Personalități istorice

11 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Preşedintele Lyndon Johnson era renumit pentru capacitatea lui de a se descurca în situaţii critice. Pe lângă faptul că a salvat Vietnamul de la un atac nuclear, se spune că atunci când se afla internat în spital în urma unui infarct, el i-a telefonat soţiei și i-a spus:

Draga mea, ştii că am două costume în lucru, la croitor?

– Da! Unul negru şi unul gri.

– Du-te, te rog, la croitor şi spune-i că, deocamdată, costumul gri mai poate aştepta. Să se ocupe de cel negru, de care se pare că voi avea nevoie!

***

Napoleon, deşi foarte autoritar, avea mari slăbiciuni pentru vechii săi ostaşi şi le ierta unele lucruri adeseori grave. Într-o zi, după terminarea campaniei din Prusia, un general de artilerie din garda lui, Soulés, voia să treacă Rinul cu 60 de chesoane cu marfă de contrabandă.

Nu exista crimă mai ordinară în ochii lui Napoleon decât contrabanda.

Vameşii stăruie şi vor să cerceteze cu forţa chesoanele. Generalul îşi pune contrabanda sub protecţia unui regiment şi strigă că îi va arunca pe vameşi în Rin… Mare vîlvă. Vameşii sunt puşi pe fugă; dar şeful lor scrie la Paris şi face plângere contra generalului contrabandist.

Napoleon nu face decât să râdă. „Te iert azi, îi spuse lui Soulés, trăgându-l de urechi; dar dacă reîncepi, am să dau ordin să fii împuşcat“.

 

 

 


Categorii: Umor

Adaugati un comentariu


 

*