Peste 100 de minore au nascut anul acesta in Buzau

10 septembrie 2012 | 0 comentarii |

Niciuna insa nu si-a parasit bebelusul dupa nastere, desi anul acesta au fost abandonati in maternitatile din Buzau 35 de nou-nascuti, mai multi decat in intregul an 2011.

 

Tabloul trist pe care il vedem sau despre care auzim tot mai des, cu bebelusi abandonti in maternitatile buzoiene, imediat dupa nastere sau dupa o perioada de spitalizare a acestora, cu „ingerasi” lasati in grija sortii, bolnavi si ai nimanui, este trist completat de cel referitor la o alta categorie de mame, cele minore, tot mai multe de la an la an.

Numai la Maternitatea Buzau, anul acesta, 102 dintre tinerele mame care au nascut pana la sfarsitul saptamanii trecute nu implinisera 18 ani, iar 32 dintre acestea aveau mai putin de 16 ani in momentul in care au adus pe lume copii.Niciuna dintre minore nu si-a parasit insa bebelusul in maternitate.

Unul dintre cazurile deosebite, diferit de cele enumerate si impresionant prin incarcatura emotionala, este cel al unei mamici de numai 17 ani, care a adus pe lume un copil cu grave probleme de sanatate. O drama greu de zugravit in cuvinte dar care, prin felul in care a evoluat, poate constitui o poveste de viata si in acelasi timp o lectie despre sanatate, moralitate, maternitate si chiar de maturitate pentru multe dintre mamele care nu-si merita acest nume.

Medicii, psihologii si sociologii spun ca este un caz de la care ar trebui plecat atat in educatia sanitara cat si in consilierea viitoarelor mame, fie ele foarte tinere sau mai experimentate.

 

Mai mult suflet decat trup

 

Camelia, o vom numi astfel pe tanara mamica pentru a-i proteja identitatea, fiind minora, a nascut la sfarsitul anului trecut, un baietel conceput dintr-o relatie frumoasa, de dragoate impartasita si de toata lumea acceptata, chiar daca neoficializata, din cauza varstei. Era pregatita sufleteste sa-si ia in brate „rodul dragostei adolescentine” si sa-i ofere „tot ce-i mai bun in viata”. Visul ei s-a dstramat, insa, la scurt timp dupa nasterea care, potrivit rapoartelor medicale, nu a fost lipsita de probleme. Pretiosul prunc avea grave probleme de sanatate, din pacate irecuperabile, care pe multe dintre mamele cu pretentii de responsabilitate le-ar fi facut sa se gandeasca la povara ce ar fi urmat si la abandon. Ea insa nu a capitulat. „Este copilul meu si vreau sa-l am acasa, sa-l tin in brate, sa il ajut atat cat pot si, cine stie, simtind dragostea noastra, poate isi va gasi singur resurse pentru a-si reveni”, este ceea ce Camelia le-a spus medicilor si asistentilor sociali, in momentul in care s-a pus problema internarii bebelusului intr-un centru de ingrijire pentru copii cu nevoi speciale. Pana la urma a acceptat ca pentru binele micutului este necesar sa accepte sa-l lase intr-un centru specializat.

Copilul se afla in Centrul «Prichindelul», unde primeste permanent asistenta medicala de specialitate. Bebelusul are parte insa de grija si iubirea tinerei lui mame, care il viziteaza des si, alaturi de familie, se implica in ingrijirea lui si contribuie cu tot ce este necesar in ameliorarea starii lui de sanatate, cumparand chiar anumite aparate medicale care ii sunt necesare”, explica, impresionata la randul sau de devotamentul tinerei mame, Roxana Kovacs, purtatorul de cuvant al Directiei pentru Protectia Copillului Buzau.

 

De tinut minte!

 

Aceasta mamica foarte tanara, care din pacate a adus pe lume un copil cu grave probleme de sanatate, a reusit sa impresioneze pe toata lumea. Se implica permanent in ingrijirea lui, de fiecare data cand acesta ajunge in spital se interneaza impreuna cu el si impreuna cu medicii face tot posibilul pentru a-l ajuta, nu oboseste in a-si manifesta afectiunea si a-l face sa simta ca nu este abandonat.

Este un exemplu de devotament matern, care a impresionat tot personalul din spital. Desi are doar 17 ani, aceasta mamica si-a asumat inca de la inceput responsabilitati de care unele mame mature nu sunt capabile. Nu s-a plans, nu s-a revoltat, dar nici nu s-a resemnat. Pur si simplu a acceptat situatia cu maturitate si un devotament matern greu de imaginat arata Mariana Ghilinta, asistent social in cadrul Spitalului Judetean.

Comportamentul Cameliei este considerat de psihologi ca fiind „unul special”, pentru ca „nu exista o definitie a normalului sau anormalului in literatura de specialitate, cand este vorba despre suferinta pe care o poate resimti mama in momentul in care i se dezvaluie diagnosticul copilului ei. In conditiile in care pe perioada sarcinii nu a avut nicio informatie in acest sens,  constituie un eveniment neasteptat, care poate genera soc si negare, confuzie, acoperirea realitatii si, in cazul cel mai fericit, reevaluare si redresare. Aceasta copila a dat dovada de o capacitate extraordinara de acceptare si mai ales de asumare a responsabilitatii, fiind un exemplu demn de urmat”, apreciaza Mariana Ghilinta. Asistentul social considera ca reactiile tinerei mamici au putut fi influentate atat de instincte, de sentimentele pure care se manifesta la o varsta atat de frageda, dar fara indoiala este vorba aici si despre educatie, despre exemplul dintr-o familie asezata, cu simtul valorilor foarte bine definit, sanatos si bine conservat, asa cum din pacate intalnim tot mai rar in ziua de astazi. 

 

Statistici ingrijoratoare

 

Potrivit evidentelor Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Buzau, la nivelul judetului, 35 de mame si-au abandonat copiii in acest an, numar ce depaseste deja bilantul total pe 2011.

Roxana Kovacs, purtatorul de cuvant al institutiei, spune insa ca „niciuna dintre mamele minore nu si-a parasit copilul in spital, o parte dintre acestea beneficiind de sprijinul familiei, iar altele acceptand, impreuna cu bebelusii lor, sprijinul si masurile de protectie speciala in Centrul Maternal.Toate mamele minore beneficiaza insa de un program de consiliere psihologica initiat de DGASPC Buzau”.

La Maternitatea Buzau, pana la sfarsitul saptamanii trecute, se nascusera 1767 de copii inregistrati in acest an. 102 mamici nu implinisrera 18 ani in momentul nasterii, iar 32 dintre acestea erau mai tinere de 16 ani.

Asistentul social Mariana Ghilinta explica aceste statistici prin „intinerirea cuplurilor din ultimii ani”, apreciind ca „schimbarea legislatiei in sensul ca nu numai fetele se pot casatori inainte de 18 ani, ci si baietii, cu acordul parintilor si incuviintarea instantei, este una dintre cele mai bune decizii ale legislativului Romaniei”, care ar putea diminua abandonurile.

In scopul prevenirii sarcinilor nedorite si a abandonului, DGASPC Buzau, in parteneriat cu Fundatia SERA Romania, a demarat Proiectul „Fa copii doar daca ai loc si pentru ei in viata ta”. Acesta se adreseaza in special minorelor si tinerelor, care primesc gratuit consultatii de specialitate, consiliere si materiale contraceptive, iar impactul se dovedeste a fi unul foarte bun.


Categorii: Autoritati

Adaugati un comentariu


 

*