Petitie on-line pentru cresterea finantarii Programului National Antifumat

Initiatorii acestui demers  solicita, in acelasi timp, aprobarea cat mai grabnica a legii ce interzice fumatul in locurile publice inchise.

 

fumat- cancer pulmonar Recent, pe baza rezultatelor ingrijoratoare furnizate de Universitatea din Washington, care a efectuat un studiu pentru a calcula care este numarul de oameni care mor anual in fiecare tara din cauza fumatului, Fundatia Medicala Pneuma a demarat un demers in care oricine se poate implica pentru a fi ajutat sa se lase de fumat, in cazul in care este fumator si isi doreste acest lucru, sau pentru a contribui la imbunatatirea programelor antifumat, printr-o mai buna finantare. Este vorba de o petitie on line lansata la finele saptamanii trecute, prin care membrii fundatiei solicita o mai buna finantare din partea Ministerului Sanatatii a Programului Naţional Stop Fumat, coordonat de Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”, precum si grabirea procedurii de aprobare a legii prin care sa se interzica fumatul in locurile publice inchise si in zona locurilor de joaca pentru copii. Acest demers vine dupa ce studiul efectuat de universitatea americana a relevat faptul ca in Romania mor anual aproximativ 42.000 de persoane din cauza cancerului, bolilor cardiovasculare, bolilor obstructive cronice si infarctului miocardic, afectiuni ce au ca factor determinant fumatul. Totodata, statisticile indica faptul ca Romania se afla peste media europeana in ceea ce priveste rata mortalitatii influentata de bolile respiratorii.

 

Dr. Magdalena Ciobanu

Dr. Magdalena Ciobanu

Referitor la petitia lansata la finele saptamanii trecute, medicul Magdalena Ciobanu, presedintele Fundatiei Medicale Pneuma a afirmat ca la acest moment Programul National Stop Fumat, infiintat de Ministerul Sanatatii in urma cu 7 ani  este subfinantat si ca atare nu are posibilitatea de a-i ajuta pe toti fumatorii care se adreseaza retelei medicale de specialitate. Dupa cum se precizeaza in petitie, programul este foarte solicitat de catre cei care doresc sa se lase de fumat si au nevoie de ajutor de specialitate, dovada in acest sens stand cele 10.000 de apeluri primite la numarul special pus la dispozitie in acest sens. „In ciuda faptului ca din ce in ce mai multi romani doresc sa se lase de fumat, finantarea oferita de Ministerul Sanatatii este insuficienta pentru tratarea tuturor celor care si-au exprimat dorinta de a primi ajutor pentru a opri fumatul” se arata in petitia pe care fundatia intentioneaza sa o inainteze oficial autoritatilor, dupa ce va strange un numar cat mai mare de semnaturi.

 

Dr. Miron Bogdan

Dr. Miron Bogdan

In cadrul unei conferinte pe tema acestui subiect, presedinta fundatiei a mai declarat ca numarul mare de decese cauzate de fumat nu se datoreaza faptului ca in Romania nu exista metode de tratament sau medici capabili sa le aplice, ci faptului ca numarul de cazuri de cancere pulmonare nou diagnosticate este intr-o continua crestere, cel putin in ultimii patru ani.

Totodata, medicul pneumolog Miron Bogdan, a precizat ca o alta boala la a carei aparitie fumatul are o contributie deciziva este bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC), boala care apare la 20 de ani din momentul in care o populatie incepe sa fumeze foarte mult. „Daca noi acum avem o crestere foarte mare de BPOC si de cancer este fiindca in anii 90 s-a fumat in dementa in tara noastra. Si daca este sa speram ca vom putea inflecta in sensul dorit in a scadea cifrele de morbiditate si de mortalitate, aceasta se va intampla dupa 2020, adica la cel putin 12-15 ani de cand am inceput sa reactionam viguros impotriva factorilor de risc din care fumatul este cel mai important. Fumatul este cea mai grava pandemie mondiala, un miliard si ceva de oameni fumeaza din cei sapte miliarde de oameni”, a precizat medicul Miron Bogdan.

 

 


Categorii: Actual, Fundatii, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*