Persoanele fara venituri ar putea fi exceptate de la plata la sanatate

7 ianuarie 2016 | 3 comentarii |

Guvernul ia in calcul unele modificari legate de Codul Fiscal la capitolul contributii sociale, a anuntat dupa prima sedinta de Guvern din acest an, purtatorul de cuvant Dan Suciu.

 

bani sanatateDupa scandalul declansat zilele trecute de secretarul de Stat Gabriel Biris, privind „fantomele fiscale”, Executivul ia in calcul modificarea Codului Fiscal. Pana la sfarsitul acestei luni, cel mai tarziu la inceputul lunii februarie, Guvernul Ciolos va incerca sa gaseasca solutii pentru eliminarea prevederii prin care inclusiv persoanele fara venituri sunt obligate sa plateasca contributia la asigurarile sociale de sanatate (CASS), a anuntat miercuri, dupa sedinta de Guvern, puratorul de cuvant Dan Suciu.

Daca nu au venituri, de unde sa plateasca? Nu soliciti contributii unei persoane care nu are venituri. (…)Alta problema tine de cum soliciti contributiile de sanatate persoanelor care au venituri ocazionale mult mai mici decat salariul minim” – a fost reactia lui Dan Suciu care a pus intrebarea retoric, vrand astfel sa intareasca motivele care au determinat Executivul sa caute o solutie prin care sa elimine aceasta masura din Codul Fiscal aprobat in urma cu sase luni de Guvernul Ponta, iar la sfarsirul anului trecut, de Parlament, desi masura este cu mult mai veche, din anul 2000, ea facand parte si din vechiul Cod Fiscal. Diferenta este ca pana la sfarsitul anului 2015, persoanele care „doresc” sa aiba calitatea de asigurat, adica sa beneficieze de sistemul public de sanatate, erau obligate sa contribuie la CASS, in timp ce in Codul Fiscal valabil din 2016 este prevazuta obligatia clara a persoanelor fizice fara venituri de a plati CASS.

 

Dacian Ciolos - sedinta Guvern

Dacian Ciolos – sedinta Guvern

Intentia Guvernului este de a opera mai multe modificari legate de noul Cod Fiscal si de indrepta unele erori existente in actul normativ. „Ceea ce vom incerca in perioada imediat urmatoare este sa clarificam acest caracter de obligativitate al contributiei, asa incat sa nu fim in situatia in care persoane care intr-adevar sunt fara venituri sa incalce principiul justei asezari a sarcinii fiscale”, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.

Vom face, pana la sfarsitul lunii ianuarie – inceputul lunii februarie, o analiza in legatura cu sustenabilitatea acestui articol 180, atat din punct de vedere fiscal, cat si constitutional, pentru ca si din punct de vedere constitutional se pune problema daca se respecta prin acest articol principiul justei asezari a sarcinii fiscale. (…) Costurile de implementare, asa cum rezulta ele din articolul respectiv, par a fi mai mari decat veniturile care ar rezulta, asa incat se pune la modul serios intrebarea daca se sustine din acest punct de vedere articolul”, a explicat Suciu.

 

asigurariPrecizarile puratorului de cuvant al Guvernului vine dupa ce secretareul de stat in Ministerul Finantelor, Gabriel Biris, a declarat ca este inadmisibil ca trei milioane de romani, persoane „fantoma”, sa nu existe din punct de vedere fiscal. El a apreciat ca este imposibil ca 20 de milioane de asigurati sa fie sustinuti de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate CNAS doar din contributia a 5.000 de platitori.

Vrem sa mai scoatem un pic la lumina, intr-un fel, partea de fantome. Pentru ca daca stai sa te uiti in toate cifrele statistice, cati angajati, pensionari, elevi, romani emigrati în strainatate, cu domiciliul acolo sau nu inca, si scazi din numarul total de cetateni români, oricum ar fi nu iti ies vreo trei milioane de adulti. Nu iti ies. Nu vorbim de persoanele care primesc ajutoare sociale. Vorbim de persoane care nu exista din punct de vedere fiscal. Nu este posibil asa ceva. Este (depunerea declaratiei fiscale de catre persoanele fara venituri – n.n.) una din metodele de a-i scoate la lumina, a explicat secretarul de stat in Ministerul Finantelor.

Biris chiar i-a avertizat pe cei care nu declara veniturile, ca vor plati foarte scump aceasta decizie. „Nimic nu justifica nerespectarea legii. Cine incalca legea, fie vorbim de coruptie, fie de prostii de genul celei cu receptia autostrazii pentru alegeri, trebuie sa plateasca. Nu poate fi tolerata neplata impozitelor si taxelor, indiferent de motiv”, a mai spus Biris.

 

contract, asigurari, testPotrivit Codului Fiscal, din 2016, persoanele fara venituri urmau sa plateasca contributii de asigurari sociale de sanatate de 5,5% din salariul minim brut pe economie, adica 57 de lei pe luna, pentru a avea calitatea de asigurat.

