Peste 200 de medici au dezbatut la Bucuresti cele mai recente rezultate privind prevalenta diabetului

20 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

Acestia au participat la o noua editie a cursului DIAMOND, organizat in cadrul campaniei nationale „Controleaza-ti diabetul”, ocazie cu care au fost prezentate si analizate rezultatele ultimului studiu referitor la prevalenta diabetului in Romania .

 

unnamedZilele trecute, Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice a organizat la Bucuresti o noua editie a „Cursului Diabet, Sindrom Metabolic si alte boli legate de nutritie” (DIAMOND), manifestare la care au participat aproximativ 200 de medici diabetologi, cardiologi, endocrinologi, nefrologi, oftalmologi, chirurgi, medici internisti si medici de familie. Structurat in trei sesiuni stiintifice, cursul DIAMOND, a adus in atentia specialistilor implicati in managementul diabetului zaharat, cele mai noi informatii cu privire la preventia, diagnosticul precoce si tratamentul acestei afectiuni si al complicatiilor asociate. Referitor la acerst eveniment, medicul Cristian Seraficeanu, unul dintre directorii cursului, a precizat ca manifestarea stiintifica a reprezentat ocazia perfecta pentru ca medicii diabetologi, nefrologi, chirurgi, cardiologi, endocrinologi, dar si din alte specialitati, sa schimbe idei cu privire la tehnicile moderne de tratament şi monitorizare a patologiei metabolico-nutritionale. La randul sau, dr Maria Mota, care a detinut aceeasi calitate, a precizat ca „este foarte important ca noi, medicii implicati in managementul diabetului zaharat, sa fim intotdeauna la curent cu noile descoperiri si studii referitoare la preventia, diagnosticul precoce si tratamentul acestei afectiuni. Traim intr-o era in care stiinta si tehnologia se dezvolta extrem de rapid, iar informatiile trebuie actualizate permanent pentru a oferi persoanelor cu diabet o ingrijire de cea mai buna calitate. Acesta este si scopul Cursului DIAMOND, pe care il organizam anual, in mai multe localitati din tara, pentru a facilita accesul medicilor la date practice de maxima importanta”.

 

Conf.presa diabetCu aceeasi ocazie au fost prezentate si dezbature rezultatele celui mai recent Studiu National privind Prevalenta Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezitatii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei si Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), care arata ca prevalenta diabetului zaharat in Romania este de 11,6 la suta, ceea ce inseamna ca numarul romanilor cu varste cuprinse intre 20 si 79 de ani care sufera de aceasta afecţiune variaza intre 1.535.413 si 1.967.200. In ceea ceea ce priveste distributia cazurilor de diabet pe grupele de varsta, procentul persoanelor cu diabet intre 20 si 39 de ani este de 3 la suta, iar al celor din grupa de varsta 4059 de ani este de 13,4 la suta. Cel mai mare procent, 21,9 la suta, s-a inregistrat in randul persoanelor cu varste cuprinse intre 60 si 79 ani. Aceste date plaseaza Romania pe locul doi in Europa, dupa Turcia, la prevalenta diabetului zaharat, rezultatele studiului indicand o valoare dubla fata de estimarile anterioare. In topul regiunilor cu cele mai multe persoane cu diabet se afla Sudul tarii, unde s-a inregistrat o prevalenta a diabetului de 13,39 la suta, urmata de regiunea Bucuresti-Ilfov, cu o prevalenta a diabetului de 12,79 la suta. Pe locul trei in topul prevalentei diabetului se afla regiunea de Nord-Est cu 12,38 la suta, urmata indeaproape de regiunile Sud-Vest (12,1 la suta), Nord-Vest (11,69 la suta) si Sud-Est (10,44 la suta). La polul opus, studiul arata ca regiunile cu cei mai putini pacienti cu diabet sunt Vestul (8,2 la suta) si Centrul (9,99 la suta).

 

diabetDintre pacientii cu diabet zaharat, 20,69 la suta au reprezentat cazuri nou depistate, iar 79,31 la suta erau deja in evidenta medicilor de familie. Altfel spus, studiul PREDATORR evidentiaza o rata de depistare superioara fata de cea raportata in Europa. In ceea ce priveste prediabetul, rezultatele studiului PREDATORR arata ca exista peste trei milioane de romani cu prediabet, ceea ce inseamna o prevalenta de 18,4 la suta.

Situatia diabetului zaharat in Romania a fost analizata si in Indexul European de Diabet, publicat anul acesta, in septembrie. Conform documentului, Romania se afla pe locul 27 din 30 de tari europene la capitolele preventie si tratament in diabetul zaharat. Spre deosebire de alte state europene cu o situatie deficitara a sistemului de ingrijire a persoanelor cu diabet zaharat, Romania transmite datele privind majoritatea indicilor de tratare a diabetului. Totodata, in Indexul European de Diabet 2014 este precizat ca tratamentul diabetului zaharat in Romania poate fi imbunatatit prin implementarea unor masuri precum cresterea numarului pacientilor care beneficiaza de controale succesive anuale, pentru a optimiza managementul bolii si pentru a monitoriza complicatiile asociate, crearea unui registru national al diabetului bine pus la punct, imbunatatirea furnizarii de bandelete pentru determinarea glicemiei si de pompe de insulina, consolidarea procesului de educare a pacientilor si cresterea utilizarii metforminului, antidiabeticul eficient din punct de vedere al costurilor.

 


Adaugati un comentariu


 

*