Pensionarii, salvati de contributia la Sanatate de Curtea Constitutionala

17 aprilie 2012 | 0 comentarii |

Pensionarii au avut dreptate cand au cerut sa nu li se ia contributiile la Sanatate decat din suma care depaseste 740 de lei si nu din pensia intrega care depaseste aceasta limita. Curtea Constitutionala a hotarat, iar decizia urmeaza sa fie publicata in Monitorul Oficial, ca plata asigurarii de sanatate de 5,5% se va aplica numai pentru suma care depaseste plafonul minim, de 740 de lei, si nu pentru intreaga pensie, asa cum s-a calculat pana acum.

Astfel, pentru o pensie de 800 de lei, spre exemplu, Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP) va retine contributia la sanatate doar pentru diferenta dintre valoarea pensiei si plafonul minim, adica numai pentru 60 de lei.

 

Ce spune CNPP

Porivit unui comunicat remis presei de CNPP, “cu unanimitate de voturi, Curtea a constatat ca dispozitiile art.259 alin.(2) din Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, sunt constitutionale in masura in care se interpreteaza in sensul ca procentul de 5,5 se aplica numai asupra veniturilor din pensii care depasesc 740 de lei“, se arata intr-un paragraf din motivarea CCR.

Decizia este definitiva si general obligatorie, se va aplica imediat dupa aparitia in MO, dar nu si retroactiv, asa cum au cerut pensionarii, pe buna dreptate. Argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al României, Partea I.

 

Pierderi retroactive

In aceeasi motivare se spune ca decizia CCR are efecte doar pentru viitor, ceea ce inseamna ca statul nu este obligat sa returneze banii opriti pensionarilor in mod eronat, de la intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta, la 1 ianuarie 2011.

În acest sens s-a pronuntat Curtea si in Decizia 223/13 martie 2012, prin care a constatat ca«deciziile sale produc efecte numai pentru viitor, iar cele stabilite prin prezenta decizie urmeaza a se aplica de catre Casa Nationala de Pensii Publice, prin casele judetene de pensii si casele sectoriale de pensii, de la data publicarii deciziei Curtii Constitutionale in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.»”, se mai mentioneaza CNPP.

Noua modalitate de calcul al contributiilor de asigurari sociale de sanatate se va aplica in mod automat, in sensul decis de Curtea Constitutionala, pentru toti pensionarii care au pensii mai mari de 740 de lei si numai pentru suma care depaseste acest prag, nefiind necesara depunerea unor cereri in acest sens”, precizeaza directorul  CJP  Buzau, Carmen Androne, atragand insa atentia ca de la data publicarii in Monitorul Oficial, deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor.

 

Decizia Curtii

În 13 martie, Curtea Constitutionala a constatat ca dispozitiile art.259 alin.(2) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, care au format obiectul exceptiei de neconstitutionalitate ridicate de Kiss Andrei in dosarul 204/33/2011 al Curtii de Apel Cluj – Sectia Comerciala si de Contencios Administrativ si Fiscal, sunt constitutionale in masura in care se interpreteaza in sensul ca procentul de 5,5 se aplica numai asupra veniturilor din pensii care depasesc 740 de lei.

Dispozitiile constitutionale invocate expres in sustinerea exceptiei sunt cele ale art.47 privind dreptul la pensie. Pe langa textul constitutional, Curtea retine ca, din motivarea autorului exceptiei, transpare ideea unei asezari injuste a sarcinilor fiscale, si anume sub aspectul materiei asupra careia poarta contributia de asigurari de sanatate, ceea ce inseamna ca acesta invoca, indirect, si incalcarea art.56 alin.(2) din Constitutie.

Judecatorii Curtii au dezbatut exceptia in 6 martie, iar peste o saptamana au dat decizia, care insa a fost motivata si publicata abia astazi, pe site-ul institutiei.

 

„Exceptia” castigatoare

Examinand exceptia de neconstitutionalitate, Curtea a constatat ca sistemul public de asigurari sociale de sanatate isi poate realiza obiectivul principal, respectiv cel de a asigura un minimum de asistenta medicala pentru populatie, inclusiv pentru acele categorii de persoane care se afla in imposibilitatea de a contribui la constituirea fondurilor de asigurari de sanatate, numai prin plata contributiei de catre asigurati (a se vedea, in acest sens, Decizia 934 din 14 decembrie 2006, publicata in MO 53 din 23 ianuarie 2007). De aceea, principiul solidaritatii ce se aplica sistemului asigurarilor sociale de sanatate impune si justifica obligatia platii contributiei pentru asigurari sociale de sanatate si pentru veniturile obtinute din pensii.

Curtea retine insa ca „in cauza de fata, raportat la veniturile din pensie, autorul exceptiei aduce un element de noutate fata de criticile de neconstitutionalitate pe care Curtea le-a solutionat in precedent. Critica vizeaza, de principiu, faptul ca, dupa intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului 107/2010, autoritatile publice competente au interpretat textul criticat in sensul ca aceasta contributie de asigurari de sanatate se datoreaza asupra intregului venit realizat din pensie, si nu doar asupra diferentei rezultate din scaderea sumei de 740 lei din cuantumul pensiei, ceea ce apare ca fiind inechitabil prin prisma sarcinii fiscale de care beneficiarii pensiilor de peste 740 lei trebuie sa o suporte”.

 

Motivarea instantei

Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate, astfel cum a fost formulat, il constituie dispozitiile art.I pct.7 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului 107/2010, pentru modificarea si completarea Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, publicata in Monitorul Oficial (MO) 830 din 10 decembrie 2010. In realitate, avand in vedere dispozitiile art. 62 din Legea 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, MO 260 din 21 aprilie 2010, Curtea retine ca obiect al exceptiei de neconstitutionalitate il reprezinta dispozitiile art.259 alin.(2) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, publicata in MO 372 din 28 aprilie 2006, astfel cum au fost modificate prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului 107/2010 si care are urmatorul cuprins:”Contributia datorata de pensionarii ale caror venituri din pensii depasesc 740 de lei este de 5,5% aplicata asupra acestor venituri si se vireaza odata cu plata drepturilor banesti asupra carora se calculeaza de catre cei care efectueaza plata acestor drepturi. Prin aplicarea acestei cote nu poate rezulta o pensie neta mai mica de 740 de lei“, prin asta intelegandu-se ca numai pentru sumele care depasesc 740 de lei se opreste contributia la sanatate.

 


Adaugati un comentariu


 

*