Prevederea exista si in vechiul Cod Fiscal, dar rareori si-a gasit aplicabilitate in parctica, mai ales in cazul unor persoane cu boli grave, pentru care costurile serviciilor medicale si ale tratamentului ar fi fost cu mult mai mari decat contributia la sanatate si, in consecinta, imposibil de suportat.

Unii dintre romani considera ca Guvernul Ciolos a luat o decizie „inteleapta” vrand sa elimine aceste taxe, dar altii apreciaza ca „este normal ca toata lumea sa contribuie, cel putin la nivelul venitului minim, pentru ca de multe ori, cei mai mari consumatori ai fondurilor de sanatate sunt cei cu venituri foarte mici sau fara venituri si nu este normal ca acestea sa fie suportate din buzunarul celorlalti”. Unul dintre cei mai vehementi sustinatori ai contributiei tuturor la sanatate a fost, de-a lungul timpului, medicul Monica Pop, managerul Spitalului Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti.

Pe de alta parte, numerose procese transate in instanta au dat castig de cauza celor care nu au vrut sa-si achite contributia la asigurarile sociale de sanatate.

 

asigurari-private-de-sanatatePotrivit articolului 180 din noul Cod fiscal, publicat in Monitorul Oficial, incepand cu 1 ianuarie 2016 persoanele fizice care nu obtin venituri vor datora o contributie lunara de 5,5% din salariul minim brut pe economie la fondul de asigurari sociale de sanatate (FUNAS). Totodata, Art. 180 din noul Cod fiscal mai stabileste ca persoanelor fizice care nu realizeaza venituri si care vor plati CASS trebuie sa se inregistreze la unitatile fiscale de care apartin, prin depunerea unei declaratii in acest scop, in maxim 15 zile de la data in care se incadreaza in aceasta categorie (a platitorilor de CASS care nu obtin venituri). Formularul va fi necesar pentru stabilirea obligatiilor de plata, iar modelul, continutul, modalitatea de depunere vor fi aprobate printr-un ordin emis de ANAF.

Pe baza acestei declaratii, unitatea fiscala de care apartine contribuabilul stabileste CASS datorata de si emite anual decizia de impunere, in care vor fi mentionate suma de plata si termenele pana la care trebuie ea achitata. Plata se va efectua trimestrial, pana in data de 25 a fiecarei luni din trimestru, deci termenele vor fi 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie).

La valoarea actuala a salariului minim brut pe economie, de 1050 de lei, persoanele fizice care nu realizeaza venituri vor fi obligate sa plateasca 57, 75 de lei pe luna, adica 173, 25 de lei pe trimestru.

Concret, cei care ar trebui sa plateasca aceasta taxa sunt:cei care nu realizeaza niciunul dintre veniturile mentionate la art. 155 din noul Cod fiscal, adica din salarii, pensii, indemnizatii de somaj, venituri din activitati independente, venituri din chirii, venituri din activitati agricole sau piscicultura, indemnizatii de crestere a copilului, bani din concedii medicale, ajutoare sociale si nu sunt exceptati de la plata acestei contributii.

 

asigurari persoane fara venituriPersoanele (exceptate) care beneficiaza de asigurare in sistemul public de sanatate, fara a plati CASS sunt:

– tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 ani si 26 de ani, daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, daca nu realizeaza venituri din munca. In mod similar, si studentii de pana la 26 de ani beneficiaza de asigurare de sanatate, fara a plati contributii la stat, daca nu au venituri din munca;

– tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului, cu conditia sa nu realizeze venituri din munca sau sa nu fie beneficiari de ajutor social acordat in temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat;

– sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate;

– femeile insarcinate si lauzele, daca nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de baza minim brut pe tara;

– persoanele persecutate din motive politice, veteranii si vaduvele de razboi;

– persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987;

– persoanele cu handicap care nu realizeaza venituri din munca, pensie sau alte surse, cu exceptia celor obtinute in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 102/1999 privind protectia speciala si incadrarea in munca a persoanelor cu handicap;

– bolnavii cu afectiuni incluse in Programele Nationale de Sanatate, pana la vindecarea respectivei afectiuni, daca nu realizeaza venituri din din munca, pensie sau din alte resurse.

 


Categorii: Actual, Analiza, Financiar

Comentarii (3)

 1. Domule Tuclea spune:

  Si inca ceva domnule Tuclea..exista hotarare a curtii constituionale..nu se pot cere contributii mai mari decat venitul! Deci cu asta e punct si legea trebuie scoasa pana ce nu are efecte grave (amenzi,somatii de plata, etc)

 2. Catalin Tuclea spune:

  Nici o persoana, absolut nici una in afara persoanelor cu handicap nu trebuiesc scutite de la plata ptr sanatate.

  • Domule Tuclea spune:

   De ce sa nu fie scutite daca nu au venit si nu doresc sa foloseasca sistemul? vreti sa ajunga sa dea in cap pentru un pumn de ban? Le dati dvs locuri de munca ? Si pana la urma nu platesc nu sunt asigurati nu compensate doar urgentele ca peste tot in lume!

Adaugati un comentariu


 

*