Pensionarii nu vor mai plati asigurari de sanatate

13 ianuarie 2017 | 1 comentariu |

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care elimina CASS si impozitul de 16% pentru pensiile de sub 2.000 de lei.

 

pensionariUna dintre masurile legislative pe care fostul Parlament a aprobat-o in ultima saptamana de functionare si pe care Guvernul Ciolos a contestat-o pe motiv ca nu are sustenabilitate, dar pe care actuala Putere si-a asumat-o prin programul de guvernare, a fost promulgata, joi, de presedintele Klaus Iohannis.

Astfel, Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal si pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii  va intra in vigoare dupa ce va fi publicata in Monitorul Oficial, anunta Administratia prezidentiala.

Prin noul act normativ se elimina plata contributiilor de asigurari sociale si de sanatate pentru toate pensiile, precum si impozitul pe venit de 16% pentru pensiile sub 2.000 de lei.

In prezent, veniturile din pensii sunt impozitate cu 16% daca trec de 1.100 de lei, pensiile pana la acest plafon fiind scutite si acum de impozit. De luna viitoare insa, acest plafon se majoreaza la 2.000 de lei. Potrivit Casei Nationale de Pensii, la ora actuala sunt 1,2 milioane de persoane care se incadreaza in limita plafonului de 2.000 de lei, iar valoarea impozitului retinut din pensiile acestora se ridica, lunar, la peste 62 de milioane de lei.

 

batrani-saraciAceeasi initiativa legislativa prevede ca plata CASS a pensionarilor va fi facuta din banii statului, astfel ca suma retinuta in prezent pentru sanatate va ajunge, incepand din februarie 2017, in buzunarele pensionarilor.

In momentul de fata, Codul fiscal prevede ca „pentru persoanele fizice cu venituri din pensii, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate o reprezinta numai partea de venit care depaseste valoarea, intregita prin rotunjire in plus la un leu, a unui punct de pensie stabilit pentru anul fiscal respectiv”. Cu alte cuvinte, persoanelor a caror pensie este sub 917,5 lei, cat este punctul de pensie, nu li se opreste nici in prezent CASS.

Din februarie 2017 insa, niciunui pensionar din sistemul public nu i se vor mai opri bani din pensie pentru sanatate, aceste sume urmand sa fie suportate „de la bugetul de stat”, dupa cum se precizeaza in actul normativ.

Astfel, prin cele doua masuri si cresterea valorii punctului de pensie vor duce, incepand cu luna februarie si apoi din iulie, la cresterea pensiilor. Aceasta crestere se va resimti insa diferit in buzunarele varstnicilor. Astfel, cei cu pensie de 800 de lei in decembrie vor avea in ianuarie cu 42 de lei in plus, iar de la 1 iulie 118 lei mai mult. Pensionarii cu 1.200 de lei vor primi in ianuarie cu 48 de lei mai mult, iar din iulie, cu 216 lei in plus, in timp ce varstnicii cu pensii de 2.000-3.000 de lei vor primi in plus peste 450 de lei din iulie.

 


Categorii: Actual, C.A.S., Stiri

Comentarii (1)

  1. Secrieru Constantin spune:

    Sunt cetatean roman din 1998. Primesc pensie din Republica Moldova si o pensie din Romania pentru o vechime de numai 1,5 ani. Am resedinta in Ceahlau (Neamt). Am 77 ani. Am 2 intrebari: Cum pot eu obtine asigurare medicala gratuita in Romania. Este ea valabila in tarile UE?

Adaugati un comentariu


 

*