Plafonul de scutire la plata TVA a fost majorat

1 iunie 2012 | 0 comentarii |

Pana mai ieri o idee, un subiect de discutie, o promisiune electorala, ridicarea pragului afacerilor peste care este platita taxa pe valoarea adaugata, de la 35.000 de euro la 65.000 euro, in cazul persoanelor fizice autorizate si a microintreprinderilor, a devenit realitate. Executivul a aprobat, in sedinta de miercuri, Ordonanta care modifica prevederile actuale ale Codului Fiscal, prin care aproape se dubleaza plafonul de scutire la plata a TVA.

Proiectul de modificare a Codului Fiscal, lansat in dezbatere publica, prevede si eliminarea limitarii dreptului de deducere a TVA la achizitia de vehicule, de 50%, pentru autoturismele utilizate exclusiv in scopul desfasurarii activitatii economice a persoanei impozabile, dar si sanctiuni in cazul in care autoturismul respectiv este utilizat in alte scopuri.

Potrivit notei de fundamentare a Ordonantei, „masura va conduce la reducerea numarului persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, in vederea imbunatatirii administrarii fiscale a acestor persoane si combaterii mai eficiente a evaziunii fiscale. Pe de alta parte, masura are ca efect simplificarea obligatiilor in materie de TVA ale persoanelor impozabile care realizeaza o cifra de afaceri anuala inferioara plafonului de 220.000 lei, avand in vedere ca acestea nu mai au obligatia depunerii de deconturi de TVA”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor.

Premierul Victor Ponta anuntase cu o saptamana in urma ca va aviza Ordonanta de urgenta prin care va stabili ca toate veniturile de pana la 65.000 euro/an ale persoanelor fizice autorizate sunt scutite de TVA, masura care va avea efect atat asupra mass-media, cat si a artistilor si va anula obligativitatea platii retroactive a TVA pe drepturile de autor, pentru care anul trecut, mai multi jurnalisti si artisti au dat statul in judecata.

Totodata, pentru facilitarea transferului creantelor neperformante din sectorul bancar, Ministerul Finantelor propune acordarea unei deduceri la calculul profitului impozabil, prin intermediul provizioanelor fiscale, pentru contribuabilii cesionari care achizitioneaza aceste creante, in vederea recuperarii.


Categorii: Business, Financiar

Adaugati un comentariu


 

*