Planul Național de Răspuns la Situații de Urgență Nucleară sau Radiologică, aprobat

Comitetul Național pentru Situații de Urgență s-a întrunit marți, 30 mai, în vederea aprobării Planului Național de Răspuns la Situații de Urgență Nucleară sau Radiologică.

 

Printre negocierile cu protestatarii din tot mai multe sectoare de activitate și cu protestele la ușă, premierul Nicolae Ciucă a convocat, marți, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), în urma solicitării Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare, în vederea aprobării Planului Național de Răspuns la Situații de Urgență Nucleară sau Radiologică (PNRSUNR), în contextul în care Moscova a avansat cu planul de desfășurare de arme nucleare tactice în Belarus, al cărui lider a declarat că focoasele sunt deja în mișcare, în prima desfășurare a unor astfel de bombe în afara Rusiei de la căderea Uniunii Sovietice în 1991.

Hotărârea adoptată pentru aprobarea Planului ține cont de rezultatele evaluărilor exercițiilor desfășurate în baza programărilor la nivel național privind testarea Planului de protecție și intervenție în caz de accident nuclear sau urgență radiologică, elaborat în anul 2009. Planul aprobat astăzi este corelat cu Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență specifice riscului nuclear sau radiologic, aprobat prin Ordinul ministrului afacerilor interne și al președintelui CNCAN nr. 61/113/2018 și ține cont de aspectele operaționale aprobate în Concepția Națională de Răspuns la Urgențe Radiologice/ Nucleare”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

 

Potrivit aceleiași surse, prin Hotărârea nr. 557/2016 privind managementul tipurilor de risc, sunt finalizate 5 concepții de răspuns în caz de cutremure, epidemii, inundații, accident nuclear și/sau radiologic și incendii de pădure.

Aceste concepții naționale de răspuns au rol în asigurarea conducerii și intervenției operative în cadrul acțiunilor de răspuns și implicit asigură o bună coordonare în vederea diminuării efectelor produse de categoriile de risc cu impact asupra comunităților”, se mai arată în comunicat.

Cu o zi în urmă, CNSU a aprobat acordarea cu titlu gratuit a unui ajutor umanitar Republicii Arabe Siriene, destinat sprijinirii populației afectate de cutremurul major produs în data de 6 februarie pe teritoriul Turciei, care a afectat grav și această țară. Sprijinul se acordă în baza solicitării de asistență umanitară inițiat de Republica Arabă Siriană, prin Mecanismul European de Protecție Civilă, iar „ajutorul constă în bunuri de strictă necesitate; alimente, dispozitive medicale și articole pentru adăpostire. Acestea sunt oferite de statul român prin Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, respectiv, Patriarhia Română. Transportul se va realiza pe cale aeriană cu sprijinul logistic al Ministerului Apărării Naționale”, precizează Excecutivul.

 


Adaugati un comentariu


 

*