Pentru prima dată în istorie, Primăria Slănic-Moldova exploatează izvoarele minerale în scop terapeutic

17 martie 2022 | 0 comentarii |

După ce anul trecut, pentru prima dată de la descoperirea lor, izvoarele de la Slănic Moldova au intrat integral în proprietatea Primăriei, din 16 martie 2022, administrația locală poate exploata 9 din cele 11 izvoare existente în stațiune.   

 

Data de 16 martie 2022 va rămâne în istoria stațiunii Slănic-Moldova ca fiind ziua în care primăria orașului a obținut Licența de Exploatare pentru izvoarele pe care le are în administrare, transmite conducerea administrației locale a stațiunii, printr-un comunicat. „Practic, din acest moment, izvoarele stațiunii sunt certificate pe o perioadă de 20 de ani, cu posibilitatea de prelungire pe încă 5 ani, fapt care va permite exploatarea lor în scop terapeutic. S-a deschis acum un drum nou, o perspectivă potrivită pentru dezvoltarea economică a Stațiunii Balneoclimatice Slănic-Moldova, spune Gheorghe Baciu, primarul orașului Slănic-Moldova, citat în comunicat.

Demersurile Primăriei Slănic Moldova de a prelua în administrare a izvoarele de ape minerale de pe raza stațiunii balneoclimaterice au fost încununate de succes, anul trecut, când au fost achiziționate 9 terenuri, cu construcțiile aferente, pe care se află majoritatea acestor izvoare, care înainte de naționalizare au aparţinut Epitropiei Spitalelor Sfântul Spiridon, apoi Întreprinderii Balneo-Climaterice care, după 1989 s-a privatizat şi s-a transformat în SC Perla Moldovei SA care a intrat în faliment.

În acest context, Consiliul Local al localității băcăuane a început, din 2016, să recupereze izvoarele la licitație, iar în martie 2017, administrația locală a început demersurile pentru obținerea Licenței de Exploatare.

 

Semnarea unui acord între Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), Institutul de Medicină Fizică și Balneologie București și Primăria Slănic-Moldova a conferit administrației locale dreptul de a solicita și de a obține Licența de Explorare pentru 9 din cele 11 izvoare existente în stațiune.

Licența, care includea și o serie de obligații (proiecte de mediu, protecție hidro-sanitară, amenajarea izvoarelor etc), a fost obținută în octombrie 2017. În august 2019 au fost obținute indicațiile terapeutice de la Institutul de Medicină Fizică și Balneologie, iar pe 16 martie 2022 a fost semnată Licența de Exploatare.

Imediat ce am ajuns la primărie, în luna iunie 2016, mi-am dat seama că este foarte important pentru dezvoltarea sănătoasă și sustenabilă a localității noastre ca izvoarele minerale să ajungă în administrarea primăriei, cea mai potrivită entitate care să administreze aceste izvoare echitabil, echidistant, cu dorință și pricepere, cu resurse generate din comunitate. În acel moment, izvoarele făceau obiectul unor litigii între agenții economici din Slănic-Moldova, litigii care au provocat mari suferințe, condamnând stațiunea la subdezvoltare. Pe toată lumea interesa profitul imediat, dar nimeni nu se gândea la faptul că izvoarele pot contribui la dezvoltarea sustenabilă a localității. În acest sens, în pofida situației financiare grave în care eram la acel moment, am luat decizia să pornim pe acest drum de certificare a izvoarelor, a explicat primarul Gheorghe Baciu.

 

În toată această perioadă s-au făcut analize repetate, din punct de vedere fizico-chimic, al radioactivității și din punct de vedere microbiologic. Institutul de Medicină Fizică și Balneologie a certificat faptul că izvoarele minerale au indicații terapeutice, iar acest fapt, de altfel, cunoscut la nivelul stațiunii, a reprezentat ultimul pas în obținerea Licenței de Exploatare. Chiar dacă mulți agenți economici nu au avut încredere că vom reuși să obținem această licență de exploatare, am pornit cu încredere pe acest drum și astăzi putem să facem dovada că ne-am îndeplinit obiectivul, nu numai în ceea ce privește izvoarele, certificarea și licența de exploatare, ci și aducând în proprietatea orașului clădirile și terenurile aferente, căile de acces către aceste izvoare. Putem spune cu mândrie că Slănic-Moldova este prima stațiune balneoclimatică din România care și-a certificat izvoarele. Slănic-Moldova este, așadar, la un început de drum bun, un drum sănătos, drum pe care îl vom parcurge strâns legat de această resursă naturală pe care ne-a dat-o Bunul Dumnezeu și de care suntem obligați să avem grijă, a mai spus primarul Baciu.

 

Pentru cele 9 terenuri pe care se află majoritatea izvoarelor din stațiune, Primăria Slănic-Moldova a plătit 544.600 de lei, fără TVA, ceea ce reprezintă 10% din bugetul anual al administrației locale sau un sfert din bugetul de investiții.

Pot spune că, de acum, Slănic Moldova va intra într-o nouă etapă de dezvoltare, care va fi în beneficiul tuturor și care va face din această staţiune unul dintre cele mai apreciate locuri din întreaga Europa. A fost un efort financiar considerabil depus de Primărie, însă prin deciziile pe care le-am luat la nivel administrativ, dar şi la nivel de staţiune, am reuşit să strângem banii necesari şi să facem astfel încât toţi oamenii să se poată bucura de beneficiile apelor minerale de la Slănic Moldova”, a declarat primarul  Gheorghe Baciu.

Staţiunea Slănic Moldova, situată la aproximativ 185 de kilometri de Buzău, este renumită pentru izvoarele sale de ape carbonatate, bicarbonatate, uşor sulfuroase, clorate, sodice, hipertonice şi oligominerale, izvoare descoperite încă din anul 1801, iar medicii recomandă apele acestor izvoare pentru cure în numeroase afecţiuni.

 


Adaugati un comentariu


 

*