Peste 300 de pacienti asteapta un transplant de cornee la Spitalul Militar Central

28 ianuarie 2016 | 0 comentarii |

In cadrul Clinicii de Oftalmologie a unitatii medicale s-au efectuat anul trecut 79 de operatii de acest gen, numarul interventiilor efectuate depinzand in mare masura de cel al donatorilor.

 

ogtalmologie spitalul militarIn cursul anului trecut, 79 de pacienti si-au recapatat vederea multumita medicilor Clinicii de Oftalmologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central Dr. Carol Davila, care au relizat tot atatea transplanturi de cornee reusite, in cadrul Programului National de Transplant Cornee. Conform declaratiilor locotenent-colonelului doctor Mihai Zemba, coordonatorul programului la nivelul Spitalului Militar Central, cei 79 de pacienti care au beneficiat de transplantul de cornee in cursul anului 2015 provin din toate zonele tarii si au varste cuprinse intre 18 si 82 de ani, fiecare suferind de afectiuni oftalmologice ce necesitau o astfel de interventie chirurgicala, cea mai indicata metoda pentru a-si recapata vederea normala. Toate operatiile au decurs fara probleme deosebite iar interventiile de acest gen vor continua si in cursul acestui an, avand in vedere ca pe listele de asteptare pentru un transplant de cornee se mai afla 315 pacienti.

Tot in cursul anului trecut, la Spitalul Militar Central au fost realizate  40 de prelevari de cornee de la pacienti aflati in moarte cerebrala.

 

Transplant de corneeInterventiile chirurgicale de transplant de cornee au fost efectuate pentru  diferite afectiuni oculare, dintre  care, ponderea majoritara o detin keratopatia edematoasa, anul trecut fiind operate 42 de astfel de cazuri. Alte afectiuni pentru care medicii oftalmologi de la Spitalul Militar au efectuat transplanturi de cornee au fost  rejetul de grefon – 10 cazuri,  leucomul corneean post-traumatic – 7 cazuri, distrofia corneeana stromala –10 cazuri,  keratoconus – 8 cazuri, distrofie Fuchs, keratita si keratita herpetica, cate un caz.

Locotenent colonelul doctor Mihai Zemba a mai declarat ca timpul de asteptare in vederea realizarii interventiei chirurgicale este in continuare cuprins intre sase luni si doi ani, perioada fiind influentata in functie de numarul de donatori. Acesta a explicat ca lista de asteptare pentru transplant de cornee este foarte mare deoarece o astfel de intervenţie costa, in sistemul privat sau in strainatate, minim 2.000 de euro pentru un ochi, iar la Clinica de Oftalmologie a Spitalului Militar, aceste interventii impun doar niste costuri infime, corneea fiind oferita gratuit, in cadrul Progranului National de Transplant Cornee.

 

Lt. col. dr. Mihail Zemba

Lt. col. dr. Mihail Zemba

Cordonatorul programului de transplant de cornee la nivelul clinicii a mai precizat ca la nivelul unitatii medicale se intocmeste o lista comuna a tuturor pacientilor aflati pe listele de asteptare, facandu-se apoi o selectie in functie de anumite criterii. „Fiecare dintre noi consultam, facem o lista comuna in care selectam care este cel mai urgent, care este cel mai grav, care este ochi unic. Cred ca, in momentul de fata, suntem aproape singurii care facem transplant de cornee cu cornee de la Agentia Nationala de Transplant, cu exceptia clinicii din Iasi, care face operatii cand sunt donatori in zona lor. Important este ca, pentru aceasta interventie, pacientii nu au de platit aproape nimic. Corneea este oferita gratuit de la Agentia de Transplant si costurile sunt minime, pentru niste consumabile pe care le folosim strict in momentul operatiei”, a mai precizat dr. Mihai Zemba.

Transplantul de cornee se efectueaza, in general, sub anestezie locala si in regim ambulator si consta in decuparea circulara a zonei bolnave de cornee si inlocuirea ei cu o cornee sanatoasa, de la donator.


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*