Patru proiecte din domeniul Sănătății, votate în ședința de azi a Consiliului Județean Buzău

Trei dintre ele vizează Spitalul Județean de Urgență, iar cel de-al patrulea consfințește colaborarea administrației județene cu asociația umanitară a spitalului Smeeni.

 

Astăzi a avut loc ședința ordinară pe luna iunie a Consiliului Județean Buzău, iar printre proiectele supuse la vot și aprobate de consilieri s-au numărat și patru proiecte din domeniul Sănătății. Primul dintre ele a vizat a doua rectificare a bugetului pe acest an al Spitalului Județean de Urgență, necesară pentru ca unitatea medicală să se poată folosi de o sponsorizare de 7.500 de lei, primită pentru efectuarea unor reparații curente.

Următorul proiect pe Sănătate a vizat tot Spitalul Județean de Urgență, de această dată fiind vorba de proiectul de extindere și dotare a secției UPU. Finanțat din fonduri europene, proiectul inițial a necesitat o serie de modificări operate ca urmare a creșterii salariilor în domeniul construcțiilor. Astfel, bugetul stabilit inițial a trebuit modificat, iar de fiecare dată a fost necesar ca aceste modificări să fie aprobate de consilierii județeni. La fel s-a întâmplat și de această dată, după ce valoarea serviciului de dirigenție a șantierului a crescut de la 41.650 de lei în august 2017, când a fost realizat devizul aferent cererii de finanțare europeană, la 50.872 de lei, în luna martie a anului 2019. La începutul anului  2021 s-a decis demararea procedurii de achiziţie a serviciului de dirigenţie de şantier. Având în vedere valorile subevaluate din devizul general din studiul de fezabilitate, s-a efectuat un studiu de piaţă pentru a stabili dacă valoarea serviciului de dirigenţie de şantier din deviz este corect estimată. În urma acestuia a rezultat o valoare medie de aproximativ 142.800 de lei, inclusiv TVA.

 

Concomitent s-a lansat şi procedura de achiziţie a serviciului de  dirigenţie cu valoarea din devizul general, procedură care a fost anulată  pentru că nu s-a prezentat niciun operator economic. Având în vedere că  valoarea serviciului de dirigenţie de şantier era subevaluată în devizul general, pentru a putea atribui un contract de achiziție publică, aceasta se  va  majora la o valoare de 142.800 de lei, după cum a rezultat din studiul de piaţă, iar proiectul de hotărâre în acest sens a fost adoptat în ședința de azi.

Un alt proiect a vizat o serie de modificări privind numărul de personal, organigrama și statul de funcții al Spitalului Județean, o schimbare importantă fiind operată la nivelul secției UPU.

Astfel, în urma votului favorabil exprimat de consilierii județeni, numărul total de medici prevăzut în organigrama secției crește de la 11 la 21. Este vorba de un post de medic primar specializat în Medicina de Urgență și de alte 9 posturi de medic specialist în Medicina de Urgență. Cele 10 posturi nou înființate sunt posturi vacante la acest moment, în cadrul secției singurul medic primar în Medicină de Urgență fiind șeful UPU, dr. Adrian Zoican, iar din cele 11 posturi de medic specialist urgentist sunt ocupate doar două, ceilalți medici care asigură funcționarea secției având competență în Medicina de Urgență.

 

Spitalul Smeeni

Cel de-al patrulea proiect pe Sănătate aprobat în ședința de astăzi vizează încheierea unui acord de colaborare între Consiliul Județean și Asociația Umanitară a Spitalului Smeeni, având ca obiect implementarea proiectului „Ambulanța Socială Smeeni”. Este vorba de un serviciu adresat localnicilor din zona de câmpie a județului, care au nevoie de îngrijiri medicale dar, din diverse motive, nu se pot deplasa la spital.

Principalii beneficiari sunt bătrânii singuri, persoanele cu dizabilități și alte persoane din categorii vulnerabile, care vor beneficia de sprijin din partea specialiștilor de la spitalul Smeeni. Aceștia vor acorda consultații la domiciliu, dar și în servicii psihologice, juridice sau servicii medico sociale. În acest sens, va deveni operațional un cal-center prin intermediul căruia pacienții să poată lua legătura cu reprezentanții asociației umanitare, însă înainte ca proiectul să fie implementat, este nevoie să fie asigurate fondurile necesare.

Astfel, proiectul de hotărâre adoptat azi reprezintă o declarație de acceptare a unei viitoare  colaborări  între Consiliul Județean și Asociația Umanitară a Spitalului Smeeni, responsabilitățile  și activitățile asumate de fiecare partener urmând a fi stabilite ulterior, în funcție de perioada de implementare a proiectului. Ceea ce se știe cu certitudine este faptul că asociația  umanitară va  aplica  în  cadrul programului de finanțări nerambursabile aprobat de Consiliul Județean Buzău, iar protocolul  de  colaborare  se  va  iniția  și  perfecta  anterior declanșării implementării proiectului.

 


Adaugati un comentariu


 

*