Peste 1,57 de miliarde de lei investiti in urmatorii 5 ani pentru combaterea si tratarea tuberculozei

26 februarie 2015 | 0 comentarii |

Suma este prevazuta in Strategia Nationala de Control al Tuberculozei, adoptata ieri prin hotarare de guvern.

 

tuberculozaDupa ce problema tuberculozei in Romania a fost lasata multa vreme in seama diferitelor organizatii si asociatii ale medicilor pneumologi si chiar a guvernului norvegian care a alocat pana acum Romaniei aproape 35 de milioane de euro pentru asigurarea tratamentului unor pacienti care sufera de aceasta afectiune, autoritatile de la noi au adoptat in sfarsit o strategie nationala de control al acestei boli. Strategia adoptata ieri prin hotarare de guvern se intinde pe perioada 2015-2020 si are ca scop reducerea incidentei si mortalitatii provocate de tuberculoza, prin asigurarea serviciilor de prevenire, depistare, diagnosticare, tratare si crestere a aderentei la tratament, in conformitate cu recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, dupa cum se arata in nota de fundamentare. Se pare ca autoritatile s-au sesizat in sfarsit ca Romania este tara cu cea mai mare incidenta a tuberculozei din toata Uniunea Europeana,  mai mult de atat, aceasta fiind de patru ori mai mare decat media europeana. Acest fapt se datoreaza intertesului redus pe care autoritatile l-au acordat pana acum acestei boli, ceea ce a dus la o crestere continua a numarului de bolnavi, o parte dintre acestia ramand nediagnosticati iar multi dintre ei nebeneficiind de tratamentul adecvat.

 

tuberculozaLa scurt timp dupa ce guvernul Norvegiei, a decis sa suplimenteze cu 10,7 milioane de euro suma alocata Romaniei in cadrul unui parteneriat pentru combaterea acestei boli, responsabilii din guvernul nostru sau realizat ca ar fi cazul sa ia la randul lor niste mssuri concrete in aceasta directie. Astfel, guvernantii nostri si-au propus nici mai mult nici mai putin ca pana in 2050 sa elimine tberculoza de pe lista problemelor de sanatate publica din Romania. Un prim pas in aceasta directie a fost adoptarea strategiei pentru perioada 2015-2020, prin care sunt fixate cateva obiective indraznete. Printre acestea se numara asigurarea accesului universal la metodele rapide de diagnostic, diagnosticarea a cel putin 85 la suta din toate cazurile estimate de tuberculoza sensibila si tuberculoza rezistenta multidrog, tratarea cu succes a cel putin 90 la suta din cazurile noi si a cel putin 85 la suta din retratamente, tratarea cu succes a 75 la suta din cazurile de tuberculoza rezistenta multidrog, reducerea ratei generale a mortalitatii cauzate de tuberculoza la mai putin de 4,3 la suta de mii de locuitori, scaderea generala a incidentei bolii si imbunatatirea generala a capacitatii sistemului sanitar de a controla tuberculoza.

 

fumat- cancer pulmonar Pentru a realiza macar in parte aceste obiective, va fi nevoie si de o finantare corespunzatoare, iar la acest capitol, suma totala alocate in urmatorii cinci ani pentru diagnosticarea si tratamentul pacientilor precum si pentru dotarea laboratoarelor de analize si asigurarea resursei umane necesare,  va fi putin peste 1,57 de miliarde de lei. Majoritatea banilor vor proveni din fonduri structurale europene pe care Romania le va aloca in aceasta perioada, precum si din alte fonduri europene nerambursabile. Astfel, 145 de milioane de lei vor proveni din fonduri structurale din exercitiul financiar 2014-2020, 46 de milioane de lei din fonduri donate de guvernul norvegian, 37 de milioane de lei din Fondul Global de Lupta impotriva HIV/ SIDA, Tuberculozei si Malariei,  iar restul vor proveni alocari de la bugetul de stat, alte finantari rambursabile si nerambursabile.

 

bolnavi-TBCConform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in Romania, peste 30.000 de persoane sufera, la momentul actual, de diferite forme de tuberculoza. Numai in anul 2013, 15.000 de noi cazuri au fost diagnosticate cu aceasta boala si peste 1.100 de bolnavi au murit. In ceea ce priveste tuberculoza rezistenta la  tratamentul obisnuit, OMS precizeaza ca aceasta este subdiagnosticata in Romania, aratand  ca in 2012 au fost diagnosticate 400 de cazuri, fata de 1.000, cat se estimeaza ca ar trebui sa fie numarul anual de pacienti diagnosticati.

La nivelul judetului Buzau, incidenta tuberculozei a inregistrat o evolutie favorabila in anul 2014 comparativ cu  anul 2013. Astfel, incidenta tuberculozei a marcat un trend usor descendent, scazand la 261 cazuri  in 2014,  fata de anul 2013, cand au fost consemnate 266 de cazuri, inregistrandu-se asadar o scadere cu 5  cazuri.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*