Peste 25.000 de buzoieni au fost loviti de raceli in acest sezon

4 februarie 2015 | 0 comentarii |

Cea mai mare virulenta a fost inregistrata in ultimele doua saptamani. Gripa a ocolit insa Buzaul, desi doar 6.000 dintre cele peste 30.000 de persoane cu risc s-au vaccinat, iar stocul DSP este pe terminate.

 

raceala si gripaVremea frumoasa din ultima perioada s-a dovedit inselatoare, iar virusii au facut ravagii printre buzoienii care nu s-au protejat.

Dupa ce, cu o doua saptamani in urma, medicii buzoieni au diagnosticat cele mai multe cazuri de viroze si pneumonii, ajungand la un total de 3.811 (cel mai mare numar dintr-o saptamana din acest sezon), in ultima saptamana, alti 2.767 de buzoieni au fost atinsi de infectii acute ale cailor respiratorii superioare (IACRS) si pneumonii. Usoara scadere a numarului de bolnavi nu este insa de natura sa bucure medicii, pentru ca a crescut numarul  de cazuri grave, care au necesitat internarea in spital. Astfel, numarul celor care au avut nevoie de tratament si supraveghere in spital a fost 108, cu 20 mai mult decat in saptamana anterioara, iar cei mai afectati au fost copiii si tinerii cu varste mai mici de 14 ani, categorie la care au fost 1528 de viroze, intre care ponederea a fost la virstele cuprinse intre 5 si 14 ani, categorie la care au fost diagnosticate 765 de cazuri de viroza  si 196 de pneumonii, dar si bebelusi mai mici de 4 ani, unde virozele si pneumopatiile au afectat 424 dintre ei, iar peste 100 au avut nevoie de internare si supraveghere in spital.

 

Mihaela Voineagu - DSP Buzau

Mihaela Voineagu – DSP Buzau

Din fericire, buzoienii au scapt deocamdata de gripa in acest sezon, Directia de Sanatate Publica neinregistrand in cele 10 saptamani de minitorizare  a bolilor de sezon, niciun caz. Aceasta, in ciuda faptului ca numarul buzoienilor care s-au vaccinat in acest sezon este doar putin peste 6.000, in timp ce numarul persoanelor cu risc mare de imbolnavire este de 30.000.

In acest sezon, DSP Buzau a avut la dispozitie 6.500 de doze de vaccin gripal, care s-au distribuit institutiilor medicale si de ocrotire cu prioritate, pentru ca acolo exista cel mai mare risc de imbolnavire, iar ceea ce a ramas a ajuns la medicii de familie. Pana la 1 februarie s-au vaccinat 6.191 de persoane din categoriile de risc inalt, cei mai multi fiind varstnici cu varsta de peste 65 de ani (2816), in timp ce numarul celor mai tineri de 65 de ani a fost 1247. Tot in aceasta perioada s-au imunizat 1.271 de medici, cadre medicale si personal auxiliar din spitale, ambulatorii de specialitate si institutii deocrotire si alte 826 de persoane rezidente in institutiile de ocrotire (copii si batrani) din judet, dar si 27 de gravide au constientizat riscul la care s-ar expune si s-au protejat”, a precizat Mihaela Voineagu, purtatorul de cuvant al DSP Buzau.

 

Dr. Carmen Nistor

Dr. Carmen Nistor

In cele 10 saptamani de la debutul monitorizarii bolilor de sezon, numarul buzoienilor care au fost diagnosticati cu viroze respiratorii sau pneumonii a ajuns la 25.236, dintre care 18.485 de cazuri de IACRS si 6.751 de pneumonii, dintre care 653 de cazuri mai grave au ajuns in spital.

Medicii atrag atentia ca pericolul nu a trecut, de aceea recomanda „sa nu se ia in gluma simptome precum rinoreea, nasul infundat, durerile in gat, stranuturile frecvente, febra, durerile de cap, durerile musculare si oboseala accentuata, pentru ca acestea pot anunta o raceala usoara, dar si o afectiune mai complicata, cum ar fi o pneumonie sau o bronsita, dar si contractarea unuia dintre cei peste 200 de viruasi gripali care circula si care mai ales in cazul varsnicilor si al copiilor, care au o imunitate mai scazuta, pot duce la complicatii grave daca nu sunt tratate corespunzator. Prima grija, cand apar astfel de simptome este sa se ceara sfatul medicului de familie, sa se stea acasa sau sa se evite pe cat posibil contactul cu diferite colectivitati. Pe langa tratmentul recomandat de medic este indicat sa se consume multe lichide caldute (ceaiuri, supe), fructe si legume crude, toate acestea fiind recomandate si preventiv, pentru intarirea imunitatii”, ne spune dr. Carmen Nistor, medic de familie, atragand atentia ca cel mai bine este sa previi boala.

 


Adaugati un comentariu


 

*