Peste 5000 de doze de vaccin împotriva variolei maimuței au ajuns în România

15 septembrie 2022 | 0 comentarii |

Acestea vor fi direcționate către spitalele de boli infecțioase din București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara și Constanța care pot transfera vaccinul, cu titlu gratuit, și către alte unități sanitare județene sau de boli infecțioase, la solicitarea acestora, atunci când situația o impune.

 

Ministerul Sănătății anunță că joi, 15 septembrie 2022, s-au primit 5060 doze de vaccin împotriva variolei maimuței repartizate de Comisia Europeană, în baza unui contract de donație cu Ministerul Sănătății din România. Inițial, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunța că România va primi în jur de 1000 de doze. Ulterior, acesta a spus că vom primi 2000-2500 de doze. În august, secretarul de stat Adriana Pistol a anunțat c[ Rom\nia va primi 5000 de doze de vaccin ]mpotriva avriolaei maimuței.

Dozele de vaccin vor fi direcționate către spitalele de boli infecțioase din București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara și Constanța pentru realizarea imunizării la persoanele eligibile. De asemenea, aceste spitale pot transfera vaccinul, cu titlu gratuit, către alte unități sanitare județene sau de boli infecțioase, la solicitarea acestora, atunci când situația o impune”, transmite Ministerul Sănătății, printr-un comunicat.

 

În România au fost diagnosticate, până în prezent, 37 de cazuri de variola maimuței. Ultimul caz a fost confirmat luni, 12 septembrie, la „un bărbat cu vârsta de 23 de ani, din București. Starea lui de sănătate este bună și se află în izolare”, potrivit Ministerului Sănătății.

Specialiștii MS reamintesc populației că „persoanele vizate de vaccinarea post-expunere sunt contacții direcți ai cazurilor de infectare.Este recomandat ca vaccinarea să fie realizată cât mai curând după momentul expunerii, între 4 și 14 zile. Pentru finalizarea imunizării de bază este necesară o a doua doză de vaccin, la un interval de 28 zile”.

În cazul în care prima doză nu se administrează în intervalul cuprins între 4 și 14 zile, medicii infecționiști spun că e posibil ca vaccinul să nu prevină boala, dar severitatea simptomelor este mult redusă.

Variola maimuței este o zoonoză cauzată de virusul monkeypox (MPXV) ce aparține genului Orthopoxvirus din famila Poxviridae, a fost recunoscută ca boală umană în 1970 și este endemică în Africa Centrală și de Vest.

Anul acesta, la începutul lunii mai, primul caz de variola maimuței la om a fost depistat în afara ţărilor africane. În iulie, ca urmare a creșterii îngrijorătoare a numărului de cazuri în afara Africii și în special în Europa (peste 16.000 de cazuri în 75 de țări), Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat Variola Maimuței „urgență de sănătate globală”.

 

Simptomele variolei maimuței sunt similare cu cele ale variolei, dar mai blânde. Variola maimuței începe cu febră, dureri de cap, dureri musculare și astenie. Principala diferență dintre simptomele variolei și ale variolei maimuței este că variola maimuței provoacă inflamarea ganglionilor limfatici, în timp ce variola nu o face.
Perioada de incubație pentru variola maimuței este de obicei de 7-14 zile, dar poate varia de la 5 la 21 de zile. În primele 3 zile (uneori mai mult) după apariția febrei, pacientul dezvoltă o erupție cutanată ce începe adesea pe față și apoi se răspândește în alte părți ale corpului. Leziunile trec prin următoarele stadii înainte de a se vindeca: macule, papule, vezicule, pustule și cruste. Boala durează de obicei 2-4 săptămâni.

 MPXV se transmite la oameni prin contactul cu un animal, un om infectat sau cu un material contaminat. Virusul pătrunde în organism prin leziuni preexistente ale pielii, prin căile respiratorii și se poate răspândi la oameni prin mușcătura sau zgârietura unui animal infectat, manipularea unui animal infectat viu sau mort, prin contactul direct cu fluide corporale sau răni ale unei persoane infectate sau cu materiale care au atins fluide corporale sau răni, dar în special prin contactul direct cu răni, cruste sau fluide corporale, se prin secreții respiratorii în timpul contactului prelungit, față în fațăși în timpul contactului intim între oameni, inclusiv în timpul raportului sexual.

 

Nu există un vaccin specific împotriva variolei maimuței, dar studiile existente arată că vaccinul antivariolic oferă o protecție de peste 85% și față de virusul transmis de maimuțe. În acest context, după mai multe evaluări, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat extinderea utilizării unui vaccin contra variolei umane pentru a fi folosit împotriva propagării variolei maimuţei. „Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a recomandat extinderea indicaţiei vaccinului antivariolic Imvanex pentru a include protecţia adulţilor împotriva variolei maimuţei”, a transmis autoritatea sanitară europeană, într-un comunicat.

Vaccinul Imvanex, produs de compania daneză Bavarian Nordic, autorizat în Uniunea Europeană din 2013 pentru prevenirea variolei, a fost aprobat pentru a fi utilizat împotriva variolei maimuţei, ținându-se cont de similitudinea dintre acest virus şi virusul variolei. OMS nu recomandă însă, deocamdată, vaccinarea în masă, ci doar a persoanelor identificate ca fiind „contacți” ai persoanelor confirmate ca infectate.

 


Adaugati un comentariu


 

*