Pionierat in screeningul neonatal, in maternitatile timisorene

4 februarie 2014 | 0 comentarii |

Primii doua mii de bebelusi care se vor naste incepand cu 1 februarie, vor beneficia de un test screening gratuit cu ajutorul caruia se pot descoperi 55 de boli congenitale.

 

bebe-parintiPrintr-un program pe care vor sa-l extinda la nivel national si pentru care s-ar putea obtine finantare de la bugetul Ministerului Sanatatii, autoritatile locale si judetene din Timis au demarat un proiect de screening a nou-nascutilor, in vederea depistarii a 55 de afectiuni congenitale. Necesitatea efectuarii acestor investigatii are la baza faptul ca Romania este tara cu cea mai ridicata rata a deceselor la copii cu varsta de pana in 5 ani din Uniunea Europeana, cu o medie a mortalitatii de 10,1 copii la o mie de nou-nascuti, dublu fata de celelalte state din UE, potrivit unui raport al Eurostat.

In acest context, investigarea inca de la nastere a bebelusilor se impune cu acuitate, iar maternitatile din Timisoara vor da startul in acest sens, in timp ce parlamentarii de Timis si-au asumat lobby-ul pentru includerea acestui tip de screening pe lista celor finantate de stat. Investigatiile vor permite depistarea a 55 de boli, fata de 20 depistate in prezent, in urma analizelor uzuale care se fac obligatoriu la nastere, in maternitatile din Romania.

Deocamdata, primii 2000 de bebelusi nascuti dupa 1 februarie in maternitatile din Timisoara vor beneficia de screening gratuit. Investigatia pentru fiecare bebelus costa 95 de euro, iar Consiliul Judetean Timis si Primaria Timisoara vor asigura o finantare de 420 de mii de lei. In clinicile private, astfel de teste se desfasoara de mai multi ani.

 

bebe medici Medicii neonatologi din Timisoara, sprijiniti de autoritatile locale si judetene, vor sa extinda acest program si sa efectueze testarea tuturor copiilor, tinand cont de faptul ca bolile congenitale, nedepistate si netratate la timp, ar putea duce la handicap, daca bebelusii nu sunt tratati corespunzator inca din primele zile de la nastere, numarul nou nascutilor din judet ridicandu-se anual, la circa 6.000.

In Romania, bebelusii sunt testati doar pentru doua afectiuni, respectiv fenilcetonuria si hipotiroidismul congenital, spre deosebire de Austria, spre exemplu, unde sunt realizate teste pentru 29 de boli, in timp ce in Statele Unite, pentru 44. Testarea consta in recoltarea unor picaturi de sange din calcai, pe o hartie de filtru, in primele 48 – 72 de ore de viata, si trimiterea probelor spre un laborator specializat.

O treime dintre cei nascuti cu fenilcetonurie sufera din punct de vedere neurologic, iar restul se pot dezvolta normal, in conditii stricte, in special in ceea ce priveste dieta alimentara. Potrivit presedintelui Asociatiei „PKU Life Romania”, Carmen Cordea, ea insasi mama a unei fetite diagnosticate cu fenilcetonurie, toti copiii diagnosticati mai tarziu de 3-4 luni devin retardati, pentru ca boala necesita un regim strict, fara proteine. Acesti copii au nevoie de un substitut proteic, dar si de inlocuitor pentru oua, paste si orez, care nu se gasesc in tara.

 

bebelusiRomania este tara cu cea mai ridicata rata a deceselor la copii cu varsta de pana in 5 ani din Uniunea Europeana, cu o medie a mortalitatii de 10,1 copii la o mie de nou-nascuti, dublu fata de celelalte state din UE, se arata intr-un raport al Eurostat, citat de organizatia Salvati Copiii Romania. Potrivit datelor prezentate, principalele cauze pentru aceasta stare de fapt sunt anomaliile congenitale si afectiunile aparute in perioada perinatala, in aproape jumatate din cazuri (48%), bolile aparatului respirator, cele infectioase si parazitare(30%) si accidentele (10%). In plus, Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europeana si in ceea ce priveste mortalitarea infantila, acest lucru fiind cauzat de faptul ca rata nasterilor premature se ridica la 9%, adica dublu fata de alte state europene. „Prematuritatea si complicatiile pe care aceasta le induce reduc drastic speranta de viata a celor aproximativ 20.000 de copii care se nasc anual inainte de termen”, se arata intr-un raport al Asociatiei Romane de Neonatologie.

In lume, la fiecare trei secunde, un copil inceteaza din viata, ceea ce inseamna ca 8,8 milioane de copii  decedeaza, anual. La nivel global, prin intermediul acestui proiect, pot fi salvate vietile a 500.000 de copii, estimeaza initiatorii.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Medici

Adaugati un comentariu


 

*