Picturi gigant pe zidurile spitalului Grigore Alexandrescu și Institutului pentru Sănătatea Mamei și Copilului

Pentru ca acest lucru să fie posibil, a fost demarară o campanie de strângere de fonduri,  în continuarea campaniei #scutpentruspitale.

 

Asociația Zi de Bine a dat startul unei noi campanii de strângere de fonduri, la scurt timp după ce a declarat încheiată o acțiune similară denumită #scutpentruspitale, derulată în perioada stării de urgență. În cadrul acestei campanii s-au făcut donații de aproape un milion de euro, care s-au folosit pentru dotarea a 78 de spitale şi 27 de cabinete ale medicilor de familie, cu aparatură medicală, teste de diagnostic, echipamente de protecție și dezinfectanți.

Totodată, din cele 32.000 de donați făcute de persoane fizice și de 111 sponsori, au fost achiziționate cabine de triaj şi containere transformate în camere de primiri urgenţe.

A fost un efort uriaş, combinat cu unicitatea situaţiei în sine: produse care nu se găseau, preţurile care au explodat şi, la fiecare pas, consultări şi negocieri cu medici, furnizori, producători etc. Am învăţat termeni tehnici de care n-am mai auzit niciodată – de la injectomat şi denumiri sofisticate de ventilatoare până la nume de localităţi pe care nu ştiam să le găsim pe hartă. Dar, câtă vreme pe harta aceea se afla un medic care avea nevoie de ajutor ştiam că trebuie să facem tot ce ţine de noi ca să ajungem la el”, a declarat Melania Medeleanu, una din fondatoarele asociației Zi de Bine.

 

Campania s-a încheiat odată cu ieșirea din criza provocată de pandemie, însă aceasta va fi urmată de o altă acțiune similară, care se a derula pe parcursul luni iunie. Nu întâmplător, campania Zid de Bine a fost lansată pe 1 Iunie, aceasta fiind destinată copiilor care ajung la spitalul de pediatrie Grigore Alexandrescu și la Institutului Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului din Capitală. „În prima zi ți-e așa de frică încât numai la frică te poți gândi. În ziua a doua tot ce vrei e să te ridici. Să scapi mai iute de branulă și să poți să alergi. Poate că în ziua a treia îți vor da voie să faci câțiva pași, dar nu foarte departe. Dacă șederea se prelungește vei ști deja toate cotloanele camerei tale. Și, poate, într-o zi, medicii vor spune că poți, pentru câteva clipe, să ieși la aer, în curtea spitalului. Să fii la vremea alergatului fără altă țintă decât bucuria și să-ți petreci câteva zile, în cel mai bun caz, într-un salon de spital e tare departe de visul oricărui copil. Ne străduim de obicei să ținem timpul în loc dar în cazul ăsta nici locul și nici timpul n-au coordonatele potrivite. Ce poate să facă un copil nevoit să-și pună pentru câteva zile copilăria în stand by?De la geamurile Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Dr. Alfred Rusescu copiii văd ziduri cenușii. În curtea spitalului, un spațiu generos dar neamenajat încă își așteaptă micii curajoși la joacă. Zidurile vor prinde culoare iar în curtea spitalului vom amenaja un loc de joacă pentru cei mici”, arată reprezentanții asociației, de ce este important acest nou proiect.

 

Melenia Medeleanu

Scopul propus este acela de a crea o atmosferă mai veselă și mai relaxantă pentru copiii internați aici, iar în acest sens reprezentanții asociației și-au propus să picteze cu ajutorul asociaţiei Edit şi al artiştilor de la Sweet Damage Crew, deja renumiți pentru arta stradală prin care au schimbat multe locuri cenușii din Capitală, 200 de metri pătrați de ziduri imense.

Ne propunem ca în luna iunie să culegem învăţăminte din perioada atât de lungă de izolare. Astăzi, când am înţeles cu toţii, adulţi şi copii sănătoşi, ce înseamnă şi cât de dură este izolarea, ne va fi uşor să vibrăm la cauza lunii iunie. În mod tradiţional, cunoscută drept luna copiilor, am dedicat iunie micuţilor care trec pragul spitalelor şi sunt nevoiţi sa petreacă ore, zile sau săptămâni într-o cameră pe ferestrele căreia se vede doar gri – blocuri gri, trafic. N-o să putem dărâma zidurile cenuşii, dar le vom putea dona culoare”, a mai declarat Melania Medeleanu.

 

Primele 10 zile din lună sunt dedicate acţiunii de strângere e fonduri, urmând ca cele două picturi murale uriaşe să fie realizate până la finalul lunii. Pentru culori, pensule şi schele este nevoie de aproximativ 15.000 de euro, adică aproape 4.000 de sms-uri la 8862, care să conţină cuvântul SUS. Inițiatorii fac apel în special la sărbătoriții lunii iunie, să-și doneze ziua în acest scop caritabil.

În România sunt aproximativ 1,5 milioane de români care-şi sărbătoresc, în fiecare lună, ziua de naştere sau de nume. Poate că lecţia generozităţii, oferită de donatori în ultimele 3 luni sau poate optimismul nostru fără leac ne face să credem că banii se vor strânge şi vom putea aduce în vieţile micilor pacienţi un strop de culoare. Şi , de ce nu, de speranţă!”, se arată în comunicatul asociației Zi de Bine.

Oricine se poate implica donând 4 euro către asociație, prin SMS cu textul SUS, la 8862, sau orice altă sumă prin transfer bancar în contul RO56RNCB0092166359160001, deschis la Banca Comercială Română. Totodată mai sunt disponibile și alte variante de donare, care pot fi găsite pe site-ul asociației.

 


Adaugati un comentariu


 

*