate în domeniul oncologic a fost lansat ieri, la Cluj. Partenerii și-au propus să „lupte” împreună pentru creșterea ratei de supraviețuire în rândul pacienților diagnosticați cu cancer pulmonar.

Lung Ambition Alliance este, de fapt, un program internațional derulat de Asociaţia Internaţională pentru Studiul Cancerului Pulmonar, Coaliţia Globală împotriva Cancerului Pulmonar împreună cu companiile Guardant Health şi AstraZeneca.

Programul a fost demarat în mai multe țări, derulându-se în parteneriat cu autoritățile și specialiștii în domeniul medical din statele respective. În România, inițiatorii programului vor beneficia de sprijin din partea Institutului Oncologic din Cluj, obiectivul global fiind dublarea ratei supraviețuirii, la cinci ani, în rândul pacienților cu cancer pulmonar, până în anul 2025.

Cu ocazia lansării parteneriatului strategic în România, inițiatorii au subliniat că, în prezent, la nivel global, la fiecare 18 secunde, o persoană îşi pierde viaţa din cauza cancerului pulmonar, și doar 1 pacient din 5 este în viață la 5 ani de la diagnostic. Media de supraviețuire se situează în intervalul 6 – 18 luni și doar 20% dintre acești pacienți supraviețuiesc mai mult de un an.

 

Patriciu Achimas Cadariu

Practic, în fiecare an, numărul total al pacienților care mor din cauza cancerului pulmonar este echivalent cu numărul locuitorilor unui oraș precum Bucureștiul, iar la nivel național, numărul deceselor este egal nu cel al locuitorilor unui oraș precum Sinaia. Cu toate acestea dr. Patriciu Achimaș Cadariu, directorul medical al Institutului Oncologic din Cluj, spune că, în ultima perioadă, rata supraviețuirii în rândul pacienților cu cancer pulmonar a crescut semnificativ, dar încă se mai pot face progrese în acest sens.

La sfârşitul anilor 90, supravieţuirea în cazul pacienților aflați în stadiul patru era de şase luni, iar azi avem pacienţi care depăşesc cinci ani, care îşi văd nepoţii crescând, care beneficiază nu numai de supravieţuire, ci şi de o calitate a vieţii acceptabilă”, a declarat acesta, adăugând că în România au apărut, anul trecut, 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonar, iar 10.277 de pacienți au decedat, în aceeași perioadă.

La nivel global, cancerul pulmonar constituie principala cauză de mortalitate în rândul pacienților oncologici, unul dintre motive fiind faptul că este diagnosticat prea târziu, când boala este deja în stadiu avansat și nu se mai poate interveni chirurgical.

 

În România, categoria de vârstă cea mai expusă acestei boli este reprezentată de persoanele cu vârste cuprinse între 45 și 65 de ani, 85% dintre pacienții diagnosticați fiind fumători cronici. De altfel, fumatul reprezintă principalul factor de risc care cauzează apariția cancerului pulmonar, statisticile indicând că peste 90% dintre persoanele care suferă de această boală au fost sau sunt fumători curenți. Mai mult, comparativ cu nefumătorii, riscul de îmbolnăvire la fumători este de 30 de ori mai mare.

Pe lângă fumat, alți factori de risc asociați cancerului pulmonar sunt expunerea la un fond chimic în care sunt prezente substanțe ca radonul sau azbestul, expunerea profesională sau accidentală la radiațiile ionizante, dar și preexistența unor afecțiuni pulmonare precum cicatricile granulomatoase sau sclerodermia. Cancerul pulmonar mai poate fi cauzat și de existența unui alt cancer în antecedentele personale, cum ar fi cancerul din sfera O.R.L.

Cancerul pulmonar este definit de înmulțirea necontrolată a celulelor din mucoasa care tapetează arborele traheo-bronșic. Cu timpul, aceste celule formează tumori care se pot dezvolta atât în interiorul bronhiilor, cât și în afara lor, spre țesutul pulmonar. Au fost identificate mai multe tipuri de cancer pulmonar dar, în general, se disting două categorii, și anume cancerul pulmonar cu celule mici, diagnosticat în 15% dintre cazuri și cancerul pulmonar non-microcelular, identificat în aproximativ 85% din cazuri.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*