Peste 1.000 de arbori în plus, pentru sănătatea buzoienilor

14 aprilie 2018 | 0 comentarii |

Direcția Silvică Buzău a marcat Ziua Națională a Pădurii prin împădurirea dealurilor din zona Tisău, iar la Haleș a ridicat o troiță în memoria oștilor lui Mihai Viteazul care acum 400 de ani au trecut prin județul Buzău.

 

Un mediu curat este esenţial pentru sănătatea umană, iar poluarea aerului înconjurător, calitatea proastă a apei şi igienă insuficientă sunt cele mai cunoscute. Interacţiunile dintre mediu şi sănătatea umană sunt extrem de complexe. Știm cu toții că sănătatea umană a fost ameninţată întotdeauna de pericole naturale precum furtunile, inundaţiile, incendiile, alunecările de teren şi secetele, dar și că gravele consecințe ale acestora sunt agravate de lipsa promptitudinii şi mai ales de acţiunile umane precum defrişarea, schimbările climatice şi pierderea diversităţii.

Apa, aerul, solul, flora, fauna au suferit, în ultimele decenii, modificări calitative şi cantitative importante, ca urmare a valorificării intense a resurselor naturale, dezvoltării industriei, a unor experimente chimice care au dezvoltat într-un ritm alarmant bolile cardiace și afecțiunile oncologice.

Factorii de mediu care acţionează asupra organismului se mai numesc factori externi sau factori ecologici şi pot fi grupaţi în factori fizici – temperatura, umiditatea aerului etc, factori chimici – diferite elemente sau substanţe chimice existente în natură ori sunt sintetizate de om, factori biologici – bacteriile, virusurile, helminţii etc. și  factori sociali – sunt rezultatul acţiunii omului asupra mediului sau al interrelaţiilor dintre oameni.

 

Știm deja că prin mediu înconjurător se înţelege ansamblul de elemente şi fenomene naturale şi artificiale de la exteriorul Terrei, care condiţionează viaţa în general şi pe cea a omului în special.

Legea protecţiei mediului ne spune că mediul înconjurător este ansamblul de condiţii şi elemente naturale ale Terrei: aerul, apa, solul şi subsolul, toate straturile atmosferei, toate materiile organice şi anorganice, precum şi fiinţele vii, sistemele naturale în interacţiune, cuprinzând elementele enumerate anterior, inclusiv, valorile materiale şi spirituale.

Starea mediului înconjurător depinde însă de fiecare dintre noi și ne afectează în mod direct viaţa şi sănătatea. Un mediu curat pentru o viaţă sănătoasă ar trebui să fie un deziderat pentru întreaga populaţie a globului. Este nevoie de mai multă atenţie şi mai multă responsabilitate din partea fiecărui cetăţean pentru un mediu curat, pentru a respira aer curat, pentru a bea apă curată şi pentru a putea folosi condiţiile de viaţă pe care ni le oferă natura. Oamenii însă tratează cu neglijenţă acest aspect important al vieţii lor, ceea ce duce la agravarea procesului de poluare, la distrugerea mediului şi implicit la distrugerea sănătăţii fiecăruia dintre noi şi a celor din jur.

 

În înțelepciunea lor, bătrânii noștri spuneau că dacă n-ai plantat un pom, nu ai făcut o casă și nu ai crescut un copil, ai trăit degeaba. Defrișările masive și haotice din țara noastră, din ultimii 30 de ani, ne-au arătat însă că nu doar sănătatea ci chiar viața ne este în pericol. Iar dacă nu acționăm să mai reparăm măcar în parte ceea ce s-a stricat, dacă nu plantîm, fiecare, câte un copac acolo unde găsim un loc liber, nu putem spera să fim mai sănătoși, oricât de mult ar avansa medicina. Iar una dintre măsurile la îndemână, chiar dacă efectele se vor vedea pe termen lung, este reîmpădurirea munților și dealurilor rămase golașe după defrișări și care o iau la vale în fiecare primăvară… Pentru a contracara efectele devastatoare asupra mediului și sănătății, autoritățile buzoiene încurajează, în fiecare toamnă și în fiecare primăvară, împăduririle, în toate zonele județului, dar și planterea câtor mai mulți arbori în orașe, unde poluarea este mai mare și este nevoie să se contracareze efectul de seră care se resimte tot mai acut în ultimii ani.

Defrișările masive și haotice din țara noastră, din ultimii 30 de ani, ne-au arătat că nu doar sănătatea ci chiar viața ne este în pericol, dacă nu acționăm să mai reparăm măcar în parte ceea ce s-a stricat. Iar una dintre măsurile la îndemână, chiar dacă efectele se vor vedea pe termen lung, este reîmpădurirea munților și dealurilor rămase golașe după defrisări și care o iau la vale în fiecare primăvară…

 

Anul acesta, peste 1.100 de puieți de stejar au fost plantați, vineri, pe dealurile de pe raza comunei Tisău, la inițiativa Direcţiei Silvice Buzău, cu sprijinul autorităților județene și locale și al copiilor de la școlile din comună.

Acțiunea a fost dedicată Zilei Naţionale a Pădurii și face parte dintr-un ciclu de evenimente dedicate Lunii Pădurii, desfășurate la nivel național, în fiecare an, între 15 martie – 15 aprilie, în scopul evidențieruu rolului și importanței pădurii în menținerea echilibrului în natură, pentru sănătatea planetei.

La evenimentul de la Tisău au participat conducerea Direcţiei Silvice Buzău în frunte cu directorul Cornel Pitiş, prefectul județului Carmen Ichim, preşedintele Consiliului Judeţean Petre Emanoil Neagu și vicepreședintele Adrian Petre și primarul comunei Cristian Ionel Mihai care au sădit simbolic mai mulţi puieţi.

Cunoscut la începuturi ca „Sărbătoarea sădirii arborelui”, evenimentul a fost inițiat de americani, în 1872, ca răspuns la nevoia de protejare a pădurilor care în acea perioadă erau grav afectate de o exploatare masivă.

În România, acest eveniment a fost introdus de Spiru Haret, 30 de ani mai târziu, în 1902, pe vremea când era ministrul Cultelor și Instrucției Publice.

 

Tot la Tisău, în satul Haleș, în cadrul activităţilor dedicate Centenarului Marii Unirii, oficialitățile și sătenii prezenți la împădurire au luat parte la sfinţirea Crucii Recunoștinței”, o troiţă realizată de un meșter local, din lemnul pus la dispoziție de Direcția Silvică, în semn de recunoștință față de oştile lui Mihai Viteazul care în urmă cu peste 400 de ani au trecut prin judeţul Buzău.

Așa cum o spun mereu, sănătatea unui neam se bazează pe păstrarea și promovarea tradiției, pe respectul față de înaintași, pe cunoașterea istoriei și promovarea valorilor care pot face ca urmașii noștri să aibă o viață mai bună. Astazi am marcat, în comuna Tisau, Centenarul Marii Uniri prin actiunea de plantare a peste 1.000 de puieți de stejar și amplasarea și sfințirea «Crucii Recunoștinței». Două acțiuni care marchează respectul buzoienilor față de înaintași și grija față de urmași. Felicit Direcția Silvică Buzău pentru inițiativă și organizare!”, a declarat președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, la finalul evenimentului.

 


Adaugati un comentariu


 

*