Plan de acțiune pentru creșterea încrederii în vaccinarea anti HPV

17 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

Campania de vaccinare va fi reluată zilele acestea, iar autoritățile consideră că trebuie derulată în paralel și o campanie susținută de informare și educare, pentru a evita eșecul înregistrat în ură cu câțiva ani.

 

După cum Sanatateabuzoiană.ro anunța într-un articol anterior, până la finele lunii ianuarie va fi reluată, la nivel național, campania e vaccinare anti HPV, după ce primele 20.000 de doze achiziționate de Ministerul Sănătății au fost distribuite direcțiilor de sănătate publică și de aici au ajuns la medicii de familie. Nu este pentru prima dată când autoritățile derulează o astfel de campanie, prima inițiativă în acest sens datând din anul 2009, însă aceasta s-a dovedit un fiasco, în special din cauza lipsei de informare în rândul populației. Spațiul public a fost invadat atunci de o serie de informații false lansate de cei care nu susțin vaccinarea, fapt ce a creat suspiciune în rândul populației, iar cei mai mulți dintre părinți au preferat să nu-și vaccineze copiii.

Între timp au venut și confirmări certe din partea statelor în care s-a acceptat imunizarea și unde, după 10 ani s-au înregistrat scăderi semnificative ale cazurilor de cancer de col uterin, principala afecțiune provocată de Virusul Papilloma Uman (HPV). Australia a ajuns chiar la performanța de a deveni prima țară din lume în care ar putea fi eradicat cancerul cervical, pentru că aici, până anul trecut, vaccinarea a dus la o reducere cu până la 77% a cazurilor de diagnostic cu tipurile de HPV care determină apariția cancerului cervical, potrivit studiilor publicate de Centrul de Cercetare în domeniul cancerului NSW.

 

Se pare că între timp și-au învățat din lecția și autoritățile de la noi, astfel că noua campanie va fi însoțită de un program bine pus la punct, având ca obiectiv creșterea încrederii populației în acest vaccin cât și în vaccinare, în general. În acest sens se dorește realizare unui plan de acțiune bine conturat, iar pentru aceasta, Ministerul Sănătății a apelat la sprijinul experților și al Organizației Mondiale a Sănătății.

Astfel, cu sprijinul biroului pentru România al organizației, ministerul a organizat un seminar care a reunit experți români și străini, reprezentanți ai pacienților și medici de familie, pentru a schița acest plan de acțiune, care să fie pus în practică odată cu demararea campaniei de vaccinare anti HPV.

În cadrul întâlnirii, ministrul Victor Costache a declarat că „suntem singura țară din Europa care mai discută despre introducerea vaccinării împotriva HPV. Ministerul Sănătății a reluat campania de vaccinare împotriva acestui virus, doar pentru fetele părinților care au cerut acest lucru și vrem să extindem campania atât pentru această categorie de vârstă, cât și pentru alte categorii de vârstă. După derapajul de acum 11 ani, care a aruncat o umbră asupra vaccinării anti HPV, vrem să transformăm actuala campanie într-un succes. Echipa Ministerului Sănătății susține vaccinarea și urmărim adoptarea măsurilor care să crească acoperirea vaccinală pentru tot programul național”.

 

Din cele 20.000 de doze distribuite în prima tranșă, 342 au ajuns și la Buzău, majoritatea aflându-se deja la cabinetele medicilor de familie. Dozele sunt destinate pentru persoanele care au solicitat vaccinarea în perioada 2017- 2018, mai exact fetelor cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani dar și celor de vârstă mai mare, pentru care părinții au solicitat vaccinarea în perioada mai sus menționată. Faptul că au fost distribuite 20.000 de doze nu înseamnă că vor fi vaccinate tot atâtea persoane, având în vedere că imunizarea completă se realizează în urma a trei inoculări, efectuate la un interval de șase luni.

Dacă planul de acțiune avut în vedere de autorități va da rezultatele scontate, este de așteptat ca numărul cererilor pentru vaccinare să crească, iar acordul încheiat pe patru ani cu furnizorul prevede posibilitatea achiziționării unui număr maxim de 2,1 milioane de doze, astfel că nu există riscul ca medicii de familie să rămână fără vaccinuri și să nu poată satisface cererile.

Reamintim că, alături de screening, vaccinarea anti HPV reduce considerabil riscul apariției cancerului ce col uterin, maladie provocată de infecția cu virusul HPV, fiind recomandată administrarea în intervalul de vârstă 9-26 de ani, iar perioada cea mai optimă fiind până la vârsta de 15 ani.

 

Prof, dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului „Matei Balș”, a subliniat că, în fiecare an, în România se înregistrează peste 3.300 de cazuri de cancer de col uterin, iar femeile active sexual, cu vârste cuprinse între 14 și 45 de ani, sunt cele mai expuse riscului de îmbolnăvire. „În fiecare an, în România se înregistrează 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin, 1.740 decese sunt cauzate de această boală. Femeile active, cu vârsta cuprinsă între 15-44 de ani sunt cele mai afectate de cancerul de col uterin. Infecţia cu HPV este responsabilă pentru 32.000 ani de viaţă pierduţi prematur în România în fiecare an, ocupând locul trei după cancerul pulmonar şi cancerul de sân. Infecţia cu o tulpină HPV oncogenică cauzează apariţia a 100% din totalul cazurilor de cancer de col uterin diagnosticate anual, a 88% din totalul cazurilor de cancer anal, 70% din cazurile de cancer vaginal, 50% din cazurile de cancer penian, 48% din cazurile de cancer vulvar”, a arătat medicul, menționând că 67,7% din costurile de spitalizare sunt, de asemenea, atribuibile tratării acestei afecțiuni.

La rândul său, prof. dr. Alexandr Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a subliniat faptul că „vaccinul anti HPV este unul sigur. În România, 70.000 sau 80.000 de fete au făcut acest vaccin. Nu a apărut nicio reacţie adversă gravă. La nivel global sunt zeci de milioane, dacă nu sute de milioane de fete, femei care au fost vaccinate şi nu au apărut probleme. În plus, avem dovada că vaccinul nu are nicio legătură cu fertilitatea”, a declarat acesta.

 


Adaugati un comentariu


 

*